Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 28 september, 2023 - 06:02Uppdaterad: torsdag, 28 september, 2023 - 06:02

Vd fälls men sprängarbas frias

Vd:n för ett bolag som utförde ett sprängningsarbete i Jomala som slutade med att det regnade stenar på grannens hustak och tomt döms av Ålands tingsrätt till böter. 

Vd:n döms till 35 dagsböter på sammanlagt 3 710 euro för arbetarskyddsbrott. Tingsrätten skriver i sin dom att vd:n har brustit i sin skyldighet att säkerställa och övervaka att det fanns korrekt utarbetade säkerhets- och sprängningsplaner och att dessa följts.

Vd:n har även brustit i sin skyldighet att säkerställa att bokföring upprätthållits över de explosiva varorna och att explosionsolyckan anmälts till arbetarskyddsmyndigheten. 

Även sprängarbasen som utförde arbetet var åtalad för framkallande av fara alternativt ovarsam hantering, men det åtalet förkastades av tingsrätten. I domen står det att det inte framgår av åtalet på vilket sätt sprängarbasens förfarande orsakat olyckan. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »