Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 14 december, 2023 - 14:19Uppdaterad: torsdag, 14 december, 2023 - 17:05

Ålands Natur & Miljö vill att naturskyddsområde kring Bogskär bevaras 

Varför har regeringsprogrammet inte beaktat de internationella målen om naturskydd? undrar Ålands Natur & Miljö.

Naturskyddet på Åland har en lång väg att gå innan det internationella målet på 30 procent skyddad natur är uppnått. I dagsläget är bara 3 procent av de åländska vattenområdena skyddade. 

Därför borde landskapsregeringen inte riva upp beslutet om att inrätta ett naturskyddsområde kring Bogskär, anser Ålands Natur & Miljö i en insändare som delgetts åländska medier. 

Det var för en vecka sedan som minister Christian Wikström fattade beslutet att inrätta det rekordstora naturreservatet, utan att den övriga expeditionsministären var medveten om saken. Wikström sparkades från sin post och den avgående landskapsregeringen förbjöd verkställigheten av beslutet.  

Enligt Natur & Miljö hade Bogskärsområdet höjt naturskyddet till 11 procent. Man uppmanar nu Katrin Sjögrens nya regering att ta fram konkreta planer för hur Åland ska uppnå ett naturskydd på 30 procent. Föreningen påminner också om att endast två år av tidsfristen till 2030 återstår vid mandatperiodens slut. 

“Vid närmare eftertanke kan vi inte låta bli att fundera på varför man inte valt att föra in de internationella målsättningarna om 30 % skyddad natur år 2030 i regeringsprogrammet,” skriver Natur & Miljö. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »