Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 24 augusti, 2022 - 11:00Uppdaterad: torsdag, 25 augusti, 2022 - 09:55
  • Åland har den lägsta arbetslösheten i landet. Bild från grit:lab

Åland har landets lägsta arbetslöshet

Åland är det landskap i Finland med den lägsta arbetslösheten, det visar uppgifter från både Arbets- och näringsministeriet och arbetslöshetskassan YTK.

I juli fanns det 272.300 arbetslösa arbetssökande i Finland. Det är 50.300 färre än ett år tidigare. 20.000 personer var permitterade, vilket är mindre än hälften av antalet permitterade samma tid ifjol. Dessutom har både antalet ungdomsarbetslösa och långtidsarbetslösa minskat samtidigt som mängden arbetsplatser har ökat, enligt Arbets- och näringsministeriets statistik.

På Åland utgjorde 4,1 procent av arbetskraften arbetslösa arbetssökanden, vilket är den lägsta andelen i landet. Norra Karelen har den högsta, 13,8 procent.

Enligt arbetslöshetskassan YTK har Åland också den lägsta relativa arbetslösheten i landet med sina 3,5 procent. Det är också på Åland som som antalet arbetslösa har minskat mest jämfört med för ett år sedan, -34,6 procent, enligt uppgifter från Närings-, trafik- och miljöcentralen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »