Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 19 januari, 2023 - 15:45Uppdaterad: torsdag, 19 januari, 2023 - 16:44
  • Karta över var det nya vattenverket kan byggas. Bild: Ålands vatten
  • Styrelseordförande Camilla Gunell och vd Christian Nordas. Foto: Ann-Christine Karlsson.

Havsvatten behövs för dricksvatten

Kvaliteten på de åländska insjöarna som inte används som vattentäkter är inte tillräckligt bra för att använda som dricksvatten. Därför finns det nu planer på att börja rena havsvatten, det framkom på en presskonferens som Ålands vatten höll på torsdagseftermiddagen.

På presskonferensen sades att det behövs ytterligare en vattentäkt för att behovet av dricksvatten ska säkras och Ålands vatten har kontrollerat de insjöar som kunde varit aktuella, men ingen höll måttet.

- Jag blev förvånad, jag trodde att Östra Kyrksundet skulle ha tillräcklig kvalitet, men så var inte fallet, säger Christian Nordas, vd för Ålands vatten.

Nu finns planer på att börja rena havsvatten, något som är betydligt dyrare än att kunna ta vatten från en insjö. Det senare skulle ha varit en investering på cirka tio miljoner euro, medan det handlar om 35-40 miljoner euro för ett vattenverk som renar havsvatten.

Undersökningar har gjorts och det bästa alternativet för tillfället är att placera vattenverket i Hammarudda.
- Nu behöver vi inleda diskussioner med markägare och alla berörda och om allt går enligt plan kan vattenverket stå klart inom tio år, säger Christian Nordas.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »