Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 27 augusti, 2023 - 14:53Uppdaterad: söndag, 27 augusti, 2023 - 19:30
  • Mara och Luna deltar för att visa stolthet över dem de är.
  • Slagverksorkestern Kiriaka från Göteborg ledde paraden genom Mariehamn.
  • Flera stolta regnbågsflaggor syntes i vimlet.

“Det finns folk som hotat bränna flaggor” - därför är det viktigt med Pride

Ungefär tusen personer deltog i årets prideparad, som gick av stapeln i lördags i Mariehamn.

I vimlet syntes flera allmännyttiga föreningar och organisationer som Röda korset, Folkhälsan och församlingarna. Politiska partier som alla gick under samma banderoll, och företag och föreningar var på plats för att via sitt stöd. Ett stöd som behövs, enligt flera av dem Ålands radio talade med under paraden. 

– I skolan är det svårt att vara sig själv. I min skola har man till och med hotat med att bränna prideflaggan, säger Luna 14 år, som deltar med en regnbågsflagga på ryggen. 

Det är tionde året i rad som prideparaden ordnas, och deltagarantalet har växlat från år till år. Johan Ehn, Ålands representant i Helsingfors menar att Åland är ett relativt tolerant samhälle, men också här märks polariseringen av och det är viktigt att stå upp för sina rättigheter. 

– Det finns människor som motsätter sig rätten att alla ska få vara sig själva, säger Johan Ehn. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »