Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 22 augusti, 2012 - 07:26Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:18

Åland hävdar eget yrkesfiskarkrav

Det lägre åländska kravet för att räknas som yrkesfiskare borde gälla också för landet som helhet nu när villkoren för det statliga försäkringsstödet till yrkesfiskare ändras. Det anser näringsminister Fredrik Karlström i ett utlåtande till jord- och skogsbruksministeriet. Det är EU som kräver en skärpning av de finländska bestämmelserna för försäkringsstöd till yrkesfiskarna. Bland annat krävs att stödet till fiskefartyg över tolv meters längd tas bort, och att stödet bara ska gälla skador som har direkt att göra med klimatet och villkoren i de finländska vattnen. I riket föreslår man en inkomstgräns från fisket på 8.500 euro per år för att kunna räknas som yrkesfiskare, medan den åländska gränsen är 5.000 euro. Från åländsk sida vill man alltså att den lägre åländska gränsen gäller för det statliga försäkringsstödet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »