Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 24 april, 2023 - 17:52Uppdaterad: måndag, 24 april, 2023 - 17:58
  • Rainer Juslin (Lib) var den första undertecknaren av oppositionens spörsmål. Arkivfoto.

Oppositionen sågar skärgårdsmeddelandet: ”Substansen lyser med sin frånvaro”

15 miljoner euro. Så mycket pengar måste landskapsregeringen årligen investera i att köpa nya frigående färjor om nuvarande trafik ska bestå samtidigt som EU:s klimatmål uppnås, enligt infrastrukturminister Christian Wikström (Ob).

Lagtinget behandlade i dag oppositionens spörsmål och landskapsregeringens meddelande med titeln ”Vägen mot en fossilfri skärgårdstrafik”. Infrastrukturministern slog fast att Åland inte allena har råd att finansiera en sådan omställning och att det finns vägval som måste göras, till exempel gällande Hummelviks framtid.

Men oppositionen är missnöjd över att landskapsregeringen i sitt meddelande inte ger några tydliga ställningstaganden om vägen framåt.

Kritik också från regeringsledamöter

– Substansen lyser med sin frånvaro, åtminstone är den mycket svår att identifiera i meddelandet, sa Rainer Juslin (Lib) som var den första undertecknaren av spörsmålet.

Kritik mot meddelandet kom också från regeringskonstellationen. Tage Silander (MSÅ) konstaterade att dokumentet inte var speciellt tjockt.

– Det innehåller väldigt mycket av det som har gjorts och väldigt lite av det som behöver göras, sa han.

"De stora partierna måste resonera"

Ska landskapet även i fortsättningen äga sina fartyg? Det är en av flera obesvarade frågeställningar men samtidigt en fråga som lantrådet Veronica Thörnroos (C) anser att man måste prioritera.

– Vi måste försöka hitta samförståndslösningar. Och ärligt talat så tror jag inte att alla partier ska vara med. Det är de stora partierna som måste sätta sig ner och resonera, sa hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »