Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 28 oktober, 2024 - 15:43

Vass som djurfoder ger flera miljöfördelar – nu genomförs test på Åland

Att använda vass som foder och strö för bland annat hästar kan vara ett sätt att göra en miljögärning på flera plan. I helgen var Fredrik Holmén och Erika Carlén från Sverige i Lemland för att skörda vass, de har arbetat på projektet i cirka tio år i samarbete med bland andra Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Att ta upp vassen ur sjön minskar på övergödning och öppnar upp igenvuxna vikar. När man sedan kan använda den som foder är miljövinsten dubbel. I och med samarbetet med SLU har man också upptäckt en tredje fördel. 

– Antalet gäddor och fågelarter har fördubblats där vi skördat men det är lite preliminära uppgifter som behöver följas upp mer. Vi tror att det beror på att vassen blir glesare, säger Fredrik Holmén. 

All utrustning, från skörd till färdig vassbal, har de fått ta fram själva och att förfina processen och att få maskinerna att fungera har inte varit lätt. 

 – I dag behöver vi lite stödpengar för att gå runt, inom några år räknar vi med att vara helt självförsörjande på att bara sälja foder, säger Holmén. 

Helgens skörd ska användas som strö till hästar på Åland och genomfördes inom EU:s Central Baltic program i samarbete med landskapsregeringen. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »