Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 13 april, 2023 - 15:19
  • Kökar fick rätt i förvaltningsdomstolen.

Energiprojekt på Kökar blir troligen inte av – trots rätt i ÅFD

Ålands förvaltningsdomstol, ÅFD, avslår besvären mot Kökars planerade energiprojekt Local Res. Trots att ÅFD ger kommunen rätt är det högst oklart om projektet blir av. 

- Den innovativa delen har vi tappat, det loppet är kört. Vi behöver också vänta in om det beviljas ett besvärstillstånd till högsta förvaltningsdomstolen. Innan dess kan vi inte göra så mycket men i sinom tid måste vi göra något inom omställning till förnybar energi, säger kommunfullmäktiges ordförande Harry Holmström

I mars förra året godkändes det omtvistade energiprojektet av fullmäktige på Kökar, det efter omröstning där sex ledamöter var för och tre emot. Efter mötet lämnade fullmäktigeledamoten Thomas Dahlgren in ett besvär till ÅFD. Besväret gällde bland annat att kallelser till fullmäktigemöte där projektet skulle behandlas kommit för sent och att ledamöter varit jäviga. 
Drygt ett år senare kommer alltså beslutet från ÅFD. 
- Det är rent ut sagt bedrövligt att det tar så lång tid, det är besvärligt med så här långa handläggningstider, säger Harry Holmström.  

En ändring i beslutet från förvaltningsdomstolen kan sökas genom besvär hos högsta förvaltningsdomstolen, om högsta förvaltningsdomstolen beviljar besvärstillstånd. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »