Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 6 mars, 2023 - 17:02
  • Lagtinget debatterade ändring av tjänstemannalagen.

45 nya tjänster måste tillsättas på ÅHS om ny lag mot visstidsanställningar träder i kraft

Majoriteten av lagtinget välkomnar en ändring av tjänstemannalagen som motverkar oskäliga visstidsanställningar. Men det finns frågetecken kring vilka ekonomiska konsekvenser lagen skulle få för landskapets ekonomi.

Grunden till lagändringen, som debatterades i lagtinget idag, finns i ett EU-direktiv från 1999 som Åland ännu inte implementerat. Om lagen träder i kraft blir det olagligt att upprepade gånger efter varandra anställa en tjänsteman på viss tid om arbetskraftsbehovet är bestående.
- Om en tjänsteman anställs för en viss tid i strid mot bestämmelserna har den när tjänsteförhållandet upphört rätt att yrka på en ersättning som motsvarar minst sex månader och max 24 månaders lön, förklarade finansminister Roger Höglund (C).

Han sa att det är svårt att sia om lagändringens ekonomiska konsekvenser men att de med ”god planering” kan vara ”obetydliga”.

Inom ÅHS finns idag över 320 visstidsanställningar och genom lagändringen kan så många som 45 nya tjänster behöva tillsättas.

Camilla Gunell (S) är en av dem som välkomnar förändringen men hon uttryckte att det är ”lite naivt att tro” att det inte får ekonomiska följder, något hon uppmanade lag- och kulturutskottet att titta närmare på.

Marcus Måtar (Ob) framförde i sin tur att han är övertygad om att ÅHS i längden kommer att tjäna på förändringen då de anställda får bättre villkor.
- Det är fortfarande samma arbete som ska utföras. Det faller därmed på sin egen orimlighet att det skulle bli dyrare då vi sätter i skick de anställningsvillkor som ska gälla, så att man vet om man har jobb imorgon eller inte, sa han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »