Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 11 januari, 2023 - 06:27Uppdaterad: onsdag, 11 januari, 2023 - 07:47
  • Ukrainare får förlängt uppehållstillstånd utan att behöva ansöka på nytt. Arkivbild.

Ukrainare får förlängt uppehållstillstånd

De ukrainare som kommit till Finland och Åland får förlängt uppehållstillstånd utan att behöva ansöka på nytt.

Det är en temporär ändring i utlänningslagen som säkerställs att de uppehållstillstånd som beviljats i Finland på grund av tillfälligt skydd ska gälla under hela den tid det tillfälliga skyddet inom EU gäller. Det tillfälliga skydd som införts i EU gäller i ett år från ikraftträdandet av rådets beslut, det vill säga fram till den 4 mars 2023. Därefter fortsätter skyddet automatiskt med ytterligare ett år, om inte rådet beslutar att det ska upphöra.

Den temporära lagändringen gäller från 19 januari 2023 till 4 mars 2025. Migrationsverket informerar dem som får tillfälligt skydd om ändringen.

Omkring 45.000 personer som flytt från Ukraina har beviljats uppehållstillstånd i Finland på grund av tillfälligt skydd.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »