Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 3 augusti, 2023 - 06:38Uppdaterad: torsdag, 3 augusti, 2023 - 10:41

Fladdermöss trivs inte vid vindmöllor 

Fladdermöss trivs inte i närheten av vindkraftverk visar en doktorsavhandling som Simon P. Gaultier gjort vid Åbo universitet. 

Tidigare studier från Centraleuropa visar att fladdermöss inte vistas på ett område upp till en kilometer från en vindmölla och nu är det bekräftat att det samma gäller även i Finland. 

– Vindkraftverken slår hål i deras habitat där de annars skulle vara och söka föda, säger Jon Brommer, professor i ekologi vid Åbo Universitet som handlett avhandlingen. 

Avhandlingen är gjord i riket på landbaserad vindkraft, men Jon Brommer tror att samma resultat skulle visa sig på Åland. Havsbaserad vindkraft skulle kunna störa fladdermusens migrationskorridorer men en sådan studie är inte gjord. 

Vad det är som stör fladdermusen vet man dock inte. 
– Det kan vara ljudet, ljuset eller de ändrade markförhållandena som blir vid bygget av en vindmölla, men det skulle vara viktigt att ta det i beaktande när man gör miljökonsekvensbedömning vid framtida byggnationer, säger Jon Brommer. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »