Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 25 september, 2023 - 15:33Uppdaterad: tisdag, 26 september, 2023 - 19:36
  • Felix Quarnström är redaktör för serien Åland och digitaliseringen

Digitaliseringen under lupp i ny serie – försöken, begreppsförvirrningen och pengarna 

Varför är digitaliseringen så viktig för Åland? Vem ska ta ansvar för att få till den digitala omställningen? Och varför går det så långsamt?

Det är en del av de frågor som Felix Quarnström fördjupar sig i i sin nya serie om digitalisering på Åland i Ålands radio. 

I fem avsnitt tittar Quarnström närmare på såväl begrepp, som strukturer och dataskydd. Och han jämför också Ålands digitalisering med närstående områdens. 

– Jag tror att det går långsamt här för att folk kanske inte riktigt förstår vad digitalisering i grund och botten är och vilken roll det skulle spela för ett framtida Åland att börja få det på plats. Det gör det svårare att investera budgetmedel i det då det finns annat som brinner mer, sjukvård och skärgårdstrafik till exempel, säger Quarnström. 

Han tror att det på Åland råder en viss begreppsförvirrning som också kan höras i den politiska debatten.

– Jag har lyssnat mycket på lagtingsdebatterna både från 2017 och i fjol och man hör att det finns en viss skillnad nu i hur folk pratar om det här. Det politiska etablissemanget har också insett att man inte varit på rätt spår förut och nu försökt korrigera.

Quarnström hoppas att den som lyssnar får en generell förståelse för vad digitalisering handlar om och varför det är viktigt.  

– Nästa regering behöver ta stora och dyra beslut kring det här.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »