Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 13 februari, 2024 - 14:40Uppdaterad: tisdag, 13 februari, 2024 - 15:19
  • Arsim Zekaj (S) och Susanne Broman. Foto: Owe Sjöblom

40 åtgärder ska göra Åland äldrevänligt

Landskapsregeringen har presenterat ett åtgärdsprogram för frågor som berör äldre, programmet sträcker sig i första hand fram till och med 2027. 

Det äldrepolitiska programmet antogs i augusti 2023 och består av åtta långsiktiga och övergripande målsättningar till och med 2030. Nu har 40 åtgärder tagits fram för att förverkliga målen.   

Det finns åtgärder bland annat för service och vård, hur boenden ska anpassas och vad som kan göras för att de som vill jobba efter uppnådd pensionsålder ska kunna göra det. Åtgärdsprogrammet ska revideras till åren 2028-2030.  

Kommunerna är ansvariga för äldreomsorgen och nu vill landskapet tillsätta en tankesmedja med alla inblandade för att diskutera hur framtidens äldreomsorg ska se ut. 

– Vi stöter på att det kan vara lite halvtrögt när vi ska utveckla vår äldrepolitik och därför vill vi samla alla aktörer och gemensamt komma fram till vad som är bäst, säger socialminister Arsim Zekaj (S). 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »