Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 3 oktober, 2022 - 05:51Uppdaterad: måndag, 3 oktober, 2022 - 17:34

Lemland + Lumparland = sant?

Det finns både det som talar för och det som talar emot förutsättningarna för en kommunsammanslagning mellan Lemland och Lumparland.

Det säger statsvetaren och forskaren Siv Sandberg som genomför en kommunutredning och som i förra veckan presenterade en mellanrapport för kommunernas representanter.

Som en sammanslagen kommun skulle man på sikt kunna förenkla arbetet och sänka administrativa kostnader genom att man inte behöver ha exempelvis två fullmäktigen.

- Det finns också ett spelrum inom tjänsteproduktionen och där är den stora frågan vad man gör med skolan och barnomsorgen, säger Siv Sandberg.

Fördelarna med en kommunsammanslagning bedöms dock vara färre för Lemland än vad de är för Lumparland som initierade kommunutredningen.

- Det finns saker att bygga på i den här sammanslagningen, men alla problem löser den inte, säger Siv Sandberg.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »