Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 24 april, 2023 - 15:30Uppdaterad: tisdag, 25 april, 2023 - 12:27

Ministrar Karlström och Höglund: Åda kan nu bli som det en gång var tänkt att vara

Satsningar på IT-säkerhet, strategi och utveckling - det vill Landskapsregeringen med det offentliga IT-bolaget ÅDA i framtiden. 

Trots att mycket kunde ha gjorts annorlunda under åren, lovar nu finansminister Roger Höglund och näringsminister Fredrik Karlström att landskapet tar på sig ledartröjan och styr Ådas verksamhet i rätt riktning. 

- Nu handlar det om att smalna av Ådas uppdrag och fokusera på det vi har värde i att göra gemensamt, säger näringsminister Karlström.  

Enligt honom ska man ska jobba tillsammans med det privata näringslivet, med det tech-kluster som finns på Åland. 

Landskapsregeringens förslag till tilläggsbudget, med en miljon på IT-säkerhet och 1,5 miljoner över fem år till grundavgifter för kommunerna har väckt kritik i Lagtinget förra veckan. Från Obunden samlings sida menade man att förankringen inte var optimal.  

Det avfärdar ministrarna med hänvisning till att tidtabellen alltid är pressad och att det är ett val på kommande i höst, vilket öppnar till möjligheter för profilering bland lagtingsledamoter. 

Finansminister Roger Höglund och Näringsminister Fredrik Karlström menar att tillskotten till Åda är ett steg mot att bygga upp ÅDA så som det en gång var tänkt. 

Det har enligt ministrarna brustit både i kompetens och politisk styrning, och IT är ett svårt område, men med ny styrelse och vd tror man att Åda ska kunna ta Åland in i en modern digitaliserad verklighet. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »