Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 10 januari, 2024 - 06:05Uppdaterad: onsdag, 10 januari, 2024 - 12:53

MKB-presentation för vindkraftspark i Vågskär väckte många frågor

En timmeslång frågestund följde efter Ilmatars programpresentation för en miljökonsekvensbedömning för en vindkraftspark i Vågskär under tisdagskvällen. 

Frågorna som ställdes handlade bland annat om den magnetiska påverkan från kablarna för djur som lever under ytan, om dikesstorlek för undervattenskablarna och återvinningsmöjligheter för när vindkraftsverkens livslängd har nått sitt slut. 

– Som jag ser det nu, är det väldigt oklart om Åland över huvud taget får någon märkbar nytta av det här. Det känns som ett enormt ingrepp på vår natur, säger Lena Laitinen, som var en av åhörarna på plats. 

Området Vågskär ligger i Finlands ekonomiska zon, men är 30 kilometer norr om fasta Åland. Ilmatar känner därför att det är viktigt att man tar del av den åländska publikens tankar och åsikter, enligt projektledaren för Ilmatar, Jori Sihvonen. Han påpekade att en viss ekonomisk effekt kan komma för Åland, då det kan vara billigare att ha åländsk arbetskraft som tar hand om servicen eller bygger projektet. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »