Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: lördag, 5 november, 2022 - 09:42Uppdaterad: lördag, 5 november, 2022 - 09:42

LR ser behov av apotek i Jomala

Landskapsregeringen har skickat ett utlåtande till säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea, om att man ser ett behov av ett apotek i Jomala.

I april i år fick Fimea in en begäran från Maxinge köpcentrum om att inrätta ett apotek.

Landskapsregeringen pekar i utlåtandet på att landskapet Åland har tre apotek och ett filialapotek på Kumlinge. Två av apoteken är i Mariehamn och det sista i Finström.

I Jomala finns det för tillfället inga apotekstjänster och kommunens invånarantal är omkring 5.500 personer.

I Finland är apotekstätheten cirka 6.750 invånare per serviceställe för apotek och i landskapet Åland är det just nu ett apotek per cirka 7.500 invånare. Fimea konstaterar att efter inrättandet av ett nytt apotek skulle tillgängligheten till apotekstjänster för befolkningen öka och vara cirka 6.000 invånare per apotek.

Landskapsregeringen anser att verksamhetsförutsättningar finns för att inrätta ett självständigt apotek i Jomala kommun.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »