Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 4 augusti, 2023 - 11:50Uppdaterad: fredag, 4 augusti, 2023 - 13:10

Algläget lugnare den här veckan

Algläget har varit lugnare vid kusterna under den senaste veckan till följd av det instabila vädret, det skriver Finlands miljöcentral, Syke, i ett pressmeddelande.

Observationerna av blågrönalger har varit något färre i sjöarna och vid kusten än förra veckan, men algerna kan fortfarande förekomma blandade i vattnet. Vidare skriver man i pressmeddelandet att det molniga vädret har begränsat tillgången till satellitobservationer från havsområdena.

Syke följer med förekomsten av blågrönalger och alguppföljningen baserar sig på observationer av blågrönalgförekomster som stigit till ytvattnet. Syftet är att ge en allmän bild av blågrönalgsläget i olika vattendrag.

På Sykes hemsida finns en karta över observationsplatser i Finland, där Mariehamn, Järsö i Lemland och Sottunga finns med. På kartan kan man se vad status är just nu på de olika platserna och på Åland den här veckan finns inga observerade alger.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »