Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 13 oktober, 2022 - 10:02Uppdaterad: torsdag, 13 oktober, 2022 - 11:10

Djupsund: ”Maktbalansen förändras avsevärt”

Göran Djupsund, professor emeritus i statskunskap, förvånas inte över Hållbart initiativs, HI:s, avhopp från regeringen.

Han är mer förvånad över att de satte sig i en högerregering från första början. Droppen som fick bägaren att rinna över kom när HI krävde garantier kring förverkligandet av en klimatlag, krav som lantrådet Veronica Thörnroos (C) inte ville gå till mötes med, i alla fall enligt HI själva.

–Jag tror lantrådet var realist på två punkter, lagberedningen har inte de resurser som behövs för att driva alla lagar de har på sitt bord framåt. Jag tror inte heller det finns förutsättningar bland de andra regeringspartierna att föra iland klimatlagen på det sätt som som HI önskat, säger han.

Vad gäller maktbalansen förändras den avsevärt, menar Djupsund. Trots moderaternas och de obundnas stärkta makt, kan budgetförhandlingarna gå lite enklare.

–Maktbalansen förändras avsevärt. Nu sitter både M och Ob på nyckelpositioner, hotar någon av dem med att gå ut eller ställa till problem så har regeringen enorma problem, säger Djupsund.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »