Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 30 december, 2022 - 11:10Uppdaterad: fredag, 30 december, 2022 - 17:47
  • Evelina Grandell-Rosenlund. Arkivbild.

Nya klientavgiftslagen träder i kraft första januari

Den första januari 2023 träder en ny landskapslag om klientavgifter inom socialvård i kraft.

Lagen utarbetas i tre steg och det är det första steget av lagen som träder i kraft då. Det säger Evelina Grandell-Rosenlund som är adjungerande medlem i den politiska referensgrupp som utsetts för att ge politisk återkoppling till social- och miljöavdelningen i arbetet med den nya klientavgiftslagstiftningen.

- Huvudsyftet med det första steget av avgiftslagen som träder i kraft nu, är att lägga grunden till en egen åländsk lag, säger Evelina Grandell-Rosenlund.

Den politiska referensgruppen har också förlängt sin arbetsperiod och kommer nu att fortsätta arbeta med klientavgiftslagstiftningen tills slutet av mars 2023. Från början skulle arbetet bara har skett under tiden 13 maj – 31 december.

- Arbetet har löpt på bra, men vi är inte riktigt i mål ännu. Klientavgiftslagen är ett väldigt mastodont arbete och det finns många stenar att lyfta på, säger Anna Holmström (C), medlem i referensgruppen.

Lagens alla tre steg tros vara fullt implementerade i början av 2024, enligt Evelina Grandell-Rosenlund.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »