Företagsekonom: Om åländska vindkraftsparker går i konkurs, blir det inga skatteintäkter
Ett överutbud av EU-subventionerade vindkraftverk har skapat en instabil elmarknad med överproduktion och låga elpriser då det blåser, enligt företagsekonomen Christian Steinbeck. – Jag tycker verkligen att man här på Åland ska granska vad som pågår i Sverige, säger han.
Christian Steinbeck har analyserat den svenska vindkraftsbranschen mellan 2011 och 2023 genom att bland annat gå igenom bolagens årsredovisningar. Han har också skrivit om sin granskning i en artikelserie i den svenska tidningen Affärsvärlden. Under torsdagen var han inbjuden av Obunden samling för att föreläsa på Åland.
Enligt Steinbeck är många vindkraftsbolag i Sverige olönsamma. Enligt hans analys är det projektörerna som lyckas göra pengar på subventionspolitiken, medan övriga aktörer oftast gjort förlust. Och om utbudet av vindkraft ökar ytterligare riskerar lönsamheten att bli ännu sämre
Steinbeck menar också att tankarna om omfattande produktion av vätgas med hjälp av billig vindkraftsel tills vidare inte är kommersiellt realistiska.
Han tror heller inte att lönsamheten kan bli bättre på havsbaserade anläggningar.
– Havsbaserad vindkraft är mycket dyrare och förslits mycket snabbare. Jag har kartlagt fem havsbaserade vindkraftparker i Sverige. Två revs efter 15 år, en måste genomgå en omfattande renovering efter 20 år, två har stora lönsamhetsproblem.
Fotonot: Vindkraftsentreprenörena OX2 och Ilmatar tackade nej till Ålands Radio erbjudande om diskussion med Christian Steinbeck, men hänvisning till olämplig tidpunkt och att motsvarande kritik adresserats i andra sammanhang.
Hör också: Camilla Gunell tonar ner oron för svenska vindkraftsmisslyckanden