Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 2 december, 2020 - 11:40Uppdaterad: onsdag, 2 december, 2020 - 17:19
  • Så här var det tänkt att se ut på Rönnbergs torg. Fotomontage: Johanna Wickström

ÅFD stoppar byggplaner för Rönnbergs torg

Ålands förvaltningsdomstol upphäver stadsfullmäktiges beslut om att bebygga Rönnbergs torg vid Österleden i Mariehamn.

Anledningen är att den detaljplan som stadsfullmäktige antog genom ett beslut 2018, i vilken området skulle bebyggas med ett bostadsområde och ett äldreboende, saknar en tillhörande miljökonsekvensbedömning.
Rönnbergs torg användes som avfallsplats mellan åren 1939 och 1965, och kärnan i de besvär som lämnades in mot detaljplanen är att det riskerar uppstå oanade följder för närliggande fastigheter, miljön och Slemmern om soptippen rubbas.
Stadsfullmäktige har låtit det svenska konsultföretaget Sweco utreda förutsättningarna för att bygga i området, något man under rättsprocessen framhöll som en tillräcklig åtgärd i planskedet, och har haft för avsikt att utföra en miljökonsekvensbedömning i projekteringsfasen.
Förvaltningsdomstolen finner trots det i sin dom att beslutet har tillkommit i felaktig ordning.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »