Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 1 september, 2022 - 13:22Uppdaterad: torsdag, 1 september, 2022 - 16:53

Nu ska landskapets budgetprocess stramas åt

Kostnadstak, överskottsmål och en stram budgetprocess är innehållet i landskapets tilltänkta finanspolitiska ramverk.

Det har en parlamentarisk kommitté slagit fast i en slutrapport som fastställdes i går och vars innehåll finansminister Roger Höglund (C) i dag presenterade på en presskonferens.

Ambitionen är att reformen ska vara i bruk redan 2024 men den måste före det preciseras och antas av lagtinget. Syftet är en förbättrad långsiktighet i landskapets finanspolitik för en mer hållbar ekonomi.

Landskapsregeringens budget ska alltså framöver ha ett kostnadstak som sträcker sig över tre år.

- Målet är att det är ett absolut tak som inte ska vara lätt att överskrida, säger finansminister Roger Höglund.

Överskottsmålet ska ange hur mycket landskapet ämnar spara under en konjunkturcykel med målsättningen att bygga upp en utjämningsreserv. Det ska bli en buffert att ta ifrån under ekonomiskt svåra år för att undvika banklån.

Landskapet ska också tillämpa en stram budgetprocess som innebär att budgetens ramar fastställs under våren medan beslut om fördelningen fattas på hösten. På sikt vill man också tillsätta ett oberoende finanspolitisk råd med uppdraget att kontrollera att ramverket efterlevs.

I kommitténs uppdrag fanns också frågan om Paf:s avkastning men där nåddes ingen samsyn.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »