Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 7 februari, 2023 - 11:33Uppdaterad: tisdag, 7 februari, 2023 - 12:36
  • Kon på bilden var inte en av dem som förstörde löken.

Ägaren till kor som förstörde lök vill upphäva dom

Ägaren till en besättning med kor som rymde i slutet av juli 2021 och förstörde lök, vill få tredskodomen mot honom upphävd.

Ålands tingsrätt meddelade tredskodomen i december 2021 och enligt den ska djurägaren betala skadestånd på drygt 7.300 euro till lökodlaren.

Djurägaren hade närmare 40 kor på ett bete i Hammarland. De rymde från betet och gick till en närliggande åker där det odlades lök. Enligt odlaren förstördes runt två ton lök och för det begärde han alltså drygt 7.300 euro i ersättning. Något han beviljades av tingsrätten i tredskodomen efter att djurägaren inte lämnat in svaromål inom utsatt tid. Djurägaren hävdar nu att svaret uteblev efter ett missförstånd mellan honom och hans tidigare ombud. Därför vill djurägaren att domen upphävs och att tingsrätten prövar ärendet.

Djurägaren menar att korna inte förstört så mycket lök som tidigare hävdats och tycker att en skälig summa i ersättning är 500 euro.

Ålands tingsrätt har behandlat ärendet och ska komma med dom den 1 mars.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »