Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 3 maj, 2023 - 16:52
  • Arbetet med självstyrelselagsrevisionen är igång. Arkivbild.

Ännu inga oenigheter om självstyrelselagsrevision men fortsatt pressad tidplan

Förhandlingarna i arbetsgruppen som ska revidera självstyrelselagen fortsätter och man tittar just nu på vilka juridiska vägar som är möjliga att ta vad gäller smittskyddet.  

–Vi har tittat på vad situationen är, hur smittskyddet sköts på Åland och hur social- och hälsovårdssektorn fungerar. Men vi har ännu inte fattat några beslut om hur vi går vidare, säger justitierådet Gustav Bygglin som är ordförande. 

Hittills har man haft tre möten i Helsingfors och så här långt kan man inte tala om några oenigheter. Däremot är det bråttom. Redan i juni ska första halvan av gruppens arbete vara färdigt. 

–Vi får se om vi hinner. Vi vet också att regeringsförhandlingarna pågår. Sedan när vi har en minister som ansvarar för Ålandsärenden och en minister på social- och hälsovårdsområdet kan det hända att man måste titta på saken på nytt före man går vidare, säger han. 

Under hösten ska arbetsgruppen arbeta mer aktivt med den stora självstyrelselagsrevisionen. Arbetet nu under våren rör de förändringar som behövs för att självstyrelselagen ska fungera ihop med välfärdsområdena. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »