Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 17 augusti, 2023 - 17:13Uppdaterad: torsdag, 17 augusti, 2023 - 17:27
  • Utbildningsminister Annika Hambrudd (C).

Inga fler högskoleprovsskrivningar på Åland: “Vi ska komma ihåg Ålandsöverenskommelsen”

På grund av en ny svensk lagstiftning, går högskoleprovet inte längre att skriva på Åland, vilket är något som utbildningsminister Annika Hambrudd menar att inte går i linje med Ålandsöverenskommelsen från 1921. 

– En viktig del i ett välfungerande svenskspråkigt samhälle som Åland är att det ska vara möjligt att utbilda sig på svenska. Vi har den här gamla förordningen och den gäller ännu idag så den får vi påminna dem om, säger hon.  

Enligt Hambrudd är det ungefär 60 procent av åländska studenter som väljer att vidareutbilda sig i Sverige, varpå de kan vara i behov av högskoleprovsresultat.

Universitets- och högskolerådets (UHR) biträdande avdelningschef Andreas Sandberg förklarar dessutom att skrivningarna på Åland stått för alla skrivningar utomlands efter pandemin. Vid dessa tillfällen har det enligt Sandberg varit mellan 130–240 anmälda.  

– Vi har inte avskrivit idén som sådan, men vi har väldigt svårt att se hur vi ska lösa det nu, säger han. 

Landskapsregeringen har inte tidigare blivit direkt informerade av UHR om den nya lagstiftningen och följderna utav den. Sandberg säger däremot att Ålands Lyceum blivit informerade vid den senaste provskrivningen under våren 2023. När Ålands radio frågar varför inte ansvarig myndighet informerats istället, förklarar Sandberg att UHR nu har kontakt med landskapsregeringen för att diskutera eventuella framtida lösningar. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »