Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 9 oktober, 2023 - 05:45Uppdaterad: måndag, 9 oktober, 2023 - 09:26

Störande musik från bilar allt vanligare – polisen försöker med dialog men kan ge böter

Att allmänheten störs av ljud från mopedbilar eller bilar med stora stereoanläggningar blir allt vanligare.  
– Den senaste tiden har det varit ett ganska vanligt förekommande problem, främst på stadens gator men även i Jomala och i Godby, säger Tommy Thörnroos, kommissarie på polisen. 

Att ungdomar samlas och lyssnar på musik i sina bilar är inget brott, problemet är när volymen blir så pass hög och störande att det påverkar andra. Polisen kan då använda sig av ordningslagen och primärt skriva ut böter.  
– Innan man kommer till det stadiet arbetar vi med råd, uppmaningar och tillsägelser, speciellt då det ofta handlar om minderåriga. Det bästa är ju om vi kan komma till samförstånd men är det upprepade förseelser kommer böteslappen ganska snabbt emot, säger Thörnroos. 

Polisen vill också betona vikten av att föräldrar pratar med sina ungdomar. 

Men billjud kan också vara en givande hobby. Föräldrar på stan anordnar kvällar på ungdomsgården MUG tillsammans med Elvis Häggblom, flerfaldig världsmästare. Han har stor förståelse för folk som stör sig på ljudet och vill lära ungdomarna både hur man bygger och hur och var man spelar utan att störa.  
– Tanken är att försöka lära dem vett och etikett och att vi försöker hitta något ställe där vi får spela och visa upp för varandra, säger Häggblom.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »