Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 17 juli, 2023 - 18:01Uppdaterad: tisdag, 18 juli, 2023 - 11:36

Finska staten har inte köpt vattenområde på Kökar 

Enligt lantmäteriverkets uppgifter har ett vattenområde på åtta kvadratkilometer i Österbygge, Kökar sålts till Finska staten, eller “Suomen valtio". Om detta har man kunnat läsa till exempel i lördagens Ålandstidning. 

Det är ändå landskapet Åland som köpt området som en del av sin naturvårdsstrategi där man i våras efterlyste privata vattenområden för att förhindra förlusten av biologisk mångfald.  

I lantmäteriverkets system ska köparen registreras som antingen stat, organisation, kommun eller företag. I det här fallet har Åland registrerats som en stat, men eftersom staten Åland inte existerar har systemet automatiskt ändrat köparen till “Finska staten”. 

Naturvårdsintendent Maija Häggblom på landskapets miljöbyrå är bekant med fenomenet sedan tidigare och menar att så fort man sökt lagfart för området ändras köparen också i lantmäteriverkets system till landskapet Åland. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »