Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 11 november, 2022 - 11:16Uppdaterad: fredag, 11 november, 2022 - 11:34
  • Mariehamns energi kan låna pengar av staden. Arkivbild.

Möjliggör lån till Mariehamns energi

Stadsstyrelsen i Mariehamn tog igår beslut om att möjliggöra ett lån på upp till fem miljoner euro till dotterbolaget Mariehamns energi Ab.

- Det är inte ett beslut att aktivt låna ut pengar utan det här möjliggör för Mariehamns energi, om de så önskar, så finns det en option på att låna upp till fem miljoner euro, säger Ingrid Zetterman, stadsstyrelsens ordförande.

Mariehamns energi lämnade in en ansökan om lån till Mariehamns stad på grund av den osäkra elmarknaden.
- Vad bolaget i detalj skulle använda pengarna till är upp till bolaget att kommentera men det är ju knappast någon hemlighet att energipriserna skjutit i höjden. I och med att elbolagen upphandlar sin el och det sen dröjer innan man får tillbaka medlen från konsumenterna kan det skapa likviditetsproblem för dem, säger Ingrid Zetterman.

Robert Kjellberg, vd på Mariehamns energi, kan inte säga om man kommer att nyttja lånet.
- Vi har god framförhållning gällande den här biten och tittar på flera olika alternativ, säger han

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »