Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 7 mars, 2023 - 17:16Uppdaterad: onsdag, 8 mars, 2023 - 15:14

Självstyrelsen, vindkraft och vårdreformen på agendan när statsministern besökte Åland

Frågor om självstyrelsen, havsbaserad vindkraft och vårdreformen, samt följderna av pandemin stod på agendan då statsministern träffade vicelantrådet Harry Jansson och övriga representanter för Landskapsregeringen i dag.

Trots statsminister Sanna Marins (SDP) varma ord om relationerna mellan riket och Åland, medgav hon ändå att det finns flera gemensamma utmaningar som inte tagits itu med under pågående regeringsperiod.

–Vi förstår såklart att speciellt frågorna om pandemin, social och hälsovårdsreformen och samarbetet mellan social- och hälsovårdsministeriet och Åland, men också frågor om begränsningar av resandet och och arbetsmöjligheter är frågor som varit svåra för Åland - men de har varit svåra för alla och för Finlands regering är det viktigt att samarbetet och relationerna hålls goda och att vi fortsätter jobba för att nå lösningar på gemensamma utmaningar, säger Sanna Marin.

På frågan varför arbetet med självstyrelselagen dröjt så länge tror Marin att man får ett bättre svar av justitieministeriet eller Ålandsminister Thomas Blomqvist. Men regeringen har visst jobbat hårt med att få till stånd en fungerande självstyrelselag, det är bara annat som kommit emellan, menar hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »