– Åland har behörighet gällande främjande av sysselsättning och utbildning, men arbetsrätt och kollektivavtal är rikets behörighet med undantag av tjänstekollektivavtalen för landskapets och kommunernas anställda, förklarar näringsminister Fredrik Karlström.
Fackcentralen FFC rustar nu till kamp för att i första hand nå ut till löntagare och anställda om vad som är att vänta. På industrifacket har man redan talat om generalstrejk, något FFCs ordförande Jarkko Eloranta inte skriver under i nuläge.
– Det är viktigt att arbetstagarna också på Åland känner till läget. Våra medlemmar är mycket oroliga, säger Eloranta.
Näringsminister Karlström säger att en effektivering av företagen är nödvändig för att minska på skuldbördan och att det är i framgångsrika företag som trygga arbetsplatser finns.
Det kommer att två år innan de arbetsmarknadspolitiska skrivelserna i regeringsprogrammet kan implementeras, och Eloranta tror att det blir två tuffa förhandlingsår för både facken och arbetsgivarorganisationerna.
Fackcentralen FFC:s representant på Åland, Elin Sundback är orolig för att de kommande förändringarna i arbetsmarknadspolitiken är något som lätt går ålänningarna förbi.
- Det är ju en diskussion som främst försiggår på finska, men det här är något som berör alla ålänningar.
Har vi en tillräckligt stark facklig rörelse på Åland?
- Det skulle vara fint om organiseringsgraden var högre, men det bygger ju på folks engagemang - vi är på den nivån som vi är, säger Sundback.