Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 1 september, 2022 - 14:46Uppdaterad: torsdag, 1 september, 2022 - 15:11

“Vi behöver hitta sätt att göra yrket mer attraktivt”

Social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) delar bilden om att det råder personalbrist inom äldrevården på Åland.

Detta lyftes i en insändare som signerades av tolv personer med nyckelroller i den åländska äldrevården som Ålands Radio rapporterade om i går.

- Det är kommunernas ansvar att göra yrket mer attraktivt. Det finns inget som hindrar en kommun från att betala en högre lön eller ha flera personer inne och jobba. Men även om man vill ha in flera och jobba är det svårt att få tag i personal. Det blir en ond cirkel, säger Annette Holmberg-Jansson.

Det man behöver göra är att sitta ner tillsammans och diskutera lösningar mellan kommunerna, anser Annette Holmberg-Jansson. Från landskapsregeringens sida tittar man på att man får arbeta med allt det som man är utbildad till som närvårdare.

- Vi behöver hitta sätt att göra yrket mer attraktivt. För att folk ska vilja stanna kvar och jobba med och i äldreomsorgen samt kommunernas socialtjänst, säger Annette Holmberg-Jansson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »