Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 29 mars, 2023 - 07:07Uppdaterad: onsdag, 29 mars, 2023 - 07:54
  • Justitieministeriet står bakom läroboken.

Lärobok om Åland för rikets tjänstemän ges ut

Justitieministeriet har gett ut en lärobok om juridiska aspekter som gäller skötseln av Ålandsfrågor. Den riktar sig i första hand till tjänstemän vid ministerierna och de statliga myndigheterna. 

“Ålands självstyrelse: En introduktion för statsrådets tjänstemän”, är skriven av juris licentiat Sten Palmgren. Boken består av nio kapitel som kan användas som ett uppslagsverk. Boken tar bland annat upp Ålands särställning, självstyrelselagen, lagstiftningsbehörighet och beslutsordning i Ålandsärenden. Åland och EU har ett eget kapitel liksom det ekonomiska systemet. Det sista kapitlet handlar om samarbete och behörighetskonflikter. 

Boken är ett led i genomförandet av regeringens Ålandsstrategi och för att uppmärksamma att Ålands självstyrelse fyllt 100 år. Den finns på både svenska och finska. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »