Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 4 oktober, 2024 - 06:06Uppdaterad: fredag, 4 oktober, 2024 - 07:14
  • HFD behandlar som bäst besvär som lämnats in mot LR:s beslut att tillåta skyddsjakt på örn. Arkivfoto.

LR:s jaktenhet till HFD: Beredskap för skyddsjakt på örn behövs

Landskapsregeringens jakt- och viltvårdsenhet beskriver i ett yttrande till Högsta förvaltningsdomstolen hur man tänkte när man fattade beslut om att tillåta skyddsjakt på örn för att skydda ejderkolonin vid Lågskär.

Man skriver bland annat att man beaktat att ejderkolonin vid Lågskär är av internationell betydelse då den hör till en hotad subpopulation, och man förklarar att man utan framgång försökt skrämma bort örnarna på andra sätt innan man fattade beslut om skyddsjakt. Man skriver också att tanken aldrig varit att skjuta havsörnar för att minska deras antal, utan att med skyddsjakten störa dem så att de lämnar området. Man skriver att det i framtiden behöver finnas beredskap att ta till verktyget skyddsjakt igen, och man menar att det är för situationer som denna som undantagsmöjligheten i fågeldirektivet utformats.  

I övrigt håller jaktenheten med om det utlåtande som miljöbyrån gav tidigare, om att Birdlife Finland och Ålands fågelskyddsförening skulle sakna rätt att besvära sig mot landskapsregeringens skyddsjaktsbeslut.  

Just nu är skyddsjakten stoppad av HFD tills dess att man avgjort ärendet.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »