Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 13 januari, 2023 - 16:22Uppdaterad: fredag, 13 januari, 2023 - 17:42
  • De hemundervisande familjerna får använda skolan på Sottunga för olika aktiviteter. Arkivbild.

Hon ska granska Sottungas hemundervisare

Ditte Storck Christensen är adjunkt och doktorand i pedagogik vid Göteborgs universitet och är den som fått jobbet som tillsynsman av Sottunga Kommun.

Hon gör just nu en studie kring hemundervisning där hon bland annat letar svar på vad som gör att vissa tar steget att bli hemundervisare och hur hemundervisare bedriver sin utbildning.

–Åland är intressant för att en del föräldrar flyttat från Sverige till Åland. Det finns en koncentrerad grupp av familjer, Åland sticker också ut med en markant ökning av hemundervisande familjer, säger Christensen.

Vad gäller landskapsregeringens utredning har hon inte mycket att säga.

–Jag ser det som att jag sökt en tjänst som utlysts och jag utgår från att kommunen gjort rätt och följt alla regler. Vad gäller tillsynsfrågan tycker jag inte det är märkvärdigt om skolan, eller i detta fallet familjer, har en önskan om att tillsynen genomförs av en person som faktiskt har kunskap om den utbildningsform de ska övervaka, säger Ditte Storck Christensen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »