Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 18 augusti, 2023 - 06:11Uppdaterad: fredag, 18 augusti, 2023 - 07:24

Finlands sjöfågelbestånd på samma nivå som ifjol

På lång sikt har Finlands sjöfågelbestånd minskat, men sommarens taxering visar att årets bestånd är på samma nivå som ifjol, meddelar Naturresursinstitutet Luke i ett pressmeddelande.  

Den långsiktiga minskningen av sjöfågelbeståndet har skett i både näringsrika och näringsfattiga vattendrag, men minskningen är ändå större i näringsrika. 
– Stora bidragande orsaker till sjöfåglarnas tillbakagång är övergödningen som minskar deras födotillgång, samt ett ökande antal invasiva rovdjur, säger specialforskare Markus Piha i pressmeddelandet.   

Naturresursinstitutet har data över sjöfågelbeståndet från de senaste 38 åren och under den tidsperioden har bestånden av gräsand och sångsvan vuxit medan bestånden av kricka och knipa minskat. Däremot var krickans ungproduktion bättre i år jämfört med ifjol medan det motsatta rådde för gräsanden.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »