Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 31 januari, 2018 - 11:40Uppdaterad: onsdag, 31 januari, 2018 - 11:40
  • Annvi Gardberg, en av tre medförfattare till Över branten, Bröder i krig 1917-1918
  • Carl-Rudolf Gardberg var abiturient när han gav sig ut i kriget som frivillig
  • Allan Wallenius 1916

Inbördeskriget i ny bok

Över branten, Bröder i krig 1917-18 är titeln på en färsk bok om inbördeskriget, skildrat genom de dagboksanteckningar som unga män på både den vita och den röda sidan skrev.  Nystadskårens marsch till  Åland framstår som ett både amatörmässigt och odsiciplinerat företag.

- Det är konstigt att det inte dog flera. Det säger en av författarna till boken, Annvi Gardberg om slagen i Godby mellan Nystadskåren och de ryska trupper som fanns i landskapet. De vita trupperna var dåligt utrustade, dåligt utbildade och deras befäl var sinsemellan osams. Lokalbefolkningens engagemang i de vitas sak var heller inte så starkt utan man såg mer de svenska militärernas ankomst som sin räddning. Folkskollärarinnan Alice Rosenblad från Haraldsby uppmanades lämna sin tjänst på grund av sina politiska åsikter och sin nära koppling till Allan Wallenius, en av de rödas ledare i Åbo. De emigrerade  efter kriget till Sverige, blev utvisade därifrån för fortsatt agitation och flyttade till Sovjetunionen. Över 10.000 finländare lämmnade landet efter inbördeskriget. Fler miste också livet efter kriget än under det, genom de avrättningar och fångläger som blev de rödas lott efter kriget.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »