Vilken är egentligen den där digitaliseringen som åländska politiker hoppas på?
“Digitaliseringen” har haft hög prioritet på Åland i snart 11 år, men hur går det egentligen för det digitala Åland?
Genom digitaliseringen ska Åland bli mer hållbart, mer effektivt och mer tillgängligt. Digitaliseringen ska också göra det mer attraktivt att bo och verka på Åland.
I alla fall är det så det låter om man lyssnar in debatten i Ålands lagting där politiker från höger till vänster lägger stora förhoppningar på att den nya tekniken och dess tillämpningar ska leda öriket mot en ljusare framtid.
Men talar vi alla om samma sak då vi talar om digitalisering? Och vad betyder digital omställning? Har du koll på begreppet digitisering som användes mest på nittiotalet då datorerna gjorde sitt stora språng på marknaden? Det har professor Jan ”Gulan” Gulliksen, som är en av dem som reder ut begreppen i seriens första avsnitt.
– Ett exempel på digitisering är när vi hittar en myndighets blankett på nätet. Vi kan skriva ut den hemma, men vi får fylla i den för hand och sedan e-posta den tillbaka till myndigheten, eller posta den i ett kuvert.
Hur långt har Åland egentligen kommit med digitaliseringen? Vad innebär den mer konkret? Och vad är det som gör att Åland inte riktigt påminner om närområdena i fråga digitaliseringen?
Alla de här frågorna benar Felix Quarnström i, i Ålands radios pinfärska serie om Åland och digitaliseringen.