Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 6 april, 2023 - 15:33Uppdaterad: torsdag, 6 april, 2023 - 16:59

Långa fängelsestraff i narkotikahärvan - tingsrätten anser det handla om kriminell sammanslutning

Fem personer döms till ovillkorliga fängelsestraff i ärendet som beskrivs som ett av de största narkotikamålen i Ålands historia. 
Det framkommer i domen från Ålands tingsrätt som kom i dag, torsdag. 

Den så kallade huvudmannen döms till fängelse i fyra år och nio månader där han döms för fem fall av grovt narkotikabrott. 
Han döms även att till staten förverka den ekonomiska vinningen av brottet på 21.000 euro. Dessutom ska han solidariskt med två av de andra männen ersätta staten med drygt 11.000 euro för brottsnyttan i två av åtalspunkterna. 

En man döms till fängelse i tre år och åtta månader för tre fall av grovt narkotikabrott där de även ingår ett reststraff från tidigare domar. 
Dessa två män sitter häktade och ska fortsättningsvis hållas häktade fram tills att straffet verkställs. 

De tre andra männen som döms till ovillkorligt fängelse ska avtjäna fängelsestraff som är två år, ett år och sju månader samt sju månader. 

Tre av männen döms till villkorligt fängelse om två år, ett år och en månad respektive ett år. 

Mannen som får ett två år långt villkorligt fängelsestraff döms för tre grova narkotikabrott. Tingsrätten lindrar hans straff eftersom han strävat efter att främja utredningen av sina brott. Han har bland annat avslöjat att han utfört flera transportörsuppdrag.

Den äldsta av de nu dömda männen är 24 år, den yngsta 17. 17-åringen döms för medhjälp till grovt narkotikabrott som ung förbrytare till villkorligt fängelse i ett år, ett dubbelt så långt straff som åklagaren yrkade på.

Åklagaren hävdade under rättegången att det handlade om en kriminell sammanslutning, något som försvaret motsatte sig, men tingsrätten går på åklagarens linje. 
“Tingsrätten anser att de inblandade har begått narkotikabrotten som ett led i verksamheten för en kriminell sammanslutning som organiserats särskilt för att begå narkotikabrott i stor omfattning och som varit verksam på Åland åtminstone september - december 2022”, skriver tingsrätten i sin dom. 
 Domen har inte vunnit laga kraft. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »