Fransiscusfesten 40 års jubilerar

Fransiscusfesten på Kökar 40 års jubilerar i sommar
Kulturen
Det som förenar oss är temat för årets Fransiscusfest på Kökar som också 40 års jubilerar. De ekumeniska samtalen är centrala men programmet bjuder också på mycket kultur, som vanligt.

Marknadsafton på Högtomt

Premiär på fredag för Marknadsafton på Högtomt
Kulturen
Kappsäcksteatern sätter upp Vilhelm Mobergs pjäs Marknadsafton från 1929 på Högtomt, med premiär på fredag. Den är så mänsklig och dessutom mycket rolig - så motiverar regissören Synnöve Westerberg sitt pjäsval. Hon vill värna de gamla pjöäserna liksom också gamla sagor.

62 selfies på konstmuseet!

Guy Frisk i 62 upplagor kan ses på Ålands konstmuseum
Kulturen
Genom hela sitt sju decennier långa konstnärskap har Guy Frisk målat självporträtt, som ett avbrott och en tankepaus när andra projekt gått i stå. Nu visas 62 av dessa varierande självporträtt på Ålands konstmuseum. Det är verk från 1950-talet framåt utförda i olika tekniker: från pennteckningar till collage.

Therese Karlsson i sitt esse

En bejublad föreställning med Therese Karlsson - Alla mina fiender
Kulturen
Alla mina fiender kallade Therese Karlsson sin enmansshow som hade premiär i fredags i Alandicas foajé och därefter gavs ytterligare två gånger i helgen. Det var en genreöverskridande uppvisning av musikalisk bredd och komisk talang som mottogs med begeistring av premiärpubliken - en helt magisk föreställning kommenterade sångarkolleger fredagspremiären.

Kvinnfolk fyller 40 år!

Folkmusikgruppen Kvinnfolk 40 års jubilerar
Kulturen
Idag, på den internationella kvinnodagen har det gått 40 år sedan folkmusikgruppen Kvinnfolk bildades och uppträdde offentligt första gången. Mer än 50 kvinnor har genom åren varit delaktiga i spelgemenskapen - idag har gruppen ett 20-tal aktiva. Spelledaren Siv Ekström som varit med sedan starten blickar både bakåt och framåt i dagens program.

Frihet, jämlikhet men också armod i Nordenswans nya roman

Sonja Nordenswan berättar om sin nya roman, Frihetens pris
Kulturen
Frihetens pris är titeln på Sonja Nordenswans femte roman som utkommer i dagarna. Den är en uppföljare till Sånger från kylan från 2016 och rör sig geografiskt över stora områden: från sydvästra Finland över Stockholm och Irland till den amerikanska kontinenten. Nöden har ingen lag är en verklighet för flera av romanens karaktärer.

Textila dikter och landskap i olja

Två nya utställningar presenteras i dagens program
Kulturen
Diktsamling till jorden kallar Maja Sundblom sin utställning av textila alster på Galleriet. Hon har färgat gamla lakan med naturfärger och fogat samman bitar med lappteknik. Ljusets skiftningar intresserar Stig Rosenlund i hans landskapsmåleri i olja där havsmotiven återkommer.

Gamla broderimönster i ny bok

Ny bok med gamla broderimönster ges ut på fredag
Kulturen
På den internationella kvinnodagen den 8 mars ger hemslöjdssektionen inom Ålands Marthadistrikt ut boken Korsstygn som berättar. Där samsas gamla mönster med berättelser om vad mönstren betytt för åländska kvinnor förr.

Häxprocesserna i romanform

Carina Karlsson återvänder till häxprocessernas tid i sina nya roman
Kulturen
De åländska häxprocesserna på 1660-talet har fångat författaren Carina Karlssons intresse i decennier. Hennes allra första diktsamling, Lisbeta, Per Skarps hustru från 1996 handlade om en av de avrättade kvinnorna - nu skildrar hon det här mörka kapitlet i åländsk historia i sin nya roman, Märket.

Kulturen: Blommor och blader samt överblivna saker

En vernissage och en konstnärsloppis berättar vi om i dagens program
Kulturen
Nordiskt ljus i kombination med provencalska färger kännetecknar Lena A Linderholms konst. Nu ställer hon ut på stadsbiblioteket. På Kulturfabriken blir det konst- och hantverksloppis i helgen med utförsäljning av material och färdiga alster som blivit överlopps.

Turist eller resenär - om resande i två nya böcker

Ringell och Mazzarella skriver om resande
Kulturen
Om kryssningsresenärer och Australien skriver Merete Mazzarella i sin nya bok Den försiktiga resenären. Susanne Ringell ger prosalyriska bilder från resor på olika kontinenter i sin nya tunna bok Frimärken.

Manskören Åländska Sångare läggs ner

Manskören Åländska Sångare läggs ner, om styrelsens förslag vinner understöd
Kulturen
När MÅSarna nästa vecka samlas till årsmöte har de att ta ställning till styrelsens förslag om att körverksamheten läggs ner. Det är en åldersstigen skara sångare som utgör kören idag - själv tillhör jag de yngsta säger ständige sekreteraren Leif Jansson, som snart ska fylla 77 år. Också körens hedersdirigent Knut Grüssner har åldern inne, han fyller snart 80 år. Körens äldsta medlem har fyllt 95 år.

Kammarmusik med schlagertema

Katrina kammarmusik 20 års jubilerar på temat schlager
Kulturen
När Katrina kammarmusik i sommar 20 års jubilerar blir det med schlager som genomgående tema. Begreppet schlager ska ses i ett mycket bredare sammanhang än svenska melodifestivalen konstaterar den konstnärliga ledaren Cecila Zilliacus. Schlager är melodier som slår an, som människor gått och nynnat på genom tiderna.

Åländsk Odling i nytt nummer

Åländsk Odling, forum för åländsk kulturhistoria har utkommit med sitt 69nde nummer
Kulturen
Efter en gles utgivning under några år är publikationen Åländsk Odling som ges ut av kulturarvsenheten vid landskapsregeringen nu åter på banan. I ett färsk nummer publiceras artiklar skrivna av deltagarna i seminariet Bottnisk nontakt som hölls för att år sedan i Mariehamn.

Åland syns i stora filmvärlden

Ålands filmkommissionär Titte Törnroth är nyligen hemkommen från filmfestivalen i Berlin
Kulturen
Nu är Åland med i det samnordiska filmnätverket Nordic locations. Därmed ökar Ålands synlighet både vid de stora filmfestivalerna och på nätet berättar filmkommissionär Titte Törnroth, nyligen hemkommen från filmfestivalen i Berlin.

Konstnärsporträtt uppåt väggarna

Marcus Bomans fotobok Skaparkraft som utställning på NIPÅ
Kulturen
I höstas gav Marcus Boman ut sin välmatade fotobok Skaparkraft där han porträtterar 60 åländska konstutövare av olika slag - från sångare och musiker till skådespelare, författare och grafiker. Nu har bilderna i boken blivit utställning, på Nordens institut.

Bygget av Emelia har påbörjats

Ny har projektet med att skapa en efterträdare till Albanus tagit steget från planering till bygge
Kulturen
Från och med nyår har arbetet med en efterträdare till Albanus tagit steget från planering till bygge. I en av hallarna i sjökvarteret har båtbyggarna Lasse Hagström och Kenneth Holmström nu påbörjat tillverkningen av spantar till den nya galeasen Emelia. Det är ett projekt som kommer att ta många år i anspråk, sjösättningen blir om cirka fem år berättar Björn Kalm, som nyligen tagit över som ordförande i stiftelsen Emelia.

Petri Allinen inviger nya Qben

Petri Allinen inviger nya utställningsrummet Qben på konstmuseet
Kulturen
Ett nytt utställningsutrymme invigs idag på Ålands konstmuseum. Qben heter det och utgörs av den avskärmade hörna i basutställningen där man bl a visat videoverk. Förste utställare där är Petri Allinen som visar inte mindrev än 365 teckningar skapade under 2018.

Stormskärs-Maja ständigt aktuell!

Lasse Mårtensaom om musiken han komponerade till filmatiseringen av Stormskärs Maja.
Kulturen
Anni Blomqvists skärgårdsepos om Stormskärs-Maja och hennes Janne fortsätter att engagera läsare och teaterbesökare. Nu är det t o m aktuellt med en ny filmatisering av berättelserna! Lika spridd som böckerna blev också Lasse Mårtensons musik till den ursprungliga filmen, där temamelodin utan vidare kan klassas som en modern klassiker.

Starka kvinnor i sekelskiftets Mariehamn och Mio min Mio på Stallhalla

Liz Lindvall om sitt skrivprojekt och Synnöve Westerberg om sommarteater
Kulturen
Självständiga och starka kvinnor i Mariehamn under tidigt 1900-tal är temat för den roman Liz Lindvall som bäst arbetar med. Idén till berättelsen har hon haft redan i flera år men det är först nu, tack vare det arbetsstipendium Kulturdelegationen beviljat henne som hon har tid och möjlighet att förverkliga det. I dagens program berättar vi också om teater Alandicas sommarsatsning på Stallhalla med pjäsen Mio min Mio.

Sanningen om Ålandsbanken

Ålandsbanken firar 100 år med 100 berättelser
Kulturen
Det är en historik med ett berättargrepp som Ålandsbanken nu ger ut för att fira sin 100 års dag. Författare är Joakim Enegren och han presenterar 100 berättelser om banken, ur olika perspektiv.

Elefanter på Skarpans

Anette Gustafsson är dubbelt aktuell just nu med två utställningar samtidigt
Kulturen
Elefanten i rummet kallar Anette Gustafsson sin utställning som öppnar ikväll på Galleri Skarpans, som en pendang till hennes utställning samtidigt på Ålands konstmuseum. Porträtt av djur, främst elefanter dominerar men hon visar även här landskap, men i mindre format.

Eckerö post och tullhus disponeras om

Nu pågår samtal om hur Eckerö post- och tullhus lokaler ska nyttjas
Kulturen
Efter byggnadsminnesförklaringen av Eckerö post- och tullhus ifjol pågår nu diskussioner mellan kulturbyrån, kulturdelegationen och landskapets fastighetsverk om hur lokalerna där ska nuyttjas på bästa sätt. En hel del rockader är aktuella.

Amos Rex en dundersuccé

Det nya konstmuseet i centrala Helsingfors blev en dundersuccé
Kulturen
Det nya konstmuseet Amos Rex i centrala Helsingfors lockade 278.000 besökare till sin öppningsutställning. Det var konstant kö till den japanska interaktiva utställningen i fyra månader! Nu samlar man sig för utställning nummer två med den belgiske surrealisten René Magrittes verk. Den öppnar denna vecka.

Akvareller möter skrotskulptur på konstmuseet

Annett Gustafsson och Johan Karlsson ställer ut tillsammans på konstmuseet
Kulturen
Vi vill satsa på utställningar där det uppstår en kommunikation mellan flera konstnärer, snarare änn att ordna separatutställningar. det säger konstintendent Susanne Procopé Ilmonen om årets första utställning där Anette Gustafssons skira akvareller möter Johan Karlssons robusta skrotskulpturer.

Therese Karlsson spränger gränser

Nu närmar sig premiärdags för Therese Karlssons enmansföreställning Alla mina fiender
Kulturen
Alla mina fiender heter Therese Karlssons kommande föreställning där hon står ensam på scenen, uppbackad av ett tremannaband. Musikaliskt och genremässigt spränger föreställningen gränser.

Fotografier på Galleriet

Kulturen
Geta och fotografi är den gemensamma nämnaren för Marie-Louise Samuelsson-Carlsson och Marianne Asp Gottberg som nu har sin första gemensamma utställning, på Galleriet på Torggatan. Att fånga skönheten som finns runt omkring oss, i det lilla är en bärande idé för dem bägge.

Sekulära ikoner visas på stadsbiblioteket

Lasse Harkkala är ny utställare på stadsbiblioteket
Kulturen
Detaljrika bilder där ett ett cirkulärt ljusfenomen, en halo, återkommer liksom diverse åländska referenser - det visar Lasse Harkkala i sin utställning På ytan på stadsbibliotekets utställningsrum.

En procent blir 0,7 procent i stadens nya konstplan

Kultur- och fritidsnämnden har nu antagit stadens nya konstplan
Kulturen
En ny konstplan för stadens konstinköp och förvaltning har nu tagits fram av kulturledaren Lars Midbjer och också antagits av stadens kultur- och frititdsnämnd. I den föreslås ändringar i den sålkallade procentprincipen för konstnärlig utsmyckning men trots lägre procentsats tror Midbjer att utfallet kan bli mer pengar till konsten.

Kreativ nystart för smyckeskonstnär

Smyckeskonstnären Annika Åkerfelt berättar om sitt arbete:
Kulturen
Just nu åtnjuter smyckeskonstnären Annika Åkerfelt ett ettårigt arbetsstipendium från Ålands kulturdelegation. Det ger henne möjlighet att i lugn och ro arbeta med eget utvecklingsarbete, gå igenom sina skissböcker och bearbeta idéer hon samlat på sig under de senaste tjugo åren.

Jää=Is på nationaloperan

Hör tonsättaren Jaakko Kuusisto och librettisten Juhani Koivisto
Kulturen
Urpremiären närmar sig med stormsteg för den nyskrivna operan Jää, baserad på Ulla-Lena Lundbergs roman Is på nationaloperan i Helsingfors. Musiken är skriven av Jaakko Kuusisto, librettot av Juhani Koivisto. I måndags mötte de pressen.

Ulla-Lena Lundberg om Is som opera

Hör Ulla-Lena Lundberg inför premiären på hennes roman Is som opera!
Kulturen
På fredagen är det urpremiär för Ulla-Lena Lundbergs prisbelönta roman Is som opera. Musiken är signerad Jaakko Kuusisto. För librettot svarar Juhani Koivisto och operan sjungs på finska.

Nordisk ungdomskultur i ny utställning

Hur ser unga i nordisk glesbygd på sig själva, sin vardag och vilka drömmar har de?
Kulturen
Nordspor heter en ny utställning som visas på Nordens Institut. Den berättar om nordisk ungdomskultur utanför de stora städerna - i nordligaste Norge och i Sönderjylland i Danmark.

Niornas skrivtävling igång

Nu är niornas skrivtävling igång inför litteraturdagarna i mars
Kulturen
Scratch, skrivtävlingen för niondeklassister från hela Åland arrangeras också i år inför litteraturdagarna i mars. Årets tema är ensamhet och inspiratören som åker runt till skolorna heter detta år Zandra Lundberg.

Britta Gustafsson firar 80 år med utställning

Britta Gustafsson firar sin 80 års dag med en retrospektiv utställning
Kulturen
I måndags fyllde Britta Gustafsson 80 år och det firar hon med en tillbakablickande utställning på Lemlands bibliotek. En stor del av utställningen har rymden som tema och visar måleri av ganska färskt datum men här återfinns också alster från åttiotalet.

PH Nordgrens musik fortsatt aktuell

Ett minnesprogram över tonsättaren PH Nordgren som skulle ha fyllt 75 år på lördag.
Kulturen
Trots att det gått drygt tio år sedan den Ålandsbördige tonsättaren Pehr Henrik Nordgren avled är hans musik alltjämt högaktuell. Bara under fjolåret utkom två nya skivinspelningar med Nordgrens musik som fick mycket gott mottagande. På lördag skulle Nordgren ha fyllt 75 år.

Fler elever tas in på musikinstitutet

Mer budgetmedel betyder mer musikundervisning vid ÅMI
Kulturen
Tack vare en extra pott om 20.000 euro i budgeten för 2019 kan musikinstitutet nu ta in fler elever, i första hand på stråkinstrument och piano.

Tre generationer Mörn ställer ut

Tre generationer Mörn ställer ut i olika tekniker
Kulturen
Keramik, akvarell och måleri - olika tekniker finns med då tre generationer Mörn ställer ut på Galleri Skarpans!

Konst som känslomässig säkerhetsventil

Kan konsten vara ett sätt att hantera ilska, sorg och vanmakt över stormens härjningar? Hör Karin Erlandsson och Jonas Wilén
Kulturen
Kan konsten hjälpa oss att hantera och bearbeta ilska, sorg och vanmakt över naturkrafternas härjningar, som stormen Alfridasn våldsamma framfart över landskapet?

Kjell Ekström visar akrylmålningar

Kjell Ekström hade vernissage för en ny utställning i Föglö igår kväll
Kulturen
Igåre var det vernissage för en ny utställning av Kjell Ekström, på Föglö bibliotek. Efter decennier av huvudsakligen akvarellmåleri har Ekström nu återvänt till det material han började jobba med, nämligen akryl på duk och pannå.

Kulturens årskrönika 2018

Kulturåret 2018 sammanfattat i årskrönikan!
Kulturen
Vilket digert kulturutbud vi har haft också detta år! Film och teater, konst och litteratur, musik, festivaler....

Åländsk verklighet för 100 år sedan

Om Nystadskårens ankomst till Åland i februari 1918
om Godbyslagen och evakueringen av Nystadskåren till Sverige
Tyska trupper anländer till Eckerö - och Skärgårdens frikår till Vårdö
om flyktingströmmar över Åland och om Hjalmar von Bonsdorffs ankomst
Ålandsrörelsen växer i styrka och folkligt understöd samt organiserar sig
Kulturen
År 1918 var ett oredans år på Åland där såväl det finska inbördeskriget som det ännu pågående första världskriget gav kännbara ringeffekter i landskapet. Om detta berättar lektorn i historia vid Ålands lyceum, Dan Nordman i en serie program som har sänts under minnesåret. Nu sänder vi dem i repris.

Strandnäselever gör egen musikal

Niorna i Strandnäs skola har skapat sin egen musikal Rökka.
Kulturen
KorvGöran på Rökka är hjälten - bildningsnämnden i Mariehamn representerar de onda i niornas julfestmusikal i Strandnäs.

Språkforskare on namnet Åland

Språkforskaren Johan Schalin vid Helsingfors universitet intresserar sig för ursprunget till namnet Åland
Kulturen
Språkforskaren Johan Schalin vid Helsingfors universitet har i sin doktorsavhandling intresserat sig för namnet Åland. Kan det rentav ha samma ursprung som det finska Ahvenanmaa?

Boken - en given julklapp!

Kulturen
Trots alla dystra profetior om den fysiska bokens snara död står sig intresset alltjämt för att ge bort en bok till jul!

Is blir opera

Ulla-Lena Lundbergs roman Is blir opera
Kulturen
Ulla-Lena Lundbergs Finlandiapris-belönade roman Is sätts upp som opera på Nationaloperan i Helsingfors i januari. Musiken är komponerad av Jaakko Kuusisto.

Uno Ekbloms bok i nytryck

Efter filmen om Uno Ekblom kommer nu hans egen bok i nytryck
Kulturen
Den våghalsige eckeröbon Uno Ekblom som korsade Atlanten i en drygt 9 meter lång motorbåt sommaren 1939 blev film i våras - nu utkommer hans egen skildring av färden i nytryck!

Marby och Björnhuvud-byar i ny bok

Den sjätte boken om Eckerös byar är nu färdig!
Kulturen
I måndags hölls det festligt boksläpp för den sjätte boken som dokumenterar Eckerös byar från Gustav Vasas dagar fram till vår tid.

Ensamhet och falska nyheter

Nu släpps författarnamnen till litteraturdagarna 2019!
Kulturen
Under rubriken ensamhet begås Mariehamns litteraturdagar 2019. Nu är flertalet författare klara att presenteras för allmänheten!

Jul och djur i nya utställningar

Två utställningar i decembermörkret!
Kulturen
På självständighetsdagen öppnar Anders Anderssons debututställning på Galleri Skarpans under rubriken Djur och natur. På Galleriet är det juligt för hela slanten.

Popup på Ålands konstmuseum

En konstnärlig sillsallad har nu dukats upp på konstmuseet!
Kulturen
Fru Fortuna avgjorde vilka konstnärer som fick vara med på konstmuseets andra popuputställning. Den öppnar ikväll.

Traditioner väger tungt vid begravningar

Thommy Fagerholm summerar 25 år som begravningsentreprenör
Kulturen
Ju längre ut från Mariehamn man kommer desto starkare lever traditionerna kvar vid begravningar. Det konstaterar Thommy Fagerholm som nu slutar, efter 25 år som begravningsentreprenör.

Väder som förändrade världen

Intervju med Marcus Rosenlund
Kulturen
Vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund har skrivit en spännande och informativ bok om dramatiska klimatförändringar på vårt jordklot genom årtusenden och vilka effekter de haft på vår civilisation.

Den åländska litteraturen i fokus

Kulturdelegationen ordnade ett välbesökt seminarium om åländsk litteratur
Kulturen
Hur kan den åländska litteraturen utvecklas? Det var temat för ett seminarium arrangerat av kulturdelegationen i lördags. Ett femtiotal mötte upp för att diskutera detta.

Häxprocesser blir opera

Självstyrelsens 100 års jubileum firas med opera om häxprocesserna
Kulturen
Nu har arbetet inletts med nästa åländska operasatsning i kulturföreningen Katrinas regi! temat är häxprocesserna på Åland under 1660-talet.

Författare vill se färre prisnomineringar

Litteraturnämnden bör besinna sig anser åländska författare
Kulturen
Den åländska litteraturnämnden är för flitig i sina nomineringar till nordiska rådets litteraturpris. Det anser författarna Carina Karlsson, Johanna Byholm-Saarinen, Karin Erlandsson och Katarina Gäddnäs.

Sjöhistorisk årsskrift 30 års jubilerar

Intendent Heidi Viktorsson om det nya numret av Sjöhistorisk årsskrift för Åland
Kulturen
Ikväll är det utgivningsfest för den 30nde upplagan av Sjöhistorisk årsskrift för Åland, på sjöfartsmuseet. I vanlig ordning är det en tjock bok med mycket varierat innehåll.

Reinhold Hausen - statsarkivarie och ålänning

Petra Hakala forskar i Reinhold Hausens livsgärning
Kulturen
Reinhold Hausen föddes i Skarpans 1850, växte upp i Helsingfors där han gjorde sin livsgärning som statsarkivarie innan han på ålderns höst återvände till Åland och Germundö gård. Han avled 1942 och är nu föremål för Petra Hakalas doktorsavhandling.

Soncks på scenen igen!

Den nya pjäsen Hemkomsten baserar sig på en novell av Runar Schildt
Kulturen
Den sista november blir det premiär för en nyskriven pjäs, Hemkomsten som framförs av Pekka och Soffi Sonck i filmsalen på Ålands kulturhistoriska museum. Inbördeskriget och hur det åt sig in också i enskilda familjer är temat för pjäsen som baserar sig på en novell av Runar Schildt.

Generös kulturbudget 2019

Kulturministern om kulturens tilldelning i budgetförslaget för 2019
Kulturen
Kulturen står sig väl i landskapsregeringens budgetförslag för 2019 - det här är den bästa budget jag har lagt säger kulturminister Tony Asumaa.

Ensamhet tema för litteraturdagarna 2019

Planeringen inför Mariehamns litteraturdagar 2019 är i full gång!
Kulturen
Matilda Nordberg är ny projektledare för flaggskeppet bland åländska kulturevenemang, Mariehamns litteraturdagar. Efter två månader på jobbet har hon strukturen ganska klar men några författarnamn avslöjar hon inte än - däremot temat som blir ENSAMHET.

Premiär för My Fair Lady!

Reportage från premiären av My Fair Lady!
Kulturen
Dubbelpremiär för musikalen My Fair Lady var det i lördags på Alandicas stora scen - ännu en jättesatsning från Teater Alandica och regissören Robert Liewendahl med bistånd av kapellmästaren Martin Segerstråle och koreografen Erica Dunder. De bjuder på en fartfylld men lång föreställning, närmare två och en halvtimme plus paus.

1918 - året då Ålandsrörelsen konsoliderade sig

Kulturen
Oredans år 1918 var också året då Ålandsrörelsen organiserade sig och befäste sin ställning som Ålands röst. Det konstaterar lektor Dan Nordman, den senaste i raden av föreläsare på kulturhistoriska museet om Åland under 1918.

Axplock på konstmuseet, debutant på Lemlands bibliotek

Nyförvärv i konstmuseets samlingar visas i utställningen Axplock, Catrine Henriksson ställer ut på biblioteket i Lemland
Kulturen
Ålands konstmuseum visar nu ett AXPLOCK av de nyförvärv man gjort det senaste decenniet, både genom inköp och via donationer och depositioner. På Lemlands bibliotek ställer Catrine Henriksson ut akvareller.

Collage och grafik på gallerierna

November månads utställare på gallerierna presenteras
Kulturen
På torsdag är det vernissagedags för november månads utställningar på Galleri Skarpans respektive Galleriet ovanför hantverksbutiken Victor. Nestorn inom åländskt konstliv, Guy Frisk visar collage medan Ulla Lindberg och Michelle Hermans visar grafik.

Rita Jokiranta i ny utställning

Kulturen besöäker Rita Jokirantas utställning i Helsingfors
Kulturen
In the mind of others är rubriken för Rita Jokirantas nya utställning på Galleri Huuto i Helsingfors. I fem parallella videoprojektioner visar hon bilder filmade huvudsakligen i New York och Paris, under de residensstipendier hon åtnjutit i de bägge städerna.

Kvinnoöden i krigets skugga

Gyrid Högman om Rakel Maria Eklunds livsöde
Kulturen
I Ålands kulturhistoriska museums föreläsningsserie om Åland för 100 år sedan berättade Gyrid Högman igår om fyra kvinnoöden i skuggan av första världskriget.

Kreativa kids - en kulturell vitamininjektion

Geta skola deltar i pilotprojektet Kreativa kids
Kulturen
Eftisverksamhet med prova-på-verksamhet av kulturellt slag, riktad till barn i årskurserna 3-4. Så kan man sammanfatta projektet Kreativa kids som kulturdelegationen tagit initiativ till och som nu testas på försök i några skolor.

Persisk poet i svenska akademin

Kulturen
Skeendena inom svenska akademin fortsätter att engagera åtminstone medierna, så även Ålands Radio! Idag kungör vi vinnaren i vår lyssnaromröstning om vilken författare som borde få 2018 års Nobelpris i litteratur! Vi berättar också om Jila Mossaed, nyinvald ledamot av den illustra församlingen.

Jenny och Dan sjunger på operapremiär

Jenny Carlstedt intervjuas av Eva Nyberg
Gomorron
De två åländska operasångarna Jenny Carlstedt och Dan Karlström uppträder på Nationaloperan i Helsingfors under premiäruppsättningen av Jacques Offenbachs "Hoffmans äventyr"

Att läsa klassiker: varför och hur

Gustaf Widén om att läsa klassiker
Kulturen
Som allmänbildad människa ska man ha läst värlrdslitteraturens klassiker. Det är en allmänt omhuldad uppfattning men hur många gör faktiskt det?

Litterära evenemang i görningen

Om årets bokmässa och poetry slam!
Kulturen
Åländsk bokmässa denna helg - Poetry slam nästa. De litterära evenemangen duggar tätt!

Slagverkare på turné

Kulturen
I början av veckan gästades Åland av slagverkare från Ingesunds musikhögskola i Sverige, anförda av sin lärare Rolf Landberg. De bjöd både på sin egen musik och inbjöd åländska slagverkare till en workshop.

Två damer som kan trolla

Arbetet med kostymerna till My fair lady visas nu i en utställning
Kulturen
Om tre veckor är det premiär för Teater Alandicas storsatsning i höst, musikalen My Fair Lady. med drygt femtio personer på scenen och därtill två som tolkar huvudrollen som Eliza har kostymörerna/sömmerskorna Lena Andersson och Gunilla Nilsson ett drygt jobb att få alla tidsenligt klädda.

Isländsk författare på Ålandsturné

Åland gästas den här veckan av den isländske författaren Arnar Mar Arngrimson
Kulturen
Den här veckan har Arnar Mar Arngrimson, som 2016 fick Nordiska Rådets litteraturpris i kategorin barn- och ungdomsböcker turnerat i landskapet. Det är Föreningen Norden som står som arrangör och tyngdpunkten har givetvis legat vid att träffa yngre läsare.

Fars i sjukhusmiljö på stadshuset

Kulturen
Var god dröj är titeln på teaterföreningens höstuppsättning som har premiär på stadshuset på lördag. Det är en fars i sjukhusmiljö - dock inte på Åland utan i Göteborg.

Skärgårdshistoria i lättläst form

Skärgårdshistoria från svenska tiden presenteras i ny bok
Kulturen
Författaren Carina Wolff-Brandt fick sitt genombrott med boken Strandsatta, Kvinnoöden från Finska viken till Ishavet 2001. Sedan dess har hon skrivit huvudsakligen för barn men återkommer nu med en vuxenbok, en populärvetenskaplig skildring av tiden 1669-1809 i den åboländska skärgården.

Åländska nomineringar till litteraturpriset!

Åländska läsare nominerar favoriter till Nobelpriset i litteratur!
Kulturen
Den här veckan har årets Nobelprismottagare kungjorts - men inget litteraturpris. Till följd av kaoset inom svenska akademin delas inget litteraturpris ut i höst, möjligen senare. Hjälp på traven i urvalsarbetet får akademin i dagens program där belästa ålänningar levererar sina nomineringar som lyssnarna nu får rösta om!

Vernissagedags!

Två nya utställningar med vernissage ikväll!
Kulturen
Ikväll öppnar nya utställningar på bägge gallerierna i stan. Barbro Eriksson ställer ut på Galleriet under rubriken Siden, sammet, trasa, lump medan Eivor Lindström utställningsdebuterar med akrylmåleri på Galleri Skarpans.

1918 - ett oredans år i fokus

Nu skildrar Ålands kulturhistoriska museum det dramatiska året 1918 i en utställning
Kulturen
En utställning över det turbulenta året 1918 ur åländskt perspektiv öppnar på torsdag på Ålands kulturhistoriska museum. Vi ville spänna över hela 1918, inte bara de inledande dramatiska händelserna under vintern och våren säger intendent Graham Robins.

Nordisk natur inspirerar japansk formgivare

Den nordiska naturen inspirerar den japanska textilformgivaren Aoi Yoshizawa
Kulturen
Den japanska textildesignern Aoi Yoshizawa har under september varit stipendiat i gästbostaden på Eckerö post- och tullhus.Den omgivande naturen och inte minst havet har varit inspirerande för henne - men hon ville också möta åländska textilhantverkare. Det gjorde hon senaste vecka.

Lästips för stormiga dagar

Lästips för de yngre läsarna levereras i dagens program
Kulturen
Så här i höststormarnas tid är det perfekt att krypa ihop i soffhörnet under en filt eller framför en sprakande brasa och försjunka i andra världar, via en bra bok! I dagens program förmedlar barn och ungdomsbibliotekarie Annica Andersson lästips för de yngre

Nomader i lera har vandrat in på konstmuseet

Caroline Pipping om sin första separatutställning på konstmuseet
Kulturen
Nomader i tid och rum kallar Caroline Pipping sin första separatutställning på Ålands Konstmuseum. Mänskliga figurer i rakubränd lera står i centrum, omgivna av abstrakt måleri

Turnerande teater om tolerans

Den turnerande teatergruppen Taimine besöker åländska skolor den här veckan
Kulturen
Teater Taimine gästspelar den här veckan på Åland för barn i låg- och mellanstadiet. Pjäsen, som är skriven av Monika Vikström-Jokela är nyskriven - liksom allt Taimine sätter upp. Skolans kung heter den och behandlar frågor som mobbning och tolerans.

Det heliga rummet som inspiration

En konstnärlig pilgrimsfärd till samtliga åländska kyrkor!
Kulturen
Under drygt ett års tid har Ulrica Lindström, Rose-Marie Lampi och Henrika Lax besökt alla åländska kyrkor och låtit sig inspireras av det heliga rummet i sitt måleri. Nu är projektet fullbordat - kanske det blir en utställning.

En rolig show om psykisk ohälsa

Zandra Lundberg gör en scenshow om sin egen psykiska ohälsa
Kulturen
Gå ut och var glad din jävel kallar Zandra Lundberg sin scenshow som handlar om hennes egen psykiska kollaps och vägen tillbaka. Texterna har hon skrivit själv och hon står ensam på scenen, Johan Karrento regisserar.

Öppna bokcirklar på stadsbibilioteket

Också i höst ordnas öppna bokcirklar på stadssbiblioteket
Kulturen
De öppna bokcirklarna i stadsbibliotekets regi fortsätter också i höst med två träffar, en i oktober och en i november. Nu står två italienska romaner i tur att diskuteras - varför just de får du veta i dagens program!

Ny basutställning byggs på konstmuseet

Bakom stängda dörrar byggs som bäst en ny basutställning på Ålands konstmuseum
Kulturen
Två år efter nyöppningen av Ålands konstmuseum (och Ålands kulturhistoriska museum) byggs nu konstmuseets basutställning om.Somliga verk blir kvar men i nya sammanhang och andra verk lyfts nu upp ur magasinet för att visas publikt. På det sättet får besökarna nya perspektiv på verken säger konstintendentn Susanne Procopé Ilmonen

Fotobok med konstnärsporträtt

Fotografen Marcus Boman berättar om sin nya bok Skaparkraft, Åländska konstnärer
Kulturen
60 åländska konstnärer, författare, musiker och designers portätteras i Marcus Bomans nya bok Skaparkraft, Åländska konstnärer. I första hand är detta en konstbok och porträtten är ordnade i sonatform! säger upphovsmannen själv.

Hufvudstadsbladets nedgång - och fall?

Staffan Bruun har skrivit en kombination av journalistmemoarer och pamflett
Kulturen
Mitt liv på HBL är titeln på Staffan Bruuns nya bok. Där sammanfattar han sina 35 år på tidningen i glimtar från otaliga reportagerersor och dramatiska reporteruppdrag. Bokens avslutande del är en svidande vidträkning med vad Bruun betecknar som medvetna försök från ägarnas och ledningens sida att ta död på tidningen.

Havets Röst lockar sångare

Sångtävlingen Havets röst återkommer också i år
Kulturen
Ifjol begicks den första upplagan av tävlingen Havets röst för klassiskt skolade sångare, högst 30 år gamla från Norden och Baltikum. I år återkommer tävlingen som lockar många aspiranter - men ingen från Åland.

Kulturbyrån presenterade sig på kulturarvsdag

Kulturbyråns arbete för det åländska kulturarvets presenterades under en kulturarvsdag i lördags
Kulturen
Det är dags för oss att bli mer tillgängliga för allmänheten - så förklarar antikvarie Jenni Lucenius bakgrunden till lördagens satsning på en kulturarvsdag på kulturhistoriska museet. Med ett brett programupplägg lockade man bra med besökare.

Konstrunda för elfte gången

Helgens konstrunda är temat för veckans första Kulturen
Kulturen
I helgen arrangerades åter konstrundan - på Åland och runt om i hela svensk Finland. 24 åländska konstnärer och konsthantverkare deltog - från Brändö i nordost och Kökar i söder till Eckerö i väster.

Samarbete hägrar inom teatern!

Alla är positiva till ett utökat samarbete teaterföreningarna emellan
Kulturen
Ett samarbete mellan de åländska teaterföreningarna kring teaterskolor och teatergarderober är under diskussion och alla inblandade säger sig vara positiva!

Tystnad och landskap på gallerierna

Henrika Lax och Åke Nordberg ställer ut på stans gallerier
Kulturen
Henrika Lax är första utställare i det förnyade Galleri Skarpans och visar måleri under rubriken I tystnaden. På Galleriet på Torggatan ställer Åke Nordberg från Norrtälje ut landskapsmåleri.

Lapptäcken och collage

Om två aktuella utställningar - på stadsbiblioteket respektive NIPÅ!
Kulturen
Hoplappat - så kunde man kanske skämtsamt sammanfatta de två utställningar som behandlas i Kulturen idag. Kristina Wigren visar arbeten i lappteknik på stadsbiblioteket medan ålandsbördiga Whitney Anderson från Seattle visar djurporträtt i collageteknik på Nordens Institut.

Åländska poeter prisbelönade

Åländska poeter prisbelönade i Solveig von Schoultz-tävling
Kulturen
När Svenska folkskolans Vänner efterlyste bidrag till den 15nde Solveig von Schoultz-tävlingen med inriktning dikter fick man in 96 bidrag. Nu har en jury vaskat fram pristagarna och både andra och tredjepriset går till åländska poeter!

Intensiva repetitioner inför My Fair lady

Repetitionerna inför höstens stora musikalsatsning pågårför fullt
Kulturen
Höstens storsatsning från teater Alandica och regissören Robert Liewendahl är musikalen My Fair Lady som har premiär om två månader, men redan nu har sextiotalet medverkande fått arbeta hårt och intensivt.

Musikinstitutet tar in band

Musikinstitutet startar gruppundervisning av band
Kulturen
Inför det här läsåret har Ålands musikinstitut tagit in hela band som undervisas i grupp. Det är ett sätt att bereda fler möjlighet att studera vid institutet och samtidigt ett nytänk pedagogiskt.

Kirsi är Jomalas nya bibliotekschef

Jomalas nya biblioteks- och kulturchef presenterar sig!
Kulturen
Efter 17 år på posten som biblioteks- och kulturchef i Jomala har Gunilla Jansson nu tackat för sig och avgått med pension. Efterträdaren heter Kirsi Sundholm och hon presenterar sig i dagens program!

Lyckad festival för få besökare

Helgens festival Kökart blev en artistisk succé men publiken svek säger arrangörerna
Kulturen
Artistiskt blev den första Kökart-festivalen som hölls i helgen en framgång, men inte publikmässigt. Det här var ett pilotprojekt, vi gör om det nästa år säger arrangörerna.

Galleri Skarpans i nya händer

Efter tolv år som gallerist lämnar Carita Roman nu vidare till en efterträdare
Kulturen
Efter 12 år som gallerist väljer Carita Roman nu att sluta - med ålderns rätt och för att få tid för barnbarn och andra intressen. Det tog henne bara en månad att hitta en efterträdare i Leila Cronwell Morgan Lönnroth.

Värmen avskräckte från museibesök

Museerna tappade besökare i sommarhettan
Kulturen
Den långvariga värmeböljan i sommar syns i besökarsiffrorna för våra museer. För Ålands museum och Ålands konstmuseum sjönk besökarantalet i juli med 30-35% jämfört med ifjol!

Hantverk lockade till Post och tullhuset, Sibelius än en gång - på publikens begäran

Årets hantverksutställning går mot sitt slut, Sibeliouskonsert ges ännu en gång
Kulturen
Ålands slöjd och konsthantverksförening är nöjd med hur årets utställning på Postoch tullhuset i Eckerö tagits emot av publiken. Visserligen var besökarantalet något lägre i år än för fjolårets utställning men det beror på vädret säger verksamhetsledaren. Jenny Carlstedt och Marcus Boman ger publik än en chans att höra konserten vi, vi och tusen gånger vi på söndag.

En procents-regeln lockar få konstnärer

Behöver åländska konstnärer inte arbetstillfällen undrar Peter Winqvist
Kulturen
Gensvaret på konstnämndens och konstmuseets upprop till åländska konstnärer, konsthantverkare och fotografer att lämna in dokumentation om sig och sitt arbete inför kommande fördelning av offentliga utsmyckningsarbeten har varit lamt. Endast fem konstnärer har lämnat in de begärda uppgifterna och det gör Peter Winqvist både förvånad och besviken.

Revyerna är ryggraden i ÖSUF

Tillbakablickar och framtidsfunderingar om Östra Saltviks ungdomsförening som firar 120 års jubileum
Kulturen
På lördag firar Östra Saltviks ungdomsförening sitt 120 års jubileum med fest hela dagen lång på Högtomt. Ordförande Jan Johansson konstaterar att teater funnits med i verksamheten länge.

Efter 25 år och 10 album - Sås och Kopp drar alltjämt publik

Trallvänlig musik för hela familjen! Så beskriver Sås och Kopp sin nisch
Kulturen
Det är Pasi Hiihtola och Peik Stenberg som utgör populära duon Sås och Kopp som under ett kvartssekel har underhållit barn och deras familjer med sina trallvänliga låtar och tungvrickande texter. Att de går hem också hos en ny generation syntes bra under kulturnatten.

När längtan blir besatthet

Fågeltämjaren heter Karin Erlandssons nya berättelse för barn
Kulturen
Det finns mycket ondska i den här boken. Det säger Karin Erlandsson om sina nya berättelse för barn, Fågeltämjaren som är en direkt uppföljare till Pärlfiskaren. När en ond människa får allt den vill ha kan det inte bli bra.

Karin Erlandssons Minkriket som högläsning i Ålands radio

Karin Erlansson intervjuas av Eva Nyberg
Gomorron
Nu startar en ny uppläsningsföljetong här i Ålands Radio, nämligen Karin Erlandssons debutroman Minkriket som kom ut 2014. Sedan dess har hon gett ut...

Kvinnliga tonsättare genom tiderna

Kvinnliga tonsättare i fokus under årets Katrinafestival
Kulturen
Årets Katrina kammarmusik avslutades i lördags. Temat för festivalen var den här gången Bach och brudarna och under konserterna framfördes musik av en lång rad kvinnliga tonsättare genom tiderna. De behöver verkligen positiv särbehandling för annars spelas deras musik nästan aldrig säger musikvetaren Christina Tobeck.

Rikt utbud att välja mellan under Kulturnatten

Eva Nyberg besökte några av evenemangen under Kulturnatten:
Gomorron
I fredags var det dags för årets kulturnatt med ett rikt utbud aktivitetet för alla åldrar på olika ställen i stan - från stadsbiblioteket i norr till Ålands museum i söder och däremellan Emmaus förstås.

Farmorsrutor på Galleriet

Jenny Nylund berättar om sin utställning för Eva Nyberg:
Gomorron
Augusti månads utställare på Galleriet på Torggatan heter Jenny Nylund.

Hantverk är punk, inte mossigt!

Kulturen
På första maj öppnade årets stora hantverksutställning på eckerö post- och tullhus, under rubriken Nitti. Nu firar Ålands slöjd och konsthantverksförening sitt 90 års jubileum i hela övrevåningen!

Övervakning som fysisk ångest

Om massövervakning och ångest handlar dagens program
Kulturen
Encryption var titeln på en föreställning som gavs igår kväll på Ålands konstmuseum av två unga norska konstnärer: dansaren Tony Tran och...

Hantverkskunnande genom tiderna

En repris från 2008, om hantverksföreningens 80 års jubileum. I år firar man 90 år!
Kulturen
Nästa vecka öppnar årets hantverksutställning på Eckerö post- och tullhus. Den har rubriken Nitti, helt enkelt för att Ålands slöjd och konsthantverksförening i år fyller 90 år. Som en uppvärming inför den rekapitulerar vi idag firandet av föreningens 80 års jubileum för 10 år sedan!

Guy Frisk jobbar vidare

Konstnären Guy Frisk är aktuell som utställare på stadsbiblioteket
Kulturen
Konstnären Guy Frisk kan se tillbaka på 70 års konstnärlig verksamhet men vilart på sina lagrar gör han inte. Man får aldrig ge upp säger han och går till sin stora ateljé dagligen.

Linoljefärgens återkomst

Linoljefärgens välsignelser presenterades vid seminarium
Kulturen
Gamla hus ska målas med gamla metoder. Det slog de inbjudna experterna fast vid det seminarium som senaste vecka ordnades av stadens kulturförvaltning i samarbete med stadsarkitektkontoret.

Mariehamns ungdomsorkester firar 50 års jubileum

På söndag firar Mariehamns ungdomsorkester 50 års jubileum - vi blickar bakåt och framåt
Kulturen
På söndag firar Mariehamns ungdomsorkester 50 års jubileum med stor konsert i Alandica. Ingvard Liewendahls skapelse har haft sina upp- och nedgångar genom åren men än består den - dock i betydligt mindre kostym än under glansdagarna på 1990-talet.

Tage Wilén prisbelönas - snart intar han konstmuseet

Idag prisbelönas konstnären Tage Wilén, därför återutsänder vi ett ateljébesök från 2011
Kulturen
Ikväll premieras konstnären Tage Wilén med Ålandsbankens kulturpris, vid Ålands kulturstiftelses vårmöte. Om en knapp månad är det vernissage för årets sommarutställning på Ålands konstmuseum där Wiléns konst exponeras brett.

Elgitarrist solist med symfoniorkester

Tre unga ålänningar och en symfoniorkester!
Kulturen
På torsdag gästar Gävle symfoniorkester åter Åland och då får tre unga musikstuderande från Ålands musikinstitut chansen att uppträda som solister: sångarna Emilia Alm och Cajsa Hallbäck samt elgitarristen Emil Hage!

Åländsk konstnär, okänd för de flesta

En åländsk konstnär, okänd för de flesta
Kulturen
Bland mottagarna av svenska kulturfondens ettåriga arbetsstipendier nu i vår finns konstnären Camilla Edström, med hemort Hammarland. Men - vem är hon?

Konstmagasinet visades för allmänheten

Konstmagasinet öppnades för allmänheten under en lunchguidning
Kulturen
Igår gavs allmänheten möjlighet att se den konst som inte visas i konstmuseets utställning just nu, utan finns deponerad i konstmagasinet, under själva utställningslokalen.

Ny intendent för post- och tullhuset, nytt härbärge på Kökar

Ny intedent utsedd för post och tullhuset - Kökar får pilgrimshärbärge
Kulturen
Ted Chikasha utsågs i veckan till den nyinrättade tjänsten som intendent för Eckerö post och tullhus. I dagens Kulturen besöker vi också det nya pilgrimshärbärget på Kökar Hamnö som tar form i prästens gamla fäx.

Historieskrivning och identitetsbygge

Docenten i historia Janne Holmén föreläste om öars historieskrivning och identitetsbygge
Kulturen
Hur uppfattar öbor sin identitet och sin historia i relation till nationalstaten och sin omvärld? Under den rubriken föreläste docenten i historia Janne Holmén vid fredsinstitutets lunchseminarium.

Filmpremiär för märklig Amerika-färd

Pojken som ville till Amerika är titeln på Per-Ove Högnäs nya film
Kulturen
Sommaren 1939 tog sig Uno Ekblom från Eckerö till New York i en nio meters motorbåt utrustad med en gammal kultändarmotor. Om denna märkliga färd har Per-Ove Högnäs nu gjort en film, Pojken som ville till Amerika. Den hade premiär på Bio Savoy i lördags.

Premiär för Pojken som ville till Amerika

Per-Ove Högnäs berättar om filmen:
Gomorron
Premiär i morgon för filmen om Uno Ekblom, ålänningen som färdades från Åland till New York i en 9 meters motorbåt.

Nya utställningar i stan och Jomala

Tre nya utställningar presenteras i dagens program
Kulturen
Ny månad, nya utställningar! På Galleri Skarpans visar Hülya Tokur-Ehres åländska observationer, på Galleriet ställer Ann-Britt Eriksson ut sin hemliga arkipelag och på Jomala bibliotek visar sadelmakaren Saija Saarela hantverk i läder.

Flyktingar i tusental på Åland

Om flyktingströmmar över Åland och det första landstinget
Kulturen
För 100 år sedan, under den stora oredans tid 1918 rörde sig stora skaror flyktingar över Åland. De flydde den nya bolsjevikiska regimen i Ryssland och inbördeskrigets Finland, på väg västerut.

Det militariserade Åland 1918

Vintern 1918 var en tid av stor dramatik på Åland
Kulturen
Vintern och våren 1918 var den stora oredans tid på Åland då militära enheter från riket, Sverige, Ryssland och Tyskland befann sig i landskapet samtidigt, med sinsemellan helt olika agendor.

Ikoner på Nordens institut, Stabat Mater i Sund och Lemland

En aktuell utställning och två dito konserter
Kulturen
Fotoutställningen Ikoner - om att få finnas som har producerats av Fotografiska museet i Stockholm tillsammans med Glada Hudikteatern visas nu på Nordens Institut. På långfredagen kan man höra Sällskapet Bel Cantos sångare framföra Haydns Stabat Mater.

Mer än 100 elever ställer ut på konstmuseet

Lyceet står för årets skolkonst på Ålands konstmuseum
Kulturen
I år är det studerande vid Ålands lyceum som står för den årliga skolutställningen på Ålands konstmuseum. Berömda finländare avporträtteras på en hel vägg!

Om hår och rötter, rotlöshet och mellanförskap

Fotokonstnären Nayab Ikram berättar om sitt arbete kring hår men också rötter.
Kulturen
Hårets symboliska betydelse har fotokonstnären Nayab Ikram intresserat sig för redan länge - i sitt nya projekt utforskar hon rötter.

Censurera inte barnens litteratur - samtala!

Om att stimulera barns fantasi i ord och bild och om barn som förebilder för yngre barn!
Kulturen
Frågan om vad som är "lämpligt" att berätta om för barn har under senare år diskuterats flitigt och t o m Astrid Lindgrens böcker råkat ut för korrigeringar enligt dagens norm. Låt barnen ta del av också historienj - men samtala med dem om det de läst var rådet från föreläsarna

Med avstamp i verkligheten

Att skriva fiktion med verkliga händelser som grund förenar Carina Karlsson och Johanna Holmström
Kulturen
Att skriva fiktion utgående från verkliga händelser och personer - om det vet författarna Johanna Holmström och Carina Karlsson mycket.

Bach och brudarna

Programmet för årets kammarmusikfestival är klart
Kulturen
Precis idag, den 21 mars skulle Johann Sebastian Bach ha fyllt 333 år. Siffermystiker som han var passar det ju bra att ge honom stort utrymme vid årets Katrina kammarmusik tycker Cecilia Zilliacus, konstbnärlig ledare för festivalen som i år begås 7-11 augusti.

Pojken - en roman om rädsla och vanmakt

Karin Erlandsson berättar om sin nya roman Pojken
Kulturen
Lagon till litteraturdagarna landade Karin Erlandssons nya spänningsroman Pojken på bokhandelsdiskarna. Det är en direkt fortsättning på Missdåd från 2016, med samma miljö och persongalleri.

Premiär för hundraårig pjäs

Eva Nyberg gick på premiären av Lurifax och Spjuver:
Gomorron
I fredags var det premiär för Lurifax och spjuver på ungdomslokalen Vikingaborg i Sonboda, och det var inför en entusiastisk publik.

Gemenskap och inspiration hos Måndagsmålarna

Arbetsgemenskap och arbetsro - måndagsmålarna träffas på Kulturfabriken
Kulturen
Varje måndag samlas några av konstföreningens medlemmar för att under avspända former arbeta tillsammans i konstverkstaden, tidigare grafikverkstaden på Fabriksgatan. Gemenskap och inspiration samt arbetsro, bortom alla måsten i vardagen är vinsten i det hela.

Barn och historiska motiv i nya utställningar

Två nya utställningar öppnar idag på stadens gallerier
Kulturen
I kväll öppnar två nya utställningar i stan - Erika Signells Still life på Galleriet och Pekka Antikainens Blommande hav på Galleri Skarpans.

Snart dags för årets filmfestival!

Programmet för årets filmfestival är klart
Kulturen
På onsdag nästa vecka startar årets upplaga av Vera kort- och dokumentärfilmsfestival på Bio Savoy. Programmet är nu klart och som vanligt visas filmer från både när och fjärran, somliga kortkorta, andra närmast av långfilmsformat.

Revybyke tvättas på Högtomt

Revybyke tvättas nu på Högtomt
Kulturen
I lördags var det premiär för den nya revyn Revybyke på Högtomt, Östra Saltviks ungdomsförenings lokal. Åtta skådespelare står för framförandet på scenen, för regin svarar Matts Stenlund. Premiärpubliken skrattade, applåderade och stortrivdes.

2 x Donner

Far och son Donner publicerar sig
Kulturen
Flitige författaren Jörn Donner firar sin 85 års dag med att ge ut en ny roman, Blod är tunnare än vatten om människor i inbördeskrigets slutskede. Samtidigt debuterar hans yngste son Rafael med en självbiografisk essäsamling.

Mariehamnsdialekt - finns det en sådan?

Dialektforskaren Eva Sundberg om två sorters mariehamnska och andra åländska dialekter
Kulturen
Dialektforskaren Eva Sundberg diskuterade tillsammans med förlagsredaktören Ralf Svenblad åländskt språkbruk när stadsbiblioteket igår firade Mariehamns födelsedag.

Arkebuseringarna i Godby 1918

Lektor Dan Nordman om det andra Godbyslaget och arkebuseringarna
Kulturen
I måndags uppmärksammade de åländska socialdemokraterna 100 års dagen av det andra Godbyslaget och de avrättningar av sex röda fångar som följde i stridens spår. Den politiska och militära turbulensen på Åland vintern 1918 står i fokus också för dagens program.

Åland vintern 1918

Åland vintern 1918, i de politiska virvelstormarnas mitt
Kulturen
För 100 år sedan befann sig Åland mitt i en politisk och militär virvelstorm där kvarvarande ryska trupper, inhemska röda, fastländska vita, lokala skyddskåreer, svenska och senare också tyska militärenheter kämpade om makt och inflytande, mot varandra.

Godnattsagor för rebelltjejer och dikter om icke-vithet

Två aktuella böcker presenteras i dagens Kulturen!
Kulturen
En korrigering av historieböckernas fokusering på att det är män som styrt och format världen - så beskriver Igge Holmberg i Ålands litteraturförening boken Godnattsagor för rebelltjejer, en samling porträtt av kvinnliga förebilder inom snart sagt alla områden.Boken ska distribueras till bibliotek, ungdomsgårdar och ställen där ungdomar rör sig - bara finansieringen ordnar sig. Adrian Pereras White Monkey är dagens andra bok!

Revybyke på Högtomt

Om en dryg vecka är det premiär för en ny Saltviksrevy, Revybyket!
Kulturen
Efter en paus på tre år sätter Östra Saltviks ungdomsförening nu åter upp en revy på Högtomt. Revybyket heter den och för regin står Matts Stenlund.Åtgta skådespelare står på scenen - några är nya ansikten, andra är gamla teaterrävar.

Om konsten att spinna!

Flitiga damer på spinningskurs
Kulturen
Att spinna garn av olika material är både produktivt och meditativt! I helgen avslutades kursen i konsten att spinna som Ålands slöjd och konsthantverksförening har arrangerat på folkhögskolan med Maj Lindberg som lärare och handledare.

Therese Karlsson i musikalisk komedi

Ida Kronholm och Therese Karlsson om sin musikaliska komedi, Alla mina fiender
Kulturen
Alla mina fiender är titeln på en musikalisk komedi som sätts upp i september i Alandicas foajé, av Kulturföreningen Katrina. För idé och förverkligande står sångerskan Therese Karlsson samt regissör och manusförfattare Ida Kronholm.

Kroppar och hår på konstmuseet

Nayab Ikram och Minna Palmqvist på Ålands konstmuseum
Kulturen
Kvinnors kroppar har länge intresserat designern och textilkonstnären Minna Palmqvist. Hårets symbolik engagerar fotokonstnären Nayab Ikram. Nu ställer de ut tillsammans på Ålands konstmuseum.

Mode från sekelskiftet 1900

100 år gammalt mode visas på kulturhistoriska museet
Kulturen
Då farfars mormor var ung heter den nya utställningen på Ålands kulturhistoriska museum, specialsalen. Det som visas är dammode från 100 år bakåt i tiden.

Nanna Sjöström in memoriam

Konstintendent Susanne Procopé Ilmonen om Nanna Sjöström
Kulturen
Senaste vecka nåddes vi av budet att konstnären, grafikern Nanna Sjöström gått bort, i en ålder av 69 år. Det är mycket sorgligt och hon lämnar ett stort tomrum efter sig i det åländska konstlivet säger konstintendent Susanne Procopé Ilmonen.

Pärlfiskaren prisbelönad - dubbelt!

Pärlfiskaren dubbelt prisbelönad på Runebergsdagen!
Kulturen
Karin Erlandssons barnboksdebut Pärlfiskaren belönades igår av svenska litteratursällskapet i Finland med 16.000 euro. Det är ju en årslön för mig som författare utbrister den omtumlade författaren. Tidigare under dagen meddelades också att Pärlfiskaren tilldelats Runeberg Junior priset om 10.000 euro.

Frihet och andra farligheter på litteraturdagarna

Nu är litteraturdagarnas program spikat! Frihet och andra farligheter är temat
Kulturen
Nu är programmet för årets upplaga av Mariehamns litteraturdagar klart och på måndag släpps biljetterna, som har blivit billigare! Fokus ligger på samtal om olika aktuella samhälleliga frågor snarare än på presentationen av enskilda författarskap. Feminism, rasism och antirasism, maskulinitet i samtid och diktning samt inbördeskriget står bl a på agendan.

Grafik på många vis

No rules heter utställningen med grafik på Galleriet
Kulturen
No rules kallar grafikverkstadsgruppen sin utställning som öppnar idag på Galleriet på Torggatan. Det är elva konstnärer som ställer ut tillsammans och de har använt varierande tekniker och uttryck. Deras gemensamma nämnare är grafikverkstaden på Fabriksgatan där de träffas regelbundet en gång i månaden och inspirerar varandra.

Inbördeskriget i ny bok

En ny bok om inbördeskriget utkommer idag
Kulturen
Över branten, Bröder i krig 1917-18 är titeln på en färsk bok om inbördeskriget, skildrat genom de dagboksanteckningar som unga män på både den vita och den röda sidan skrev. Nystadskårens marsch till Åland framstår som ett både amatörmässigt och odsiciplinerat företag.

Jenny Carlstedt på nationaloperan

Jenny Carlstedt sjunger Suzukis roll i Madama Butterfly
Kulturen
I morgon onsdag är det premiär för Puccinis opera Madama Butterfly på nationaloperan i Helsingfors, med den åländska mezzosopranen Jenny Carlstedt i rollen som Suzuki. Regissör är japanska Yoshi Oïda som i sommar fyller 85 år!

Zacharias Topelius 200 år - vem bryr sig?

Kulturen uppmärksammar Zacharias Topelius 200 år
Kulturen
Den 14 januari inföll 200 års dagen av skriftställaren, journalisten och sagofarbron Zacharias Topelius födelse. Jubileet har uppmärksammats på olika vis i Svenskfinland. Svenska litteratursällskapet har en pågående utgivning av alla Topelius verk i digital form och ett nytt läromedel om Topelius författarskap har också lanserats lagom till jubileet. Men - läser någon Topelius idag på Åland och vad borde vi minnas honom för?

Färgstarkt och varierat på Galleri Skarpans

CG Sjöberg debuterar med egen utställning på Galleri Skarpans
Kulturen
Ikväll har CG Sjöberg vernissage för sin debututställning på Galleri Skarpans. Fast och fri form är rubriken och uttrycken varierar från skulptur till måleri där färgerna får komma till tals.

Konsttestarna tar åttorna till konstmuseet

Den första gruppen elever i projektet konsttestarna besökte igår konstmuseet
Kulturen
Alla åttondeklassister i hela landet erbjuds under det här läsåret två kulturupplevelser: den ena på hemmaplan, den andra i huvudstadsregionen, inom projektet Konsttestarna. På Åland besöker de Ålands konstmuseum.

Inbördeskriget 1918 blir landskapsarkivets första egna skrift

Landskapsarkivet uppmärksammar inbördeskriget 1918
Kulturen
Trots att Ålands landskapsarkiv har verkat i 40 år har man aldrig publicerat några egna skrifter tidigare. Den allra första i en ny publikationsserie förbereds nu av historikern Olle Sjöstrand.

Sämre besökarsiffror för museet än väntat

2017 - inget toppår för de åländska museerna
Kulturen
2017 var det första hela året för det förnyade, ombyggda kulturhistoriska museet och konstmuseet. Nyhetens behag räckte ändå inte för att locka besökare i förväntad utsträckning - nu stannar besökarantalet på strax under 20.000, mot förväntade 25.000. Entréavgifter och bristfällig marknadsföring ser museichefen som främsta orsaker. Sjöfartsmuseet å sin sida kände starkt av Pommerns frånvaro.

Minna Palmqvist i ny film

Filmmakaren Lucas Åsbacka om kvällens premiärfilm!
Kulturen
Texttilkonstnären och modedesignern Minna Palmqvist står i fokus i det andra av företaget Luvid films porträtt av åländska nutidskonstnärer. På torsdagkväll premiärvisas filmen på Ålands konstmuseum.

Misslyckanden som scenshow

Misslyckanden som scenshow på Alandica:
Kulturen
Nordens Institut på Åland bjöd i måndags in till en Fuckup night på Alandica. Tre inbjudna deltagare berättade om sina misslyckanden och hur de arbetat vidare och lärt sig av dessa i ett hårt formaterat koncept med 7 minuter och tio bilder var till förfogande.

Föglöflicka på stenkaka

Sångfågel på stenkaka, Ann-May Peters
Kulturen
Under artistnamnet Ann-May Peters spelade Ann-May Pettersson från Föglö Björsboda in två stenkakor i mitten av 1950-talet. Musiken var komponerad av Runar Reymers och inspelningen gjordes med välkända finländska musiker i Helsingfors. Egentligen var joddling hennes specialitet.

Dockor med sagotema

Handgjorda dockor på sagotema ställs ut i Godby
Kulturen
Handgjorda dockor som föreställer figurer ur gamla sagor ställs ut på Finströms bibliotek i Godby under januari. De är skapade av Ulla Mattsson och Anna-Lena Berndtsson.

Alma Söderhjelm: Stridbar och bildad men ganska bortglömd

Författaren Merete Mazzarella har skrivit om Alma Söderhjelm
Kulturen
Alma Söderhjelm (1870-1949) var ett rekorderligt fruntimmer under sin levnad - historiker och författare, docent vid Helsingfors universitet och den första kvinnliga läraren där, senare professor i allmänhistoria vid Åbo Akademi innan hon emigrerade till Sverige. Samtidigt var hon kontroversiell och provokativ på många vis. Nu har Merete Mazzarella skrivit en roman om hennes sista levnadsår, Alma - en roman.

Fly undan vädret med en bok!

Boktips för yngre läsare!
Kulturen
Barn och ungdomsbibliotekarie Annica Andersson ger idag tips på böcker att försjunka i när vädret utanför inte inbjuder till någon utomhusvistelse! Från en bilderbok för de yngsta till Don Rosas Kalle Anka som lånas flitigs av både barn och vuxna!

Figarofilm förnöjde

Filmversionen av Figaro 1917 imponerade på publiken
Kulturen
Fredagens premiär för filmatiseringen av operan Figaro 1917 var en upplevelse inte minst för de medverkade som nu kunde ta del av sommarens storsatsning för första gången som åskådare. Jag är positivt överraskad över hur bra den var säger t ex Philip Björkqvist som tolkar huvudrollen Figaro.

Östersjöbilder från järnridåns tid

Östersjön under kalla kriget är temat för ny utställning på NIPÅ
Kulturen
Minnen från Östersjöns stränder då havet var delat - det är rubriken för en ny utställning med fotografier och berättelser från nio stater runt Östersjön från kalla krigets dagar. Den öppnar på Nordens institut i eftermiddag.

Figaro på vidare äventyr

Om operan Figaro 1917 och dess vidare äventyr
Kulturen
På fredag är det premiär för bioversionen av Figaro 1917, kulturföreningen Katrinas stora operasatsning från i somras. Operan är också inviterad till en tävling för 2017 års operaprojekt kallad Ainogalan på Alexandersteatern i Helsingfors i mitten av januari berättar föreningens ordförande Barbro Sundback, tillika producent för Figaro.

Londonsatsningen en droppe i ett hav

Storsatsningen Nordic Matters i London är nu över
Kulturen
Under 2017 storsatsade de nordiska länderna på att visa upp sitt kulturliv under rubriken Nordic Matters på Europas största kulturcenter Southbank i London. Också Åland var med på ett hörn men deltagandet blev inte vad man kanske hade hoppats på.

Kulturens årskrönika 2017

Kulturens årskrönika 2017
Kulturen
En sammanfattning av kulturåret 2017 av och med Eva Nyberg.

Bolsjevikerna tar makten i Ryssland

Rysslands konsul på Åland diskuterar 100 års jubileet av oktoberrevolutionen
Kulturen
Den 7 november var det 100 år sedan den s k oktoberrevolutionen i Ryssland. Den innebar inledningen på en helt ny era i rysk historia, då bolsjevikerna tar makten. Om hur dagens Ryssland ser på händelserna handlar dagens program som är en återutsändning från november i år.

Ålandsrörelsens födelse på folkhögskolan

Dan Nordman om Ålandsrörelsens födelse
Kulturen
Mötet på folkhögskolan den 20 augusti markerade starten för Ålandsrörelsen för en återförening med Sverige. Dan Nordman rekapitulerar händelserna i en återutsändning från augusti i år

Det händelserika året 1917 - en sammanfattning

Om det ryska tsardömets fall och konsekvenserna för Åland och Finland:
Kulturen
Under mellandagarna återutsänder vi några av de program från året som behandlat de dramatiska händelserna i Ryssland, Finland och på Åland för 100 år sedan.

Christian Juslin, kringresande operasångare

Christian Juslin om livet som kringresande operasångare
Kulturen
Nu i december har ålänningarna kunnat höra hans kraftfulla stämma på hemmaplan i några konserter men vanligen befinner sig Christian Juslin på helt andra scener, huvudsakligen i Tyskland. Om livet som kringresande operasångare berättar han i dagens program

Åland i den nya staten Finland

Lektor Dan Nordman berättar om händelserna på Åland i samband med Finlands självständighetsförklaring
En längre version av händelserna på Åland hösten 1917!
Kulturen
Finlands självständighetsförklaring den 6 december för 100 år sedan skedde utan klang och jubel. Oro, strejker, matbrist och ökande polarisering mellan vita och röda präglade landet. På Åland tog den gryende Ålandsrörelsen nu steget ut i offentligheten och krävde återförening med Sverige.I juldagarna genomfördes namninsamlingen för återförening.

Judy pensionerar sig - men keramiken slutar hon inte med

Kulturen
Vid årsskiftet går keramikern Judy Kuitunen in i en nya fas i livet. Hon pensionerar sig - från ständig öppethållning, från serietillverkning och från beställningsarbeten. Keramiken fortsätter hon med - men kommer framöver bara att skapa unika föremål.

Åländska böcker säljer bra

Åländska böcker storsäljare i årets julhandel
Kulturen
För bokhandeln är julhandeln av stor betydelse för ekonomi och lönsamhet. Att som i år ha en stor åländsk bokutgivning att erbjuda kunderna till jul är en lycka konstaterar Pernilla Söderlund på Mariehamns bokhandel. Hennes tio-i-topplista innehåller nästan bara åländska utgivningar!

Barnkultur i Lumparland

Hur ser utbudet av kultur för barn ut i Lumparland?
Kulturen
Hur ser utbudet av kultur för barn ut utanför stan? Behövs det mer? och i så fall vad och hur - med de frågorna i bagaget besöker Kulturen idag Lumparlands skola.

Späckat om sjöfart

Heidi Viktorsson berättar om årets utgåva
Kulturen
Årets utgåva av Sjöhistorisk årsskrift för Åland innehåller mycket matnyttigt om åländsk sjöfart genom tiderna.

Hjärtlig jul engagerade hantverkare

Hantverkarna visar alster på temat hjärtlig jul
Kulturen
Nu har Ålands slöjd- och konsthantverksförenings egen julutställning öppnat i Galleriet på Torggatan.Hjärtlig jul är temat och det tolkas på mångahanda vis.

Självständighetsfest fyllde stadshuset

Veteranernas självständighetsfest fyllde stadshuset
Kulturen
Extra stolar fick bäras in för att alla skulle få plats när Krigsveteranerna på Åland bjöd in till fest i stadshuset för att fira Finlands 100 år som självständig stat. festtalet hölls av den svenske konsuln på Åland Olof Ehrencrona, med egna familjerband till både Finland och krigsveteraner.

Röda och vita i skärgården 1918

Om inbördeskriget 1918 i skärgården
Kulturen
1918 En storm är lös är titeln på en färsk bok skriven av Gustav Wickström. Den handlar om inbördeskriget vårvintern 1918, i Åbolands skärgård men med förgreningar också till Åland.

Djungelboken i Mariehamnsmiljö

Djungelboken som dystopisk framtidssaga sätts upp i vår
Kulturen
Den 10 mars nästa år blir det premiär för Djungelboken, men inte i någon Disneyversion utan som en framtidssaga från tiden efter miljökollapsen. Handlingen är förlagd till Miramarparken och där lever människorna som djur i de förfallna resterna av ett samhälle. Pjäsen sätts upp på stadshusets scen i regi av Nicklas Lantz, med ett 40-tal medverkande.

KISS på museet

Kiss intar Ålands konsthistoriska museum
Kulturen
Det amerikanska rockbandet Kiss intar specialsalen på Ålands kulturhistoriska museum under de närmaste två månaderna. Föremålen i den omfattande samlingen Kiss-relateratmaterial tillhör Alexander Johansson från Sverige. I vårt uppdrag ingår att erbjuda besökarna ett brett spektrum utställningar säger intendenten Graham Robins.

Suget efter barnkultur är enormt - men de unga är svåra att nå

Rusning till Barnens söndag men svårt att nå ut med kultur till ungdomar
Kulturen
Mariehamns stads återkommande evenemang Barnens söndag lockar massor folk, senast kom hela 620 personer till biblioteket! Suget efter evenemang som riktar sig till familjer med små barn är således stort - däremot är det svårt att nå unga med kulturella satsningar säger ledningen för stadens kulturförvaltning.

Ungas kultur i fokus

Kulturdelegationens visioner för mer kultur till barn och unga
Kulturen
Barns- och ungas rätt till kultur i olika former står i fokus för kulturdelegationens arbete och nu planerar man inrätta en ny tjänst som samordnare för just barnkultur.

Åländska fartyg i tysk krigstjänst

Forskaren Lars Westerlund om transportflotte Speer
Kulturen
Transportflotte Speer kallades en gigantisk organisation av egna och inhyrda fartyg som skeppade byggnadsmaterial till mängder med tyska befästningsarbeten, vägbyggen liksom järnvägsdragningar i Norge under den tyska ockupationen i början av 1940-talet. Också ett trettiotal åländska fartyg, huvudsakligen äldre småtonnage deltog.

Från socken till kommun - Finströms historia 1865-1917

Avgörande år i Finströms historia finns nu dokumenterad
Kulturen
Nu har historien om hur Finström gick från kyrkligt styrd socken till sekulär kommun som vi känner den idag nedtecknats i en liten skrift med titeln Finström, Från socken till kommun 1865-1917. Dokumentationen har gjorts av etnologen Conny Andersson i samarbete med Finströms historiska grupp där Viveka Eriksson är ordförande.

På konstrunda i lagtingshuset

Rundvandring bland lagtingshusets konstverk
Kulturen
Det nyrenoverade lagtingshuset från 1978 rymmer inte bara våra folkvalda utan också en hel del konst. Senaste vecka visade lagtingsdirektören och konstintendenten runt bland verken. En del är lagtingets egen konst, annat deponerat ur konstmuseets samlingar.

Joel valde Kökar

Eva Nyberg träffar Joel Sundström på Kökar.
Gomorron
Det pratas mycket om problem när det gäller skärgården; om utflyttning, om åldrande befolkning och om sviktande befolkningsunderlag. Men det finns också exempel på framtidstro och inflyttning.

Poesi på finska - och svenska

Poeten och översättaren Caj Westerberg:
Kulturen
Poeten och översättaren Caj Westerberg, bosatt sedan många år på Kökar gav i våras ut två diktsamlingar, på svenska. Hittills har han skrivit helt på finska men många års boende på Kökar har satt sina spår - han numera både skriver direkt på svenska och översätter sina tidigare dikter till svenska.

Nyskrivet oratorium gästar Åland

Tonsättaren Thomas Enroth berättar om oratoriet Skymning, gryning
Kulturen
Skymning, gryning är titeln på ett nyskrivet finlandssvenskt oratorium av radarparet Thomas Enroth, musik och Thomas Lundin, text. Det är tillkommet för att fira Finland 100 år men Finland nämns överhuvudtaget inte i texten säger Thomas Enroth. På lördag framförs det på Alandica.

Kökar - kris och framtidstro

Under ett år utan en ledande tjänsteman i kommunen har mycket skötts på talka enligt Gunnar Sundström
Åland idag
Barnbrist och låga befolkningstal på Kökar – men näringslivet blomstrar

Omtumlande kvinnoöden

Teaterpremiär på Högtomt på fredag!
Kulturen
Kappsäcksteatern spelar på Högtomt i Saltvik - Omtumlad heter pjäsen med idel kvinnliga medverkande: tre kvinnor står på scenen och en fjärde regisserar.

Kökars grundskola rustar för jubileumsfest

Femte december blir det jubileumsfest på Kökar berättar läraren Gun Lindblom
Gomorron
Det finns ännu några lediga platser kvar till jubileumsbanketten berättar läraren Gun Linblom.

Ulla-Lena Lundberg kurade skymning på Kökar

Nordiska biblioteksveckan inleddes igår - med Kura skymning runt om i Norden, också på Kökar!
Kulturen
Så snart det blev offentligt att det var Ulla-Lena Lundbergs roman Is som skulle bli årets högläsningsbok på bibliotek Norden runt under den nordiska biblioteksveckan bokade Kökars kultur- och biblioteksnämnd in författaren själv. Igår lyssnade en stor skara kökarbor till hennes läsning och berättelser men också till Caj Westerberg, Sylvia Sundström, Freya Darby och kökarspelmän.

Rusning till konstvisning!

Rusning till konstvisning!
Kulturen
När Ålands ömsesidiga försäkringsbolag tidigare i veckan bjöd in till guidad visning av sin konstsamling blev gensvaret långt över förväntan. Det var tjockt med folk i olika åldrar som fyllde foajén och trapphuset - till både VDns och konstpresentatörens förvåning.

Sömnens rymd, en poesiföreställning

Tonsatta dikter av Robert Desnos framförs i föreställningen Sömnens rymd
Kulturen
Robert Desnos var en fransk diktare verksam under 1900-talets första hälft, dödad i koncentrationslägret Theresienstadt 1945. Hans dikter har nu tonsatts av Kjell Frisk och framförs av Catherine Frisk Grönberg och Grete Sneltvedt, ackompanjerade av tonsättaren på klarinett samt Christoffer Isaksson på gitarr. På fredag är det åländsk premiär på deras föreställning Sömnens rymd på Önningebymuseet.

Debututställning om sammanhang

Från industriell formgivning till fritt skapande
Kulturen
Från formgivning av hörselimplantat till debututställning kan vägen tyckas lång och krokig - men där är hon nu, Ida Sondell som visar tryck i olika tekniker på Galleriet under november månad.

Undantaget Åland, historisk paneldebatt

Historisk paneldiskussion
Finland 100 år
Ålands plats i finländsk historieskrivning var temat under en paneldiskussion som Svenska litteratursällskapet i Finland arrangerade på Ålands museum under sensommaren.

Sinikka Wartiainen berättar sin histora

Eva Nybergs program om Sinikka Wartiainen sändes i Ålands Radio första gången 2001.
Finland 100 år
I serien Finland 100 år återutsänder Ålands Radio ett program som Eva Nyberg gjorde 2001. Programmet handlar om Sinikka Wartiainen från Föglö med rötterna i Karelen. Ett Karelen som hon och henns familj och tiotusentals andra personer tvingades fly från under vinter och fortsättningskrigen.

100 år sedan oktoberrevolutionen

100 år sedan oktoberrevolutionen i Ryssland!
Kulturen
Idag, den 7 november har det gått 100 år sedan oktoberrevolutionen i Ryssland då Lenin och hans bolsjeviker avsatte den provisoriska regeringen och tog över makten. I dagens Ryssland firas den här årsdagen endast av det kommunistiska partiet och dagen, som under den sovjetiska eran var årets stora högtid med parader och festligheter är numera en vanlig vardag. Om det som hände för 100 år sedan och hur man idag ser på sin historia i ett samtal med Rysslands konsul på Åland Mikhail Zubov.

Frihet och andra farligheter på litteraturdagar 2018

Litteraturdagarnas 2018 har nu startat - med femmornas skrivstafett
Kulturen
Det må vara långt till mars och Mariehamns litteraturdagar - men den första programpunkten har faktiskt dragit igång den här veckan, femmornas skrivstafett! Temat för dagarna är också fastställt: Frihet och andra farligheter!

Önningebykolonister ställs ut i Tyskland

En stor utställning med Önningebykolonisternas verk öppnar i Dachau idag:
Kulturen
Idag är det vernissage för den största utställning av konstnärer ur Önningebykolonin som har visats utanför Finland, i tyska Dachau. Ett 70-tal verk ur Önnningebymuseets samling har valts ut, men de allra käraste behöll man ändå hemma, för säkerhets skull. Man vet aldrig vad som händer under långa transporter säger Kjell Ekström.

Kultursatsningar i budgeten 2018

Landskapets kulturella satsningar under 2018 presenteras av kulturminister Tony Asumaa
Kulturen
Landskapsregeringens budgetförslag för 2018 offentliggjordes i måndags - idag lyfter kulturminister Tony Asumaa fram de satsningar som är aktuella för kulturens del.

Med sången som vapen

Egyptisk sångare samarbetar med åländsk konstnär
Kulturen
Den egyptiske sångaren Ramy Essam blev känd vida omkring under demonstrationerna på Tahrir-torget i Kairo vintern 2011 när han förvandlade slagorden till sånger. Idag lever han i exil i Sverige men i helgen besökte han Åland för att förverkliga en gammal dröm.

Konfliktfritt och positivt på stadshusets scen

Det finns inga bekymmer eller konflikter, allting är toppen hos familjen Bra!
Kulturen
Joakim Pirinen drar den positiva livssynen till sin spets i pjäsen Familjen Bra som har premiär på stadshusets scen nästa vecka. För regin svarar Johan Karrento och på scenen står fyra skådespelare med varierande scenerfarenhet.

Speglingar av kroppar i rök

Tidningsfotograf ställer ut konstfoto på Galleri Skarpans
Kulturen
Rök heter Daniel Erikssons nya utställning som öppnar på Galleri Skarpans ikväll. Brinnande rökelsestickor och belysta kroppskonturer matchar varandra i hans avskalade fotograier.

Nordisk litteratur och NIPÅ

Nordisk litteratur och NIPÅs lokalisering är två ämnen i dagens program
Kulturen
Nästa vecka är det dags för årets prisregn över de kulturarbetare som nominerats till de nordiska kulturpriserna. Det sker vid en televiserad galatillställning i Helsingfors där Nordiska rådet håller sin höstsejour. I Nordens instituts program lever den nordiska litteraturen en tämligen undanskymd tillvaro och varför det är så förklarar direktören Jacob Haagendal i dagens upplaga av Kulturen.

Poetry slam och barndomsskildring

Estradpoesi och en barndomsskildring är temat för den här upplagan av Kulturen
Kulturen
På fredag begås den 17nde upplagan av estradpoesitävlingen Poetry slam på Stallhagen. Arrangörerna hoppas på många deltagare och stor publik! Gerd Karin Nordlund har skrivit om en flickas uppväxt på Åland under 1940-50-talen i berättelsen Det magiska huset.

Unga musiker på jazzsezzion

Jazzmusik lärs ut till unga från Norden och Baltikum
Kulturen
För fjärde gången arrangerar Nordens Institut i samarbete med Ålands musikinstitut en tre dagars workshop i improvisationsmusik för unga musiker från hela Norden och Baltkim. Också lärarna kommer från olika håll i Norden

Starka böcker för höstläsning

Två nytutkomna böcker anmäls: Sirpa Kähkönens Granitmannen och Johanna Holmströms Sjöälarnas ö
Kulturen
Bland de många böcker på svenska som utkommit av finländska författare den här hösten berättar vi idag om två: Sirpa Kähkönens Granitmannen och Johanna Holmströms Själarnas ö.

Årets fotograf visar upp sig

Tom Eckerman om sin pågående utställning på stadsbiblioteket
Kulturen
Tom Eckerman är Årets fotograf, därtill utsedd av fotoklubben Obscuras styrelse. Nu ställer han ut på stadsbiblioteket. Murar, väggar och musik är återkommande teman i hans foton.

Brutala Föglö-mord i ny roman

Algot - en gruvlig historia baserad på faktiska händelser:
Kulturen
De brutala morden på Bänö pingsten 1748 utgör den historiska bakgrunden till Carina Karlssons nya roman Algot, som skildrar rotlösa krigsskadade båtsmäns illdåd men också kvinnors utsatthet och spritens förbannelse.

17 årigt stjärnskott solist med Gävle symfoniorkester

Johan Dalene solist med Gävle symfoniorkester på Ålandsturné
Kulturen
Johan Dalene var bara fyra år gammal då han inledde sin bana som violinist - nu 13 år senare är han solist vid Gävle symfoniorkesters höstkonsert i Alandica.

Obscura skildrar Finland - Kulturfabriken bjuder in seniorer

Ny fotoutställning och konstkurser för seniorer
Kulturen
Vårt Finland är temat för fotoklubben Obscuras årsutställning som öppnar ikväll på Ålands kulturhistoriska museum. 26 fotografer visar sin bild av 100 års jubilaren. Fotoklubben är också delaktig i Kulturfabrikens seniorsatsning Minnesbilder under hösten.

Tvångsäktenskap och lottlöshet på 1700-talets Bolstaholm

Snart premiär för den tredje pjäsen om Bolstaholm
Kulturen
Helena Sasse, bagardottern på Bolstaholm är titeln för den tredje pjäsen av Robert Liewendahl om människorna på Bolstaholm genom århundradena. Den har premiär på Alandica på fredag.

Hönsteater på Pellas

Hönsteater var höstteater på Pellas i helgen
Kulturen
Helt opretentiöst men väldigt trivsamt var det när skeppargården Pellas i helgen bjöd in till teater med hönstema. Joel Petterssons text Hönshuset framfördes av Matts Stenlund, Hönsminnet - en nyskriven text av Mirjam Öberg av Solveig Schönberg och debutanten Freya Darby.

Jenny Vexala, designer som skyr mode

Det produceras för mycket kläder, av dålig kvalitet säger designern Jenny Vexala
Kulturen
Det produceras på tok för mycket kläder idag. Det säger designern Jenny Vexala som besöker Åland just nu. En utställning på NIPÅ, en lunchföreläsning och två workshops står på programmet

Färgstarkt på Galleriet

Lillemor Söderström är oktober månads utställare på Galleriet!
Kulturen
Potpurri kallar Lillemor Söderström sin utställning av arbeten i lapptäcktsteknik på Galleriet. Vernissage är det ikväll.

Från Karis till Åland - och tillbaka igen

Leo Lötman on sin nya bok Stationsbackan och havet
Kulturen
Stationsbackan och havet är titeln på Leo Löthmans nya bok, del två i hans släkttrilogi.I fokus står modern Linnea och hennes släkt under mellankrigstiden fram till 1950-talet.

Karelen, Karelen berörde många

Konsertberättelsen Karelen, Karelen med Flera Röster och Arstuflickorna
Kulturen
Kören Flera Röster förstärkta med Anna Rydén och Camilla Gunell ur Arstuflickorna bjöd på en helgjuten föreställning under veckoslutet under rubriken Karelen, Karelen. Många i premiärpubliken rördes till tårar - bland dem Mirjam Öberg, vars texter ingick i den här konsertberättelsen om dem som evakuerades från Karelen i samband med vinter- och fortsättningskrigen.

Landskapet har fått en filmkommissionär!

Annica Grönlund är landskapets första filmkommissionär
Kulturen
Sedan den 1 juli i år är Annica Grönlund anställd som filmkommissionär på landskapets utbildnings- och kulturavdelning, på halvtid. Hennes uppgift är att locka fler filmproduktioner till Åland.

Sofie och Frida - radarpar sen dagis!

I repris från 2013, Sofie Asplunds och Frida Österbergs gemensamma examensuppsättning
Kulturen
I lördags var det samtidigt premiärdags för Sofie Asplund som Christine i Phantom of the opera i Göteborg och för Frida Österberg som Carmen i Uppsala. De båda barndomsvännerna har följts åt sedan dagis - de tog också sin examen från operahögskolan i Stockholm samtidigt våren 2013.

SALT fyller 15 år

Idag firar hantverkshuset Salt 15 års jubileum
Kulturen
Idag firar hantverkshuset SALT 15 års jubileum med kaffebjudning i övrevåningen i huset i sjökvarteret. Dryga 70 åländska kreatörer av allt från böcker till mat och regelrätt hantverk har sina produkter till försäljning här och omsättningen visar på den stigande trend från år till år. Finska turister är bättre på att värdesätta det handgjorda, unika än de svenska och de åländska kunderna är kvalitetsmedvetna berättar de fem delägarna.

Helli Forsberg, karelare och skärgårdskvinna

Om Helli Forsbergs liv och dikter, som blivit sånger berättar döttrarna Eva och Anneli, i ett program från 2001
Kulturen
Den 30 september ges konsertföreställningen Karelen, Karelen av Flera röster med förstärkning av två Arstuflickor och bland de texter som framförs finns flera skrivna av Helli Forsberg från Lappo. I det här programmet från 2001 berättar hennes döttrar Anneli och Eva om moderns liv och diktning.

Åländsk historieforskning i framkant - men hur skrivs den?

Smakbitar ur ett vittert samtal om åländsk historia!
Kulturen
Undantaget Åland? en paneldebatt om perspektiv och betoningar i historisk forskning - det var rubriken för ett vittert samtal om åländsk historieforskning från bronsålder till nutid som den historiska nämnden inom Svenska litteratursällskapet i Finland arrangerade på Ålands Museum för några veckor sedan.

Anders Larsson underhåller, Kjell Westö briljerar

Kjell Westös nya roman och Anders Larssons Kalevalatolkning presenteras
Kulturen
Kjell Westös nya roman, Den svavelgula himlen och Anders Larssons Kalevala för lata i nyutgåva är ämnen för den här upplagan av Kulturen.

En bok om längtan och begär, för barn

Karin Erlandssons berättelse Pärlfiskaren är nu ute!
Kulturen
Med berättelsen Pärlfiskaren vann Karin Erlandsson för snart ett år sedan förlaget Schildts & Söderströms manustävling Berättelsen är bäst, litteratur för barn i slukaråldern. Nu har hennes berättelse landat på bokhandelsdiskarna och under oktober månad ska hon åka runt i de åländska skolorna och läsa och berätta om boken.

Karelen, Karelen om flykt och livslång längtan

Sara Kemetter och Isabella Grüssner-Sarling intervjuas om Karelen-projektet
Kulturen
Kören Flera Röster, förstärkt av Camilla Gunell och Anna Rydénhar skapat en konsertberättelse om Karelen utgående bl a från Helli Forsbergs texter, tonsatta av Kaj Sundblom. Isabella Grüssner-Sarling står för manus och regi och premiär blir det den 30 september.

Mässkallens sjömansminnen

Sjömanslivet ur en mässkalles synvinkel skildras i ny bok
Kulturen
Iakttaget från byssan är titeln på en nyutgiven bok av Krister A Martell där han redogör för sina minnen från tiden ombord på Gustaf Erikson-rederiets fartyg under 1970 och 80-tal, ur mässkallens pespektiv.

Åländsk underjord

Kulturen innehåller denna gång intryck ur den åländska kulturella underjorden!
Kulturen
I fredags presenterade bandet Birdpeople med vänner upp åländsk kultur som syns mera sällan i det offentliga rummet: vieoinstallationer, elektronisk musik och unga poeter. Åländsk underjord kallade de evenemanget som ägde rum på Bio Savoy.

Stort intresse för hantverksutställning

Stort intresse för hantverk: välbesökt utställning och full studielinje på folkis!
Kulturen
16.500 besökare har sett hantverksutställningen Kalevaland på Eckerö post- och tullhus under de fyra månader den varit öppen. Arrangerande Ålands slöjd och konsthantverksförening är mycket nöjd. Också hantverksutbildningen på folkhögskolan har lockat många i år.

Färg, krumelurer och djur i Margareta Svenssons verk

Margareta Svensson berättar om sin nya utställning:
Kulturen
Kompott kallar Margareta Svenssons sin nya utställning som har vernissage ikväll på Galleriet, i våningen ovanför hantverksbutiken Viktor på Torggatan. Det är alster i blandteknik av akryl, tusch och penna, på tjockt vitt akvarellpapper. Teckningstekniken framhävs av att verken omges av generösa vita ytor i papperet och många av verken leder tankarna till textila mönster.

Teaterföreningens nya pjäser: Familjen Bra och Djungelboken

Nu är programmet för teaterföreningens spelår 2017-18 klart!
Kulturen
I november planeras det för premiär för Joacim Pirinens pjäs om familjen Bra, där allt är så bra och konflikterna lyser med sin frånvaro. Till våren blir det musikteater: Kiplings Djungelboken överförd i modern, åländsk tappning. Bägge görs i Teaterföreningens regi.

Företagare med i Bomarsundsstiftelse

Besökscentret i Bomarsund - en långkörare i åländsk kulturpolitik
Kulturen
I mer än tio år har det diskuterats - behovet av ett besökscentrum i Bomarsund. Ritningar finns, projekteringen är gjord men den politiska viljan saknas. Nu har entusiasterna i Bomarsundssällskapet fått näringsivet med sig i bildandet av en stiftelse som skulle axla driftsansvaret för centret.

Fiskskinn och sjögrästrikå i ny design

Lizette Karrento om sypodd och annorlunda designutmaning
Kulturen
Nyligen deltog Lizette Karrento i ett nordiskt designäventyr på Färöarna kallat Blue fashion challenge. Utmaningen bestod i att utgående från restprodukter från den färiska fiskindustrin skapa nya produkter och kläder. Lizette är också den ena kraften bakom Sypodden.

Vass och naturmotiv

Carolina Sundelin berättar om sin separatutställning Ett strå vassare
Kulturen
Ikväll är det vernissage för Carolina Sundelins separatutställning på Galleri Skarpans, som har titeln Ett strå vassare. Vass och strån är ett återkommande motiv i de oljemålningar som ingår i utställningen.

Arkitektur och byggnadsvård i fokus

Arkitektur och renovering av K-hus i dagens upplaga av Kulturen!
Kulturen
Mariehamns stad uppmärksammar arkitekten Erik Bryggman och premierar fastighetsägare för pietetsfull renovering av Parkgatan 24.

Henrika Lax målar tystnad

Henrika Lax berättar om sin nya separatutställning i Helsingfors
Kulturen
I tystnaden är rubriken för Henrika Lax separatutställning som öppnade senaste vecka i Helsingfors. Färgskalan har varit en utmaning säger hon - det är jordfärger hon nu använt. Motiven är huvudsakligen hämtade från det egna huset i Västeränga.

Stormskärs Maja återinviger Helsingfors stadsteater

Stormskärs Maja i ny mujsikalversion hade premiär på helsingfors stadsteater igår
Kulturen
Igår kväll var det premiär för en ny musikalversion av Anni Blomqvists berättelse om Stormskärs Maja, nu med Lasse Mårtensons älskade musik. Premiären markerade samtidigt återinvigningen av Helsingfors stadsteater som har varit stängd för renovering under flera år liksom firandet av teaterbyggnadens 50 års jubileum.

Jonas Wilén till sjökvarteret

Jonas Wilén öppnar ateljé i sjökvarteret
Kulturen
Konstnären Jonas Wilén öppnar ny ateljé i sjökvarteret. Han har nyligen tagit över den byggnad där Susanne Ekman-Ahlroth haft sitt företag Sea Design.

Grängeskonflikten i ny bok

Ny bok om en av de största konflikterna i åländsk politik
Kulturen
I skarven mellan 1960 och 70-tal skakades Åland av den största politiska krisen sedan självstyrelsens tillkomst där huvudkontrahenter var talmannen Thorvald Eriksson och lantrådet Martin Isaksson. Striden tog sin början i det svenska storbolaget Gränges planer att bygga semesterbyar på Åland men handlade egentligen mest om rädslan för förfinskning. Nu har konflikten blivit tema för en bok: I öbornas ägo?

Figaro i Mariehamn blev en framgång

Barbro Sundback summerar Figaro, Wilhelm Kvist recenserar
Kulturen
Kulturföreningen Katrinas storsatsning Figaro i Mariehamn 1917 blev en framgång - de medverkande var nöjda, publiken kom och gillade det den såg och recensenterna var översvallande positiva. Det konstaterar Barbro Sundback, nöjd ordförande för Katrina och producent för Figaro. Också ekonomiskt har produktionen hållit sig inom ramarna

Ålandsrörelsens tillkomst firas

Dan Nordman berättar om det historiska mötet på folkhögskolan för 100 år sedan
Kulturen
På söndag, den 20 augusti är det 100 år sedan frågan om Ålands återförening med Sverige första gången lyftes på bordet under ett möte med kommunala förtroendevalda på Ålands folkhögskola.

Figaro i Mariehamn premiärklar

I morgon är det dags för premiär för Figaro i Mariehamn!
Kulturen
I morgon är det dags - då begås premiären av Mozarts opera Figaros bröllop i åländsk tappning, med en lång rad åländska sångare på Alandicas scen. I dagens program kollar vi läget inför premiären - blir allting klart i tid?

Okänd soldat lockade ålänningar

Okänd soldat av Väinö Linna som roman och utomhusteater
Kulturen
Sommarens storsatsning med Väinö Linnas klassiker Okänd soldat som utomhusteater i västra Nyland lockade många ålänningar till riket.

Hertiginnan och kaptenskan i ny bok

Freya Darby, Ulla-Lena Lundberg och Per-Ove Högnäs berättar om arbetet med boken
Kulturen
Trion Freya Darby, Per-Ove Högnäs och Ulla-Lena Lundberg har sammanställt en rikt illustrerad bok om Gustaf Eriksons legendariska fyrmastare Herzogin Cecilie utgående från det rika foto- och skriftliga material som hustrun till fartygets sista kapten, Sven Eriksson efterlämnat.

Alla roller i en: Niklas Lantz' "Romeo och Juliette"

Niklas Lantz intervjuas av Eva Nyberg
Gomorron
- Jag har aldrig förstått varför man översätter Juliette till Julia men lämnar Romeos namn orört, säger Niklas Lantz. Lantz, känd för sin enmansuppsättning av "Hamlet", säger att han ser fram emot att få börja spela Shakespeare igen.

Kulturnatt med späckat program

Lars Midbjer intervjuas av Eva Nyberg.
Åland idag
På fredag är det dags igen för sommarens största gratisfestival – Kulturnatten.

Emil i Lönneberga på Bentes

Nästa vecka är det premiär på Bentes för Emil i Lönneberga!
Kulturen
Sommarteaterverksamheten på Bentes i ungdomsförbundets regi firar i år 25 års jubileum och det gör man genom att sätta upp en riktig favorit ur repertoaren: Emil i Lönneberga.

Mariehamns seglarförening firar 100 år

Mariehamns seglarförening firar 100 års jubileum med bokutgivning
Kulturen
På lördag blir det festligt värre i Östra hamnen då Mariehamns seglarförening firar sitt 100 års jubileum bl a med utgivning av en bok, kappseglingar och öppna båtar.

Mångsidig konst i Övernäs skola

Rundvandring bland konsten i nya Övernäs skola
Kulturen
I Mariehamns stad tillämpas sedan länge enprocents regeln för konstnärlig utsmyckning och hur de pengarna använts i den nya högstadieskolan i Övernäs har nu delgivits pressen i en rundvandring.

Häxprocesser på Kastelholm

Om sommarutställningen Pica pica på Kastelholms slott
Kulturen
Rädslan för normlöshet och för människor som överskrider normer finns idag liksom den fanns under de åländska häxprocessernas tid på 1660-talet. Det är utgångspunkten för utställningen Pica pica på Kastelholms slott.

Mannerheim i ny biografi

Professor Henrik Meinander om varför det behövdes ännu en biografi över Mannerheim
Kulturen
Henrik Meinander, professor i historia vid Helsingfors universitet har nyligen gett ut en ny biografi över Gustaf Mannerheim, Aristokrat i vadmal kallar han den. Över Mannerheim har det skrivits flera hundra biografier redan så vad motiverar då ytterligare en?

Peter Hägerstrand prisbelönas för sin musik

Sally Salminen pristagaren Peter Hägerstrand intervjuas
Kulturen
På självstyrelsedagen i morgon tilldelas musikern och kompositören Peter Hägerstrand Sally Salminen-priset av landskapet. I prismotiveringen beskrivs han som en mångfacetterad musiker och kompositör som med aldrig sinande kreativitet tonsätter allt från film och teater till personliga pop- och rocklåtar.

Blommor och halvfärdiga handarbeten

Sixten Jansson ställer ut Lumparland, Hannele Ögård i Jomala
Kulturen
Kulturen besöker idag två av sommarens utställningar - Sixten Janssons Blommor och annat på Lumparflands bibliotek och Hannele Ögårds expose med titeln Hanneles halvfärdiga handarbeten på Jomala bibliotek.

Pommern i ny utställning

En ny utställning om Pommern visas i sommar på Ålands sjöfartsmuseum
Kulturen
Pommern lyser med sin frånvaro nedanför ålands sjöfartsmuseum denna sommar - men som en liten kompensation visas nu en specialutställning om fartyget inne på sjöfartsmuseet.

Sjödagarna bjuder åter in till fullspäckat program

Nu är programmet för årets sjödagar klart
Kulturen
Trots konkurshot som hängde över organisationen bakom Ålands sjödagar efter fjolårets upplaga kan man i år igen presentera ett digert progrtam för det populära evenemanget som pågår 19-23 juli. Att Mariehamns stad gick in som huvudsponsor var avgörande säger ordförande Astrid Olhagen.

Textil, grafik och foto i nya utställningar

Vi besöker Galleriet på Torggatan och Galleri Skarpans:
Kulturen
Två nya utställningar öppnar med vernissage i kväll - Färgspel på Galleri Skarpans och Sommarnyanser på Galleriet.

Önningebymuseet fyller 25 år

Önningebymuseet fyller 25 år
Kulturen
Det började med en guache och några teckningar i en hyrd lokal - idag förfogar Önningebymuseet över mer än 300 verk till ett sammanlagt värde om drygt en miljon euro och drömmer om ännu en tillbyggnad!

Vernissage på Ålands lyceum

Reportage från måndagens vernissage på Ålands lyceum:
Kulturen
En fin innergård som bara används som genomfartspassage - nu försöker Ålands lyceum göra platsen mer vistelsevänlig med betongskulpturer och sittdynor skapade av bildkonstelever under läraren Tanja Reuter-Lindéns ledning!

Nonsenslitteratur och ljudpoesi

Michael Heyman sysslar med nonsenslitteratur på Eckerö post- och tullhus
Kulturen
Michael Heyman från Boston, USA är årets första vistelsestipendiat på Eckerö post- och tullhus. Där sitter han och skriver en kombination av nonsenslitteratur och ljudpoesi. Dessutom är han en muminfantast.

1930-talets kvinnliga kontorister i doktorsavhandling

om kontorister i 1930-talets finlandssvenska litteratur handlar Eva Johanssons avhandling
Kulturen
Eva Johansson, lektor i svenska och litteratur vid Ålands lyceum kan numera också titulera sig doktor i litteraturvetenskap. Hon disputerade nyligen vid Åbo Akademi med en avhandling med rubriken Realismens röster: kvinnliga kontorister i mellankrigstidens finlandssvenska litteratur.

Jazz är den ultimata musikformen - också för psalmer

Fredrik Erlandsson är en av tre kulturarbetare som beviljats ettårs arbetsstipendium:
Kulturen
Fredrik Erlandsson är i grunden jazztrumpetist men till vardags verksam som församlingsmusiker i Jomala. Den kyrkliga musiken går fint att framföra också i jazzton säger han och det är något han kommer att ägna sig åt under sitt friår som kulturstipendiat: att arrangera psalmer i jazzton.

Nattmåleri och nyskapande konst i sommar

Annorlunda kulturprojekt i sommar!
Kulturen
En kurs i nattmåleri i det fria - det ordnar konstnären henrika Lax på självstyrelsedagen. Performancekonst, utomhusteater i GE-villans trädgård och underjordisk musik-poesi-videokombination är andra nya inslag i sommar-Ålands kulturliv.

På kulturfestival i Cornwall

Rapport från en kulturfestival i Cornwall och en ny barnbok!
Kulturen
Linda Smith har nyligen medverkat i en kulturfestival i Newquay i Cornwall och Kjell Ekström ger ut en andra konstbok för barn.

Besparingskrav oroar ÅMI-rektor

Landskapets besparingspolitik och musikinstitutet
Kulturen
Ska vi spara 20.000 euro per år både 2018 och 2019 kommer det att drabba verksamheten. Det säger rektorn för Ålands musikinstitut Björn Blomqvist men får mothugg av kulturminister Tony Asumaa.

Djur och natur

Ålands jakt- och fiskemuseum visar djurmåleri
Kulturen
Nu har Ålands jakt- och fiskemuseum öppnat för säsongen! På lördag är det vernissage för sommarens separatutställning i museets särskilda utställningslokal. Det är Anki Lind som visar akrylmålningar med djur som dominerande tema.

Musikalkonsert med Belcanto

Föreningen Belcanto bjuder in till musikalkonsert på lördag
Kulturen
På lördag bjuder föreningen Belcanto in till konsert bestående av musikalörhängen. Ett tjugotal sångare medverkar under sångpedagogen Chaterine Frisk Grönbergs ledning.

Jenny Carlstedt som både hon och han

Jenny Carlstedt är solist vid torsdagskvällens konsert
Kulturen
I kväll är det dags för Gävle symfoniorkesters vårkonsert på Alandica, med den åländska mezzosopranen Jenny Carlstedt som solist. Hon har haft fria händer i utformandet av programmet som blir en exposé av vad hon gjort rollmässigt under sina 15 år vid operan i Frankfurt bl a.

Barndomens monster i ny Willén-bok

Liselott Willén utkommer med sin sjätte roman, Det finns inga monster
Kulturen
Det finns inga monster heter Liselott Willéns nya roman som utkommer i dagarna. Det är en spänningsroman om förträngda barndomsminnen som börjar stiga till ytan. Handlingen utspelar sig i nutid, på Åland.

Med folkdräkter som inspiration

Nu öppnar årets sommarutstllning på Ålands konstmuseum
Kulturen
Ikväll öppnar årets sommarutställning på Ålands konstmuseum. den heter Arvet och konstnären bakom är Keathy Ericsson Jourdan, som utgående från de åländska fokdräkterna tolkat mönster och färger i olika material.

Krigsuppladdning 1939 i ny bok

Kenneth Gustavsson har skrivit en bok om tre intensiva månader hösten 1939
Kulturen
Om skeendena under tre intensiva och händelserika månader hösten 1939 har Kenneth Gustavsson skrivit i sin nya bok, Kring Åland hösten 1939, Politiska och militära aktiviteter i norra Östersjön

Nya utställningar i stan

Två nya utställningar öppnar idag
Kulturen
Ikväll är det dubbelvernissage - både på Galleri Skarpans och Galleriet på Torggatan öppnar nya utställningar ikväll!

Vernissagevimmel i Eckerö post- och tullhus!

Röster från vernissagen på första maj!
Kulturen
Det var många som ville vara med när årets hantverksutställning Kalevaland i Eckerö post- och tullhus öppnade på första maj!

Anna Randelin ger konsert

Anna Randelin ger konsert på hemmaplan:
Kulturen
På torsdag kan den åländska publiken ta del av den unga oboisten Anna Randelins examenskonsert - på hemmaplan. Tillsammans med Patrik Komorowski på piano och Emilia Eriksson på klarinett genrepar hon på hemmaplan inför eldprovet på Kungliga musikhögskolan någon dag senare.

Påskekrim!

Det ska vara deckare i påsk!
Kulturen
I Norge är påskledigheten förknippad med läsning av deckare, thrillers och kriminalromaner. Utgivningen av böcker i den genren är också kalibrerad till veckorna före påsk. Även etermedia, både radio och TV underhåller sina lyssnare och tittare med kriminalserier till påsk.

Påsktraditioner från när och fjärran

Påsktraditioner från Lettland, Ukraina och Rumänien presenteras på Ålands Museum:
Kulturen
Året runt - världen runt är rubriken för en rad evenemang där traditioner och företeelser från olika kulturer presenteras i ett brett upplagt samarbete. Först ut är påsktraditioner från Lettland, Rumänien och Ukraina som man får ta del av på Ålands museum på lördag.

Gamla kulturväxter sökes till Tusenskönan

Tusenskönan mitt i stan förnyas
Kulturen
Sedan ett par år pågår en totalrenovering av den gröna oasen mitt i stan, parken Tusenskönan på Nygatan. Alla rabatter har grävts upp och behöver nu fyllas med plantor och det man söker är gamla kulturväxter.

Februarirevolution och gryende förhoppningar

Dan Nordman berättar om februarirevolutionen 1917 och dess politiska konsekvenser
Finland 100 år
Avsättningen av den ryska tsaren Nikolaj II i samband med februarirevolutionen i mars 1917 satte fart på den politiska utvecklingen inte bara i Ryssland utan också i Finland - och på Åland.

Mariehamns gröna kulturarv

Gunda Åbonde Wickström och Nann Sommarström forskar om Mariehamns gröna kulturarv
Kulturen
Är Mariehamn en trädgårdsstad? Finns det en trädgårdskultur som är utmärkande för just Mariehamn, jämfört med andra lika stora städer? Vad tänkte stadens fäder och ursprungliga planerare kring trädgårdarna i staden? Det är några av de frågeställningar som sysselsätter Gunda Åbonde-Wickström och Nann Sommarström i ett pågående forskningsarbete om det gröna kulturarvet i staden.

Mångsidig återflyttare och skåptokig hantverkare

Britta Ers Donner ställer ut på Galleri Skarpans - PÅ Johansson på SALT
Kulturen
Britta Ers-Donner flyttade tillbaka till Åland i januari efter ett kvarts sekel i södra Sverige - nu har hon sin första separatutställning här på Åland på Galleri Skarpans. Hantverkaren PÅ Johansson har gjort nya skåp men också "förädlat" gamla lås som han visar på SALT.

Lumparlands bibliotek firar 90 år!

Lumparlands bibliotek firade 90 års jubileum i måndags:
Kulturen
I måndags var det kalas på Lumparlands kommunbibliotek - man firade bibliotekets 90 års jubileum med tårta, bubbel, uppdaterad historik och filmvisning.

Tulpanglädje på Galleriet

Tulpanglädje och stipendieregn i dagens program:
Kulturen
Ännu är det lite för tidigt att hitta tulpaner blpommande i naturen - men på Galleriets väggar blommar de i alla möjliga färger, i Lena Wilsons fotokonst.

Ibsen + dragshow= kabaré!

Ibsens pjäs Folkefienden från 1882 är högaktuell också idag:
Kulturen
Utgående från den norske dramatikern Henrik Ibsens pjäs Folkefienden från 1882 kommenterar den Finlandssvenska teatern aktuella politiska frågor i en kabaré som i helgen gästar Mariehamn.

Reste till Utopia men hamnade i Gulag

I höst kommer Sirpa Kähkönens roman äntligen på svenska
Kulturen
Sirpa Kähkönens roman Granitmannen, som i höst äntligen utkommer i svensk översättning, handlar om de unga finländare som kämpat på de rödas sida och förlorat under inbördeskriget och därefter fann sig vara oönskade i sitt hemland och flydde över gränsen till det unga Sovjetunionen, som de såg som sitt Utopia. Under Stalins utrensningar råkade de ändå illa ut. För släkten hemma i Finland blev det ett trauma man inte talade om.

Dubbla identiteter och halva liv

Qaisar Mahmood om identitet, svenskhet, integration och kulturarv:
Kulturen
Qaisar Mahmood, född i Pakistan, uppvuxen i Tensta är idag chef för kulturarvsenheten vid riksantikvarieämbetet i Sverige men också författare. Frågor som röridentitet och tillhörighet har han behandlat både i romanens form och i sin uppmärksammade "roadmovie" Jakten på svenskheten.

Ny roman av Westö i höst

Kjell Westö om sitt författarskap och höstens nya roman
Kulturen
Kjell Westö ger i höst ut en ny roman som utspelar sig i nutid. Mest känd har han blivit för sina historiska skildringar av Helsingfors. Under Mariehamns litteraturdagar berättade han om sitt författarskap bl a för elever i Ålands Lyceum.

Årets upplaga av Litteraturdagarna

Axplock från Mariehamns tjugofemte litteraturdagar
Gomorron
Den 25e upplagan av Mariehamns litteraturdagar begicks i helgen med en klang ocj jubelfest, det skrivna ordet till ära. Temat för årets dagar var jubel, juveler, jämmer och jävlaranamma. Bob Hansson , Sara Razai , Håkan Nesser , Kjell Westö och Birgitta Ulfsson var bara några av de som deltog i vad många tyckte var de bästa litteraturdagarna i färskt minne.

Fikonfnatt och solskensnäsa - poesi för spädbarn

Mariehans litteraturdagar inleddes med ett seminarum om ordkonst för de yngsta
Kulturen
Mariehamns litteraturdagar inleddes på torsdagen med ett seminarium om ordkonst för de allra yngsta, barn under ett års ålder. Inspirerande föreläsare var författaren, bibliotekarien Annika Sandelin och kulturplaneraren Nina Gran från Helsingfors stad.

Mariehamns litteraturdagar in retrospect

Gunnel Ekeund och Suzanne Donner var med och startade Mariehamns litteraturdagar för 25 år sedan
Kulturen
När Mariehamns litteraturdagar nu 25 års jubilerar finns det all anledning att påminna oss om hur det hela började, vilka visionerna var och hur de ursprungliga entusiasterna arbetade!

Färggrant och fantasifullt om MÄNNISKAN

Bild- och formskolan intar konstmuseets specialsal!
Kulturen
Barnens Bild- och formskola tacklar temat Människan ur många olika synvinklar och i många olika material och utförande i sin nya utställning i specialsalen på Ålands konstmuseum.

Teater för alla, oavsett handikapp

Rapport från årets filmfest och Sveriges mest tillgängliga teater!
Kulturen
Riv murarna är rubriken för en teaterföreställning avsedd att kunna upplevas ungefär likadant av såväl blinda som döva och personer med alla sinnen intakta. Nyutexamninerade åländska skådespelaren Linnea Sundblom gör flera av rollerna i Sveriges mest tillgängliga teater, på turné til åtta olika orter.

Enprocentsprincipen i praktiken

Lördagens seminarium om enprocentsprincipen i sammandrag!
Kulturen
Två år efter det att lan dskapsregetringen antog riktlinjer för konstnärlig gestaltning i anslutning till offentliga byggen börjar frågan äntligen röra på sig - polishuset blir pilotfallet.

Ponape och ett livsöde

Om urpremiäremn för filmen om Ponape
Kulturen
Igår kväll invigdes den 20nde upplagan av Vera kort- och dokumentärfilmsfestival med en urpremiär av Michael Hancocks film Drömmen om Ponape - en åländsk berättelse.

100 år sedan tsarväldet upphörde

100 år sedan tsar Nikolaj II avgick!
Kulturen
Den 15 mars har det gått 100 år sedan den sista ryske tsaren Nikolaj II tvingades abdikera efter folkliga protester mot matbrist, krig och kaos. Därmed sattes den boll i rullning som senare samma år ledde till Lenins maktövertagande i Ryssland och till Finlands självständighetsförklaring.

Frida Österberg gör drömroll

Frida Österberg intervjuas av Eva Nyberg
Åland idag
Det blir ingen medverkan i den åländska operasatsningen Figaros bröllop på Åland i sommar för den åländska mezzosopranen Frida Österberg som det var...

Vilsna turister i ny pjäs

Teater Alandica sätter upp Magnus Dahlströms pjäs Turister:
Kulturen
Misstänksamma och neurotiska resenärer från ett välbärgat Nord semestrar i en turistenklav i Syd, omgivna av staket och drunknande flyktingar, insnärjda i egna fördomar och konflikter. I lördags var det premiär för Teater Alandicas nya pjäs Turister.

Så här upphör världen

Philip Teir berättar om sin nya roman som utkommer i dagarna
Kulturen
Det går inte att stoppa klimatförändringen eller hejda katastrofen - istället ska vi förbereda oss för livet efter den. Den tesen förfäktas av Aniara-rörelsen i Philip Teirs nya roman som utspelar sig i absolut nutid.

Åländska klippor och hav

Leif Sundberg visar oljemålningar med naturmotiv på Galleri Skarpans:
Kulturen
Naturmotiv med tyngdpunkt på klippor och hav under varierande väderlek och årstider dominerar motivmässigt i Leif Sundbergs första separatutställning som öppnar ikväll på Galleri Skarpans.

Figaro 1917 med fri historieskrivning

Produktionsteamet för sommarens stora operasatsning har samlats på Åland:
Kulturen
Nu är det omarbetade librettot till den Ålandsanpassade versionen av W A Mozarts opera Figaros bröllop klart liksom modellen för operans scenografi. I dagarna två har produktionsteamet mötts i Mariehamn.

Close Enough i åtta stämmor

Det senaste stjärnskottet på den åländska körhimlen - Close Enough:
Kulturen
I ett par års tid har nio rutinerade åländska körsångare regelbundet träffats och sjungit, utan dirigent. I slutet av januari kom de ut som en ensemble under namnet Close Enough.

Vera filmfestival för 20nde gången

Programmet för den 20nde upplagan av Vera kort- och dikumentärfilmfestival är nu klart:
Kulturen
Om knappt två veckor är det dags för den 20nde upplagan av vera kort- och dokumentärfilmsfestival på Bio Savoy. Kon ceptet är huvudsakligen bekant från tidigare år - men vissa nya grepp finns också med.

Jeans, jeans, jeans - i alldeles ny användning

Jeans är utgångspunkten för det Ellen Mattsson visar på Galleriet:
Kulturen
Trasmattor av gamla jeanssömmar, flätade mattor, kuddar och väskor av sönderklippta jeans - det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan använda avlagda jeans till enligt Ellen Mattsson, aktuell med en egen utställning på Galleriet.

Från Lumparland ut i världen

Pedagog, skådespelare, teaterutforskare Grete Sneltvedt berättar om sina olika projekt:
Kulturen
Grete Sneltvedt är ordförande i Lumparlab Teaterförening, med bas i Lumparland men med arbetsradie långt ut i Europa. Barnteater, utforskande teaterlab och fransk poesi i svensk översättning hör till årets program.

Jazz och folkton i årets orgelfestival

Henryk Gwardak presenterar programmet för årets upplaga av Ålands orgelfestival
Kulturen
Med fyra månader kvar till avspark har Henryk Gwardak, ordförande i Föreningen Ålands orgelfestival redan programmet för sommarens upplaga klart. Omväxlande och internationellt blir det så det förslår.

Johanna Boholm nominerad för NRs litteraturpris

Årets åländska nominering till Nordiska rådets litteraturpris:
Kulturen
Jag är Ellen, Johanna Boholms prosalyriska verk, som utkom i höstas är Ålands kandidat till Nordiska Rådets litteraturpris 2017. Det har litteraturnämnden bestämt.

Utanförskap och tillhörighet, humor och historia

Två av författarna som kommer till Mariehamns litteraturdagar presenteras:
Kulturen
Sara Razai och Alfred Backa är två av de författare som deltar i Mariehamns litteraturdagar om en månad. I dagens program presenteras deras böcker Djävulen är en lögnare respektive Finland hundranånting.

Gränser som stänger ute - och inne

Jacob Haagendal guidar i NIPÅs pågående utställning Gränslös.gif
Kulturen
Gränslös.gif är titeln för den utställning som under vintern visas på Nordens Institut på Köpmansgatan. Det är digital konst som utforskar vår nya verklighet av murar och stängda gränser.

Hilda Hongells livsverk hedras

Gunda Åbonde-Wickström berättar om Hilda Hongell och hennes verk:
Kulturen
Under många år var Hilda Hongell helt bortglömd tills protesterna mot rivningen av Miramar 1973 och Socis 1975 fick stadens beslutsfattare att tänka om och stoppa rivningsraseriet. Det var då man upptäckte att en stor del av husen byggda kring sekelskiftet var ritade av just Hilda Hongell.

Från Quebec till Rom till Mänttä!

Fotokonstnären Kenneth Bamberg berättar om sina pågående arbeten:
Kulturen
Den åländska fotokonstnären Kenneth Bamberg är nyss hemkommen efter fyra månaders vistelse som stipendiat i hockesystaden Quebec i Kanada. Där har han jobbat vidare på temat hockeykortssamlare och också visat sitt arbete i en utställning. Nu bär det vidare till Rom!

Medis populäraste kurser!

Medis Norra höll öppet hus i vävsal och keramikverkstad
Kulturen
I tisdags var det öppet hus i Medis väv- och keramiklokaler i Medis Norra på Godbyvägen och intresset var stort! Det här är kurser som alltid är fulltecknade trots att det finns fem av vardera.

Konvalescenten på turné

Helene Schjerfbecks målning Konvalescenten har kommit till Åland:
Kulturen
Ett av de mest älskade finländska konstverken, Helene Schjerfbecks Konvalescenten är just nu ute på rundresa till mindre konstmuseer som ett led i Finlands nationalgalleri Ateneums firande av finlands 100 års jubileum. Första anhalt för Konvcalscenten är Ålands konstmuseum!

Barnkultur prioriteras av kulturdelegationen

Kulturdelegationens handlingsplan presenteras av ordförande Krister Norrgrann
Kulturen
Landskapets kulturadminsitration är underdimensionerad och behöver förstärkning. det anser kulturdelegationen som i sin handlingsplan för de kommande tre åren efterlyser projektanstöllningar.

Från Savolax till Föglö för 85 år sedan!

Tyyne Jansson berättar om sitt liv:
Finland 100 år
I Porträttet möter vi Tyyne Jansson, 91 år från Föglö Sonboda. Som sjuåring flyttade hon med sin familj till Föglö från Savolax. Hon rotade sig snabbt i den nya miljön, som hon förblivit trogen sedan dess.

Tema med variationer

Programmet för Katrina kammarmusik 2017 är nu klart:
Kulturen
Katrina kammarmusik anno 2017 begås 1-5 augusti under devisen Tema med variationer, i bred tolkning. Festivalen erbjuder både verk skrivna enligt det mottot men också stor variation i ensemblesammansättningar och musiker kända för att röras sig fritt mellan olika genrer.

Fantasikvinnor och mörka träd

Andreas Dienert är tillbaka med ny utställning:
Kulturen
Andreas Dienert är tillbaka med en utställning på Galleri Skarpans med titeln Imaginary day. Porträtt av imaginära damer i ljusa färger kontrasterar mot mörkare skogsbilder.

Teater utan manus och utan regissör!

Improvisationsteater på Alandica:
Kulturen
Tio åländska teaterintresserade, flera av dem verkliga veteraner på scenen, andra igen nybörjare, deltog i helgens kurs i improviserad teater i Nordens Instituts regi. Igår kväll presenterade de sina nya färdigheter under kulturklubben på Alandica.

Båtbyggande ett kulturarv

Båtbyggande på klink ett kulturarv?
Kulturen
Att bygga båt på klink, med överlaååande bord är en urgammal teknik som använts i hela Norden med angränsande områden, såsom Estland, Shetland och norra Ryssland. Nu görs försök att få byggtraditionen klassad som immateriellt kulturarv i UNESCOs regi.

Vagabondens berättelser

Världsresenären Rikard Andersson debuterar som författare
Kulturen
Rikard Andersson har gjort resandet till en livsstil och nu också till en roman. Världen var som en bra bok heter hans debutroman som utkommer på måndag.

Georg August Wallins skrifter utgivna

utgivningen av Georg August Wallins texter är nu komplett, med sju tjocka band
Hör också ett program om Wallins vistelse i Egypten 1843-45!
Intervju med Kaj Öhrnberg vid hans Ålandsbesök 2011 då 200 års jubileet av Wallins födelse firades
Kulturen
Orientalisten Georg August Wallin, född i Sund 1811 dog blott 41 år gammal utan att han hunnit publicera särskilt mycket av sina anteckningar från sina mångåriga resor i Orienten. Nu har Svenska litteratursällskapet i Finland fullbordat utgivningen av en kommenterad utgåva i sju band, om totalt över 3000 sidor.

Åland 1944-46 - åter till moderlandet?

Docent Kenneth Gustavsson vid gårdagens lunchseminarium
Kulturen
Finland övervägde att erbjuda Åland istället för Porkala till Sovjetunionen i samband med fredsförhandlingarna 1944. När den uppgiften läckte ut gjordes nya försök att få till stånd en återförening med Sverige från åländsk sida men Sverige avböjde bestämt.

Litteraturdagarnas program spikat

Nu är litteraturdagarnas program spikat!
Kulturen
Nu är programmet för årets upplaga av Mariehans litteraturdagar klart och i morgon inleds biljett försäljningen. Legendariska skådespelaren Birgitta Ulfsson kommer också att delta i jubileumssupén!

Åländsk Odling återuppstår

Åländsk Odling utkommer åter i höst
Kulturen
Ålands Museums anrika årsskrift Åländsk Odling utkom senast hösten 2013. Efter att arbetet med förnyelsen av basutställningen nu är gjort ska publikationen återuppstå.

Om livets mening

Merete Mazzarella ger i dagarna ut en ny bok
Kulturen
Åldrandet har intresserat författaren Merete Mazzarella redan länge men med stigande ålder har perspektivet på ämnet gradvis förändrats samtidigt som hon tagit sig an den mer övergripande frågan om livets mening i sin nya bok.

Vem är hen? om språk och identitet på Ålands museum

Ny utställning i museets specialsal om HEN
Kulturen
På torsdag öppnar en utställning i museets specialsal som tar fasta på ordet hen, hur och när det kan användas men framför allt presenteras sju personer som själva väljer att kalla sig just hen.

Ifrågasatta kvinnoideal på Galleriet

Årets första utställning på Galleriet:
Kulturen
För första gången någonsin visar textilkonstnären och modedesignern Minna Palmqvist upp sitt arbete i en egen utställning på Åland. Det gör hon under rubriken No body på Galleriet.

Niornas skrivartävling på temat J

Årskurs 9 i Strandnäs skola får inspiration inför årets skrivartävling
Kulturen
Nästa fredag ska bidragen vara inlämnade till årets upplaga av niornas skrivartävling, med prisutdelning under litteraturdagarna i mars.

Ett annorlunda släktforskningsprojekt

Birgitta Bergman-Jansson berättar om sin släktkrönika:
Kulturen
Under flera år har Birgitta Bergman-Jansson och hennes mor Berit Bergman samtalat om flydda tider och släktingar både nära och fjärran. Nu har Birgitta sammanställt berättelserna till en släktkrönika i bokform.

Ny pjäs om önningebykolonister i vår

Teaterföreningens vårpjäs och Juha Pykäläinens nya galleri!
Kulturen
I mars blir det urpremiär för Kjell Ekströms nya pjäs Drömde du, Hanna? om konstnärerna i kolonin i Önningeby, i teaterföreningens uppsättning.

Gustaf Eriksons arkiv kan klassas som världsminne

Gustaf Eriksons arkiv tävlar om internationell status
Kulturen
Det anrika rederiets arkiv över segelsjöfarten har nominerats som stark kandidat för UNESCOs världsminne.

Signe Holmström om ett långt liv på Kökar

Signe Holmström berättar om ett långt liv på Kökar
Finland 100 år
Med anledning av att Finland fyller 100 år kommer vi att sända ett antal intervjuer med personer som är mer eller mindre jämngamla med självständigheten. Först ut är Signe Holmström , 98 år från Kökar.

Christina Remmer in memoriam

Åsa Ringbom minns sin mångåriga samarbetsparrtner och vän:
Kulturen
Åsa Ringbom minns sin mångåriga samarbetspartner och vän, Christina Remmer.

Åländsk konst från förr på Galleri Skarpans

Äldre åländsk konst på Skarpans:
Kulturen
Pärlor från förr heter utställningen som visar verk av 14 numera avlidna åländska konstnrer.

Färgkaskad i växthus

Bo Söderlund berättar om sitt måleri och om utställningen
Kulturen
Stora, abstrakta och färgsprakande målningar visar Bo Söderlund i sin nya utställning som öppnar på lördag.

Rita Jokiranta i ny utställning, Dansk flickkör söker familjeinkvartering!

En utställning och en gästande kör:
Kulturen
Livet är svårt att fånga på bilden konstaterar videokonstnären Rita Jokiranta i sin nya utställning Life as it flees. NIPÅ söker värdfamiljer för känd dansk flickkör

Nordic Matters, nordisk kultur i London

Om en vecka invigs det - storsatsningen på Nordisk kultur i London:
Kulturen
Om en vecka, den 13 januari invigs officiellt den stora nordiska kultursatsningen på Southbank Centre i london under rubriken Nordic Matters. På plats är då vår kulturminister Tony Asumaa men också några åländska kulturarbetare är representerade.

Blockflöjt kan vara njutbart!

Pilgrimskvartetten framför musik på blockflöjter
Kulturen
Under namnet Pilgrimskvartetten framför Kjell Frisk, Chaterine Frisk Grönberg, Adam Kiss och Judith Deáki musik på fyra olika sorters blockflöjter, somligt nyskrivet, annat av äldre datum.

Jubileumsåret har inletts

Nu har Finlands jubileumsår inletts:
Kulturen
I och med den stora nyårsfesten i centrala Helsingfors har firandet av Finlands 100 år som självständig stat inletts. Också på Åland kommer jubileet att uppmärksammas på många vis - pengar finns att söka för den som vill bidra till festligheterna och från landskapets sida blir det både konsert och seminarier.

Musikens år 2016

Kulturen blickar tillbaka på musikåret 2016
Kulturen
90 års jubileum för Ålands sång- och musikförbund, skolkonserter med Gävle symfoniorkester och Projektkörens nya storsatsning, Syracusas öga var några av årets höjdpunkter.

Film och teater 2016

Film- och teateråret 2016 i sammanfattning:
Kulturen
Tre filmpremiärer med Ålandsanknytning och flera riktigt bra teateruppsättningar bjöds vi på under 2016. Idag blicker Kulturen tillbaka på teater och filmåret som gått.

Åländsk litteratur 2016

Litteraturens år 2016:
Kulturen
Det var de kvinnliga författarna som visade framfötterna under 2016!

Konstens och konsthantverkets 2016

Konstens och hantverkets 2016:
Kulturen
Kulturen blickar i fyra program tillbaka på kulturåret 2016 och först ut är konstens och hantverkets år.

Ålands Vänners 120 åriga historia

Kulturen
I oktober firade Stiftelsen Ålands Vänner sitt 120 års jubieum i Villa Skogshyddan. Vad är det egentligen för en förening frågar vi oss i dagens program!

Ett händelserikt författarår!

Karin Erlandsson summerar sitt författarår 2016:
Kulturen
2016 har varit Karin erlandssons författarår då hon på heltid, tack vare ett arbetsstipendoum kunnat ägna sig åt sitt eget skrivande, vilket hon har gjort med framgång!

Julläsning för de yngre

Boktips för de yngre läsarna inför julen:
Kulturen
Under långa lediga dagar då mörker och slask avskräcker från att gå ut kan man försjunka in i böckernas värld!

Musikinstitutets julkonsert

Kulturen bjuder på ett collage från ÅMIs julkonsert:
Kulturen
Igår kväll höll Ålands musikinstitutet terminsavslutning med stor julkonsert i Jomala kyrka inför väl fyllda bänkrader.

Julklappsböcker!

Kulturen
Claes Andersson, Elisabeth Åsbrink, Linn Ullman och Elena Ferrante har alla skrivit böcker som kulturredaktören gärna skulle ge någon i julgåva!

Musikal lockade Stephanie till London

Julkonserter med Stephanie Jörgensen:
Kulturen
Stephanie Jörgensen från Hammarland är sedan flera år bosatt i London där hon gått en tvåårig musikalutbildning. Nu är hon hemma på Åland för flera julkonserter.

100 år sedan ss Skiftets förlisning

100 år har gått sedan ss Skiftets minsprängning:
Kulturen
Idag, den 14 december har det gått exakt 100 år sedan den största sjökatastrofen i åländska vatten. Av 91 ombord räddades endast fem personer då ss Skiftet minsprängdes i Rödhamnsfjärden.

Legenden om Lucia rörde och berörde

Legenden om Lucia i Projektkörens tolkning:
Kulturen
En stark föreställning med imponerande sånginsatser. Det bjöd Projektkören på i lördags då man gav två föreställningar av Syrakusas öga, legenden om Lucia på Alandicas stora scen.

Hantverksförsäljning i juletid, litteraturdagar i framtid

Om hantverksförsäljning inför jul och litteraturdagarna i framtiden:
Kulturen
Hur står sig våra hantverksbutiker i konkurrensen från alla julmarknader? Är det ideella krafter som ska bära upp de stora profulevenemangen inom stans kulturliv - det frågar vi oss i fredagens upplaga av Kulturen!

Hundra år gamla fotografier i ny bok

Anselm Sjöblad fotograf är titeln på en nyutgiven fotobok:
Kulturen
Anselm Sjöblad, fotograf heter en nyutgiven fotobok på PQR Kulturs förlag. Det är bilder ur Anselm Sjöblads drygt 100 år gamla glasplåtssamling som har sammanställts av Lasse Åkerblom.

Nya bostadsområden i Kökar

Nya bostadsområden i Kökar
Åland idag
På Kökar är två nya bostadsområden på gång att uppföras. Och det trots att det för inte så länge sedan byggdes radhus i kommunens regi. I våras stod...

"Det är lyxigt med mörker, tystnad och stjärnhimmel"

Gästateljén på Kökar Hellsö är i gång året om
Kulturen
Verksamheten vid Kökars gästateljé i gamla hälsogården i Hellsö pågår året om. Just nu vistas den finska författaren och översättaren kristiina Lähde där - det är hennes andra vinter på Kökar. Här finner hon arbetsro.

Satu Kiljunen förbereder ny utställning

Vi besöker Satu Kiljunen i hennes ateljé på Vålö, Kökar
Kulturen
Om en månad är det vernissage på Galleri G i Helsingfors för Satu Kiljunens nya utställning. Vi besöker hennes ateljé på Vålö mitt i förberedelsearbetet!

Syracusas öga - legenden om Lucia

Manusförfattaren och regissören Isabella Grüssner-sarling och solisten Ann-irene Dahlgren iberättar om Syracusas öga:
Kulturen
Den 10 december är det dags för nästa stora musikteaterföreställning med åländska förmågor på Alandicas stora scen: Projektkören med solister framför då Syracusas öga, legenden om Lucia.

Digert nummer av Sjöhistorisk årsskrift - opera sysselsätter Kulturföreningen Katrina

Maritima berättelser och opera behandlas i dagens program
Kulturen
I onsdags utkom årets utgåva av Sjöhistorisk årsskrift för Åland med ett välmatat nummer. Operan Magnus-Maria reser både väster- och österut för sina avslutande föreställningar samtidigt som Kulturföreningen Katrinas nya operaprojekt avancerar.

Jubel, juveler, jämmer och jävlar anamma på litteraturdagarna 2017

Katarina Gäddnäs är projektledare för Mariehamns litteraturdagar
Kulturen
Nu är programmet för 2017 års upplaga av Mariehamns litteraturdagar i huvudsak klart - 14 författare är vidtalade hittills av vilka nio är män, fem kvinnor. Det blir litteraturdagarnas 25 års jubileum med särskild guldkant.

Pechakucha om leda, kladdkakor och bärsjalar!

Vad är pechakucha frågar vi oss i dagens program:
Kulturen
Nordens Institut och Alandica bjöd i måndagskväll in till en Kulturklubb med pechakucha: hårt formaterade, korta presentationer av vittskilda företeelser och ämnen. Det var rappt, omväxlande och väldigt roligt tyckte publiken.

Bokmässa lockade få och Obscura 40 års jubilerar

Bokmässan och Obscuras jubileumsutställning behandlas i dagens program:
Kulturen
Helgens bokmässa på Alandica var ingen publiksuccé - flytta den till Sittkoffs var ett förslag från deltagande försäljare. Fotoklubben Obscura avslutar sitt 40-års jubileumsår med stor utställning på museet.

Trumps valkampanj underminerar demokratin

Göran Rosenberg om världen efter valet av Donald Trump:
Kulturen
Tonläget i den amerikanska presidentvalskampanjen utgör ett hot mot hela det demokratiska systemet säger journalisten och författaren Göran rosenberg som igår föreläste på Åland.

Glaskonst och videoverk i första specialutställningen

Tii Heilimo och Marika Markström ställer ut på Ålands konstmuseum
Kulturen
Ålands konstmuseum har nu öppnat upp sin mindre sal för specialutställningar och först ut är glaskonstnären Tii Heilimo som ställer ut tillsammans med den unga åländska konstnären Marika Markström under rubriken (Im)materia.

Naturkraft och äkta selfies från Grönland

Bolatta Silis-Hoegh berättar om sin utställning
Kulturen
På Nordens institut på Köpmansgatan visas nu måleri av den unga grönländska konstnären Bolatta Silis-Hoegh under rubriken Storm - människan, naturen och urkraften.

Sound of music hänförde premiärpublik

Musikalernas musikal, Sound of music hade åländsk premiär i lördags
Kulturen
Dubbelpremiären av musikalernas musikal, Sound of music i lördags får idel lovord - starka sånginsatser bär upp föreställningen.

Nordiska biblioteksveckan står för dörren

Nordiska biblioteksveckan inleds på måndag
Kulturen
För 20nde gången arrangeras nästa vecka den nordiska biblioteksveckan, denna gång med temat Framtiden i Norden.

Skrivstafett för femteklassister

Femmorna får en egen skrivstafett
Kulturen
På fredag startar femmornas skrivstafett i litteraturdagarnas regi. 25 femteklasser från alla åländska grundskolor bidrar med varsitt kapitel i en följetong som publiceras på nätet.

Kulturministern tycker till om NIPÅ

Tony Asumaa intervjuas av Eva Nyberg.
Åland idag
Kulturminister Tony Asumaa vill att NIPÅ ska bli bättre på att exportera åländsk kultur till våra nordiska grannländer.

Kulturen står sig bra i LRs budgetförslag

Kulturminister Tony Asumaa om kulturen i nästa års budget:
Kulturen
Nästa år finns det rekordmycket pengar av PAF-medlen att fördela för kulturella ändamål, delvis beroende på landskapets satsning på firandet av Finlands 100 års jubileum.

Bomarsund digitaliseras

Bomarsunds historia ska presenteras digitalt
Kulturen
Besökarcentret för Bomarsund som har diskuterats i ett decennium ligger på is men innehåller förverkligas - på nätet.

Hans Idman: En mycket väv-kunnig man

Mlöt Hans Idman, den enda mannen på Medis vävkurser!
Kulturen
Hans Idman i Hammarland lärde sig vävandets grunder redan i 9-10 års åldern och vävintresset har han fortsatt odla hela livet. Han är den ende manlige deltagaren i medis populära väcvkurser.

Skogsinspirerade akvareller och vävda alster i nya utställningar

Isa Hällström och Gunvor Skogberg berättar om sina nya utställningar:
Kulturen
På torsdagkväll är det vernissage för två nya utställningar i stan - Isa Hellströms akvarellutställning sopm har titeln det går åt skogen och Gunvor Skogbergs Speglingar.

Yttrandefriheten och publicistens dilemma

Yttrandefrihet, journalistik, makt och ansvar diskuterades av Yrsa och Geo Stenius under Helsingfors bokmässa
Kulturen
I år firas att det gått 250 år sedan yttrandefriheten skrevs in i den svenska tryckfrihetsförordningen år 1766, då även vi var en del av det svenska riket. På Helsingfors bokmässa diskuterades yttrandefrihet och journalistik av bl a Yrsa Stenius, aktuell med boken Orden i min makt.

Nordiska rådets priser delas ut ikväll

Nordiska författare presenterades på Helsingfors bokmässa inför litteraturprisutdelningen
Kulturen
Nordiska rådets priser för 2015 delas ut ikväll vid en stor galatillställning i Köpenhamn. De fem priserna är litteratur, barn- och ungdomslitteratur, film, musik och miljöprisen, vart och ett värt 350.000 danska kronor

Karin Erlandsson vann skrivartävling

Karin Erlandsson intervjuas av Eva Nyberg.
Kulturen
Idag fick Karin Erlandsson motta första pris i Schildts & Söderströms skrivtävling Berättelsen är bäst. Priset på 5.000 euro delades ut på...

Fabian Dahlström: Enveten Sibeliusforskare

Professor emeritus Fabian Dahlström om den nya utgåvan av Sibelius korrespondens
Kulturen
Brevväxlingen mellan kompositören Jean Sibelius och dennes barndomsvän, författaren Adolf Paul bosatt i Berlin ges nu ut som en kommenterad utgåva på 600 sidor av professor emeritus Fabian Dahlström, 86 år. Utgåva utgör ännu en pusselbit i bilden av Finlands främste tonsättare.

Sound of music tar form

Vi har besökt repetitionerna av Sound of Music:
Kulturen
När dryga två veckor återstår tillpremiären av Sound of Music i Teater Alandicas tolkning pågår repetationerna för fullt i lilla teatersalen. Först fyra dagar före premiären kommer de 45 medverkande åt att börja repetera på stora scenen.

Johanna Boholm skriver om tiden - och fåglar

Johanna Boholm berättar om sin nya bok Jag är Ellen
Kulturen
I dagarna utkommer Johanna Boholm med sin andra bok. Den har titeln Jag är Ellen och är, precis som förstlingsverket Bygdeboken, en prosalyrisk text.

Ålands sång- och musikförbund firar 90 år

Ålands sång- och musikförbund firar 90 års jubileum
Kulturen
Sju körer, 150 sångare, ungdomsorkestern och en stråkensemble äntrar stora scenen på Alandica när Ålands sång- och musikförbund firar 90 år med galakonsert den 5 november.

Jazz i dagarna tre

NIPÅ ordnar jazzdagar för unga musiker för tredje året:
Kulturen
21 unga musiker från Åland, Norden och Baltikum är som bäst samlade på Ålands musikinstitut för en intensiv session jazz under ledning av lärare likaledes från olika länder. på lördag blir det konsert i Alandica.

Doktor Glas redo för premiär

Nicklas Lantz är ensam på scenen i Doktor Glas
Kulturen
Hjalmar Söderbergs klassiker Doktor Glas, dramatiserad av Allan Edwall har premiär på Pellas skeppargård på lördag. För regin svarar Vibeke Voigt och ensam på scenen under den timmeslånga föreställningen är Nicklas Lantz - i rollen som Doktor Glas men också som pastor Gregorius, dennes olyckliga maka Helga samt doktorns dryckesbröder.

Konst i det offentliga rummet

Konstnären Simon Häggblom om konst i det offentliga rummet och andra aktuella projekt
Kulturen
Konstnären Simon Häggblom, ena hälften av duon SIMKA har mellanlandat i Mariehamn mellan sina konstprojekt runt om i Europa. Om konst i det offentliga rummet, om hotet mot skärgården och mot den tryckta tidningen och om Björkös betydelse resonerar han i dagens Kulturen.

Allmogens båtar och redarnas skepp visas på sjöfartsmuséet

Yngve Gustafsson berättar om sina fartygsmodeller, Sari Laine om sin sångbok för dementa
Kulturen
Idag öppnar en ny utställning i sjöfartsmuseets specialsal. det är pensionerade sjökaptenen Yngve Gustafsson som visar fartygsmodeller han har byggt.Hör också Sari Laine berätta om arbetet med en sångbok för dementa

Lars Huldén in memoriam

Kaj-Gustav Sandholm berättar om Lars Huldéns betydelse för åländskt kulturliv
Kulturen
I många år tänkte jag varje morgon att jag kanske hade vaknat till min sista dag till slut så kom den Så diktade Lars Huldén - i tisdags kom den, hans sista dag.

Reaktioner på Dylan som nobelpristagare

Fredrika Sundberg, kultur och fritidsdirektör.
Kulturredaktör Eva Nyberg kommenterar valet.
Åland idag
The times they are a-changin'. Bob Dylan tilldelades årets nobelpris i litteratur och vår kulturredaktör Eva Nyberg fanns på plats i stadsbiblioteket...

Mer öppet på Finströms bibliotek

Finströms nya biblioteks- och kulturchef om nya jobbet
Kulturen
Samma dag som Inger-Louise Andersson började sin nya tjänst som kultur och bibliotekschef i Finströms kommun startade bibliotekets nya giv som ett Mer öppet - bibliotek.

Galleri Norra Dörren har stängt

Konstföreningens ordförande summerar gallerierfarenheterna
Kulturen
I och med att konstmuseets personal återflyttat till museibyggnaden har förutsättningarna för konstföreningen att driva Galleri Norra Dörren drastiskt flöränbdrats. Galleriet har därför stängt och framtiden är mycket oviss.

5 500 har besökt det nyöppnade museet

5 500 personer har hittills besökt det nyöppnade museet
Kulturen
Ålands kulturhistoriska museum och Ålands konstmuseum har nu varit öppna igen i två månader. Under kulturnatten var rusningen till det ombyggda museet enorma - därefter har strömmen av besökare legat på måttligare nivå.

En miljon euro i ny konstfond

Stig Dreijer ger miljondonation till ny fond
Kulturen
En ny konstfond grundades av stiftelsen Ålands vänner vid deras 120 års jubileumsmöte på torsdag kväll. Fonden som är uppkallad efter tidigare konstintendenten Anna-Lena Dreijer får ett grundkapital om en miljon euro, donerat av hennes make Stig Dreijer, tillika ordförande för delegationen för stiftelsen. Anna-Lena Dreijer avled tidigare i år.

Figaros besättning klar

Anna-Maria Helsing om Figaros bröllop
Kulturen
De sista solistrollerna i Kulturföreningen Katrinas operasatsning Figaros bröllop med premiär i augusti nästa år är nu besatta och också orkesterfrågan är löst.

Häxprocesser förr och idag

Inger Skogberg om häxförföljelse på film och i verkligheten
Kulturen
Den nya filmen om de åländska häxprocesserna på 1600-talet, Djävulens jungfru, imponerar inte på Inger Skogberg i Geta Finnö. Hon har själv en häxutpekad kvinna i sin släkt.

Skapande för inre balans

Anna Lind Bengtsson berättar om sin utställning Zon 4
Kulturen
Zon 4 på löparens pulsklocka anger en hög puls på 145-170 - men det är också rubriken för Anna Lind Bentssons nya utställning på Galleriet, ovanför hantverksbutiken Victor.

Anna-Maria Helsing och Gävle symfoniorkester

Dirigent Anna-Maria Helsing om torsdagens konsert
Kulturen
I går kväll var det dags hör höstens gästspel med Gävle symfoniorkester i Alandica, den här gåpngen med ålandsbekanta dirigenten Anna-Maria helsing på pulten.

Yes, please - kom och se grafik på Galleri Skarpans!

Kulturen
Nanna Sjöström är oktober månads konstnär på Galleri Skarpans och ställer ut under rubriken Yes, please! Jag ville ha en positiv titel och den här...

Sjöfartsdrama tillbaka efter nordisk turné

Kulturen
Arn-Henrik Blomqvists scenversion av den danske författaren Carsten Jensens succéroman Vi, de drunknade som hade urpremiär på Ålands sjöfartsmuseum i...

Stammande kung på Åbo svenska teater

Kulturen
På lördag är det premiär för Åbo svenska teaters version av pjäsen Kungens tal, i översättning och regi av Pekka Sonck. Berättelsen om den stammande...

Geta skola satsar på läsning

Kulturen
Ett särskilt rum för mysiga lässtunder med hemliga boktipslådor, små tält för avskildhet och även en läskig hörna för skräckläsning på kommande - det...

Mode och romanser i Tahvanainens nya roman

Kulturen
Den lilla svarta heter Sanna Tahvanainens nya roman som handlar om modeskaparen Coco Chanel. Även om handlingen väldigt långt kretsar kring jetsetliv...

Ny roman av Sonja Nordenswan

Kulturen
Sonja Nordenswan ger i dagarna ut sin fjärde roman, med titeln En sång ur kylan, på förlaget Litorale i riket. Det är en historisk berättelse förlagd...

Jon Henriksen i Tartuffe på Lilla teatern

Kulturen
I våras blev Jon Henriksen från Sund klar med sin femåriga teaterutbildning vid teaterhögskolan i Helsingfors - i höst står han på Lilla Teaterns...

Soppteater med döingar på Smakbyn

Kulturen
Om en knapp vecka är det premiär för teaterföreningens uppsättning av Bengt Jernblads pjäs Himmel vi är döda, i Smakbyns vinkällare. Alla tre...

Alfons Röblom på Svenska Teatern i Skattkammarön

Kulturen
Igår var det premiär för Skattkammarön på Svenska Teatern i Helsingfors. Det är teaterns stora höstsatsning som riktar sig till barn från sju års...

Kryp i fokus på hantverkarnas galleri - Lidingökonstnärer på Norra Dörren

Kulturen
Kryp av olika slag, mest insekter visas under september månad på Galleriet ovanför hantverksbutiken Victor. Det är makrofotografi av Patrik Almblad...

Jonas Wilén redo för konstrundan

Kulturen
Det är dags för årets konstrunda - den äger rum nu på lördag och söndag. Då öppnar ett drygt trettiotal åländska konstnärer sina ateljéer för...

Författarporträtt på Skarpans, live-målning på Alandica

Kulturen
Författare kallar Minna Öberg sin första utställning någonsin på Galleri Skarpans - fast egentligen är det två utställningar säger hon själv. I ett...

Florence Foster Jenkins nu som film

Kulturen
Den gångna helgen var det premiär för en ny film med stjärnor som Meryl Streep och Hugh Grant i huvudrollerna - Florence Foster Jenkins heter den och...

Bra sommar för museerna

Kulturen
Hantverkarnas återkomst till Eckerö post och tullhus har mottagits väl av besökarna. Drygt 14.000 personer har besökt utställningen den här sommaren...

Siv Ekström, mästerspelman

Kulturen
För en dryg månad sedan utsågs Siv Ekström från Önningeby till mästerspelman vid den stora folkmusikfestivalen i Kaustby, Österbotten. Utmärkelsen...

Teaterskolor i startgroparna

Kulturen
De närmaste veckorna drar bägge teaterföreningarna i stan igång sina dramakurser/teaterskolor för säsongen. I båda föreningarna är det åtminstone...

"Det största inom åländsk arkeologi på decennier"

Kulturen
Utgrävningen av den medeltida hallkonstruktionen intill kyrkan i Kvarnbo Saltvik närmar sig slutet för säsongen, i början av september avslutas...

Döden som soppteater på Smakbyn

Kulturen
Himmel! Jag är död! heter den pjäs som teaterföreningen i Mariehamn som bäst repeterar in, för premiär i Smakbyns vinkällare lagom till skördefesten...

Rusning till musik- och danslekis på ÅMI!

Kulturen
När Ålands musikinstitut igår inledde läsåret med formell inskription hade elevantalet ökat markant jämfört med i fjol. Det beror på den återupptagna...

S/s Skiftets förlisning Ålands värsta sjökatastrof

Kulturen
Den 14 december 1916 gick ångaren s/s Skiftet på en tysk mina mitt i Rödhamnsfjärden och sjönk på bara ett par minuter. Av de ombordvarande 91...

Urban kulturpolitik i Norden och i Mariehamn

Kulturen
För en dryg vecka sedan deltog fyra representanter för Mariehamns stads kulturförvaltning i de nordiska huvudstädernas kulturkoferens i Stockholm...

Containerkonst och sommarsalong

Kulturen
Emmaus tar åter upp sin utställningsverksamhet, som lades ner i och med flytten till Strandgatan och rivningen av Kakelhallen. I tre containrar...

Minna Palmqvist med många järn i elden

Kulturen
Sedan i vintras har modedesignern och textilkonstnären Minna Palmqvist varit vistelsestipendiat vid Sliperiet i Umeå, knutet till universitet där...

Danskt sjöfartsepos får urpremiär på Åland

Kulturen
Om två veckor är det urpremiär för Arn-Henrik Blomqvists dramatisering av den danske författaren Carsten Jensens succéroman Vi, de drunknade på...

Ålänningar bortrövade under stora ofreden

Lyssna på programmet Historiskt magasin om stora ofreden
Lyssna på Kulturen om bortrövade barn under stora ofreden
Kulturen
Kulturen återupptar sina ordinarie sändningar för säsongen genom att blicka 300 år bakåt i tiden, till den ryska ockupationen av Åland sensommaren...

Redaktion

Administration

Produktionsteknik

Distributionsteknik

Frilans