Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 1 februari, 2024 - 06:32Uppdaterad: torsdag, 1 februari, 2024 - 07:21

Fortsatt kamp för högskoleprovet på Åland

Landskapsregeringen ger inte upp, de vill ha tillbaka högskoleprovet till Åland. 
– Vi har i regeringsprogrammet att vi ska verka för att högskoleprovet ska kunna skrivas på Åland igen, säger utbildnings- och kulturminister Annika Hambrudd (C). 

I augusti framkom det att högskoleprovet inte längre kommer att kunna skrivas på Åland, något Ålands Radio rapporterat om tidigare. Detta på grund av en ny svensk lagstiftning om hur kontroller ska kunna genomföras i lokalerna där provet skrivs och då speciellt om vem som får utföra kontrollerna. Sverige har bedömt att det inte går att uppfylla utanför Sveriges gränser. 

Landskapsregeringen skickade en skrivelse till svenska Universitets- och högskolerådet, UHR, i augusti där de ställde frågan “Finns det möjlighet i nuvarande lagstiftning och förordning att ordna högskoleprovet på Åland i framtiden och vad skulle krävas för att högskoleprovet skulle kunna ordnas på Åland?”. 

I november meddelade UHR, genom generaldirektör Eino Örnfeldt, landskapsregeringen att “UHR konstaterar att det inte är möjligt att genomföra provet utanför Sveriges gränser och tackar för en god dialog i denna fråga”.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »