Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 8 september, 2023 - 11:12Uppdaterad: fredag, 8 september, 2023 - 17:11
  • Antalet trafikolyckor har ökat under det första halvåret. Arkivbild.
  • Benny Thörnqvist. Foto: Martina Eriksson

Ökning av trafikolyckor hittills i år - backningsolyckor vanligast

Antalet trafikolyckor på Åland har ökat under det första halvåret, i jämförelse med samma period i fjol. Det visar uppgifter från Ålands Ömsesidiga försäkringsbolag, som Ålands statistik- och utredningsbyrå, Åsub sammanställt.

Under det första halvåret i år har det skett 615 trafikolyckor jämfört med 481 i fjol. Personskador förekom i 31 av årets olyckor och i 20 av fjolårets. 
Antalet olyckor med djur ökade också under samma period. Hittills i år har det varit 118 djurolyckor mot 87 under samma period förra året. 

Benny Thörnqvist, skadereglerare på Ålands Ömsesidiga säger att den vanligaste olyckstypen bland trafikolyckorna är sammanstötning vid backning och den vanligaste olycksplatsen är parkeringar vid köpcentrum. Ökningen av trafikolyckorna i år faller inte utanför naturlig variation.  

Åsub påpekar att det kan finnas ett mörkertal då datan härstammar från Ömsen, men med tanke på försäkringsbolagets ställning på marknaden torde mörkertalet vara relativt litet. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »