Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 10 oktober, 2023 - 11:00Uppdaterad: tisdag, 10 oktober, 2023 - 11:15

ÅHS har skärpt kontrollen vid anställning av svenska läkare

Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, har under det senaste året skärpt rutinerna vid anställning av svenska läkare. 

- Vi har haft negativa erfarenheter på senare tid och numera kontrollerar vi inte bara Valviras register utan även på den svenska sidan där vi inte bara tittar på läkarlegitimationen utan också eventuella anmälningsärenden eller behörighetsinskränkningar som finns, säger chefsöverläkare Jun Nagamori.
 
En granskning gjord av Svenska Yle visar att fyra läkare som mist sin legitimation eller har begränsade yrkesrättigheter i Sverige har arbetat på Åland. En jobbar fortfarande kvar vid ÅHS och läkarens begränsade yrkesrättigheter var kända redan vid anställning. Totalt handlar det om 18 läkare i hela landet.  

Det kan även finnas ett mörkertal då det finns vägar att sig runt granskningen. 
- Om det är en granskningsprocess på gång kan man själv avsäga sig sin legitimation för att bryta processen. Sedan kan man trixa och fixa genom att bland annat byta namn vilket vi har fall av på svenska sidan. Det ställer krav på oss att göra en ordentlig individuell check innan vi anställer, säger Jun Nagamori. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »