Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 27 oktober, 2022 - 06:13Uppdaterad: torsdag, 27 oktober, 2022 - 17:23
  • Nya tullregler träder snart i kraft. Arkivbild.

Företag får nya tullregler

De nya reglerna för importförtullningar som införs den 5 november innebär att det blir enklare att importera för företag på Åland.

Dan Andersson, som är exportrådgivare vid Ålands Näringsliv, säger att syftet är att digitalisera hanteringen, vilket innebär att man använder tullens datasystem.
-Det finns en övergångsperiod som innebär att företagen har hela december på sig att övergå till det nya systemet, säger Dan Andersson.

De nya reglerna innebär att Åland får behålla den så kallade tvåstegsdeklarationen där man slipper tulla in vara för vara, som man tidigare diskuterade till exempel när det gällde dagstidningar. Dan Andersson ser positivt på de nya tullreglerna även om de kan bli en tröskel för mindre aktörer, till exempel om man har leverantörer som inte är bekanta med Ålands skattegräns.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »