Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 20 juni, 2023 - 05:58Uppdaterad: tisdag, 20 juni, 2023 - 12:53
  • Social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson. Arkivbild.

Olika användning av olika begrepp inom hälso- och sjukvården resulterar i oklarheter

Olika användning av begreppen medicinsk rehabilitering, rehabilitering och habilitering gör det oklart vad för vård patienter och klienter behöver och vem som egentligen ansvarar för detta. Det framkommer i en rapport om medicinsk rehabilitering som en arbetsgrupp i landskapsregeringen tagit fram.

Landskapsregeringen tillsatte i slutet av maj förra året, en arbetsgrupp som skulle klarlägga gränsdragning och ansvar avseende detta och även vilka åtgärder som krävs för att förbättra detta – och nu har rapporten färdigställts. 

- Man har använt allt ifrån rehabilitering som ett paraplybegrepp till medicinsk rehabilitering och habilitering. Det behöver finnas regelverk och en förordning som förklarar olika saker och man behöver använda liknande begrepp, säger social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson

Oklarheterna kring definitionerna av begreppen har visat sig resultera i exempelvis att tredje sektorn tar sig an områden som är lagstadgade till den offentliga sjukvården. Arbetsgruppen föreslår nu bland annat att anta en ny förordning för att tydliggöra användningen av begreppen. Dessutom ska begreppen konkretiseras till ÅHS, KST och kommunerna. När problemen väntas vara åtgärdade går dock inte att säga. 

- Det här arbetet skulle jag gissa att kommer påbörjas under hösten och förhoppningsvis har vi mycket mera klart under våren, men när vågar jag inte lova, säger Annette Holmberg-Jansson. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »