Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 2 januari, 2024 - 11:43Uppdaterad: tisdag, 2 januari, 2024 - 13:01

ÅHS slipper ta privata företagshälsovårdens ansvar

Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, har rätt att neka remisser för arbetsförmågebedömningar för personer som har företagshälsovård hos privata vårdgivare.

Det har landskapsregeringen beslutat. Enligt chefsöverläkare Jun Nagamori är det ett välkommet besked. I beslutsmotiveringen framgår att det vore inkonsekvent att å ena sidan kräva att företagshälsovården ska ha ett visst innehåll men å andra sidan tillåta att företagshälsovården avstår från sina uppgifter genom remittering till den offentliga hälso- och sjukvården. 

Den nya policyn innebär att resurser vid ÅHS till viss del frigörs för annat. Någon stor belastning har det dock inte varit. Under 2022 remitterades totalt 11 personer till ÅHS för arbetsförmågebedömningar och 2021 var siffran 19 personer.  
ÅHS är i fortsättningen endast skyldiga att acceptera de remisser om en utredning eller en bedömning av funktionsförmåga som kräver specialistkompetens, eller ifall man saknar avtal om företagshälsovård hos en privat vårdgivare. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »