Ålands Radio har synat lagtingsledamöternas närvaro under lagtingets plenum. Närvaron är generellt sett hög och frånvaron i medeltal är endast 2,2 procent. Det finns dock ledamöter som varit frånvarande långt mer än så.
Ålands Radio har valt att inte inkludera frånvaro på grund av sjukdom, andra lagtingsuppdrag eller andra förtroende uppdrag i sin sammanställning, utan enbart kategorierna oanmäld frånvaro, frånvaro på grund av privat angelägenhet samt frånvaro på grund av övriga anledningar.
Alfons Röblom (HI) är den ledamot med den högsta andelen frånvaro från plenum, 12,1 procent. Enligt honom blir statistiken missvisande eftersom han kom in som lagtingsledamot i november ifjol efter att partiet lämnade regeringen.
– Siffrorna visar att jag har varit borta under åtta plenum, vilket till största del förklaras av att jag var hemma med min son under den perioden, säger han och fortsätter:
– Det oändliga antalet timmar som jag satt i lagtingssalen som minister finns det ingen statistik på.
Stephan Toivonen (ÅLD) är den ledamot som procentuellt sett varit borta näst mest, 8,4 procent. Han säger att lagtingsledamöterna i något skede fick ett direktiv om att inte ange sjukdom som orsak till frånvaro varför han ibland angett privat angelägenhet trots att han varit sjuk. Samtidigt medger han att hans delade boende mellan Åland och Portugal också gjort att han inte alltid har varit på plats.
– Ibland har jag tänkt att “det där är bara andra behandlingen av något så det har inte så stor betydelse”, så jag har varit borta, ja, säger Toivonen.
Roger Nordlund (C) har varit frånvarande vid 4,2 procent av lagtingets plenum. Han förvånas över att han är den som varit borta tredje mest men konstaterar att frånvaron ändå inte är särskilt hög.
Gyrid Högman (C) och Pernilla Söderlund (Lib) har inte varit borta en enda gång.
Sett till partierna som helhet är Liberalerna det parti med lägst frånvaro, 0,8 procent medan Åländsk demokrati, som endast har ett mandat i lagtinget, har högst, 8,4 procent.
Statistiken bör tolkas med viss försiktighet. Notera till exempel att alla de ersättare som suttit i lagtinget under perioden men inte gör det just nu inte inkluderats i statistiken och att statistiken över partiernas frånvaro egentligen avser medelvärdet av frånvaro av de ledamöter som just nu sitter i lagtinget. Statistiken säger inte heller något om orsaken till frånvaron: oanmäld frånvaro kan orsakas av en försovning lika väl som av att man ger första hjälpen vid en trafikolycka. Frånvaro på grund av privat angelägenhet kan lika så ha en uppsjö olika anledningar.
Hög närvaro vid plenum säger å sin sida inte heller nödvändigtvis allt om ledamotens aktivitet i debatten. Den frågan återkommer Ålands Radio till i ett uppföljande inslag.