Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 29 september, 2023 - 06:24Uppdaterad: fredag, 29 september, 2023 - 07:59

HD ger tummen ner till paragraf i lagtingsordningen

Högsta domstolen, HD, anser att ett moment i lagtingsordningen “kan riskera lagtingets immunitet”. HD menar därför att momentet ska förfalla. 

Det var i början av juni som lagtinget antog ändringar i lagtingsordningen som stipulerar reglerna för lagtinget och lagtingsledamöterna. Ett moment i den tionde paragrafen godkänns inte av HD. 

Paragrafen, som HD kritiserar, handlar om när och hur en ledamot kan skiljas från sitt lagtingsuppdrag. En lagtingsledamot kan skiljas från sitt uppdrag, helt eller för en bestämd tid, ifall ledamoten “på ett väsentligt sätt och upprepade gånger försummar att sköta sitt uppdrag som lagtingsledamot eller genom en verkställbar dom har dömts till fängelse för ett uppsåtligt brott eller till straff för valbrott”. Här vill lagtinget ha ett tillägg som lyder ”eller den dömde inte är värd det förtroende och den aktning som uppdraget som lagtingsledamot förutsätter”.  

Högsta domstolen menar att det är otydligt vad som avses med tillägget och huruvida det ska ses som en självständig grund eller ett förtydligande.  

“Om tillägget tolkas som en självständig grund, är bestämmelsen vag och opreciserad”, skriver HD. 

HD konstaterar vidare att all utövning av offentlig makt ska bygga på lag och att bestämmelsen som gäller skiljande från uppdraget är av konstitutionell betydelse.  

“Den nu antagna ordalydelsen kan eventuellt riskera lagtingledamotens immunitet”, skriver HD. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »