Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 20 mars, 2018 - 05:54Uppdaterad: tisdag, 20 mars, 2018 - 06:07
  • Katrin Sjögren berättade för lagtinget att Åland skulle kunna bli centrum för en svenskspråkig statlig myndighet. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Åland centrum för svenskspråkig statlig myndighet

Självstyrelsepolitiska nämnden skriver i sin senaste redogörelse att Åland skulle kunna bli ett centrum för svenskspråkig statlig service i landet.

Det berättade lantrådet Katrin Sjögren i lagtinget igår när hon redogjorde för vilka självstyrelsepolitiska frågor som prioriterats under förra året.

Centerns Harry Jansson tyckte det var en spännande tanke men ställde frågan om landskapsregeringen verkligen har analyserat vad det i sådana fall skulle innebära, till exempel ekonomiskt och hur det skulle påverka ministeriernas ansvar för svenskan i riket.

- Min uppfattning är att det är upp till Åland själv att ta ställning till vilka områden vi har kompetens inom, om det ens är möjligt och om vi ska ta på oss en sådan roll, sade Katrin Sjögren.

Självstyrelsepolitiska nämnde förde fram domstolsreformen i riket som har gjort att Ålands tingsrätt numera är den enda tingsrätten i landet där man kan få fullständig service på svenska.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »